VukKaradzic.jpg

 

Актуелности

Актуелности

Наша школа вам отвара врата, вредни наставници се труде улажући своју енергију, знање, напредне технологије и много љубави да наставу учине квалтетном и интересантном. Ученици им ту љубав и знање враћају добрим оценама, примерним понашањем, честим нагарадама и признањима.


Када препознамо таленте код ученика, помажемо им да их развију и унапређују.

Мотивишемо ученике да према својим интересовањима буду део неке секције, да буду укључени у ученички парламент, да развијају креативност и да од малих ногу стварају, размишљају, такмиче се и напредују...

У овој теми Aктуелности нудимо вам извештаје многих догађаја: разне свечаности, награде и такмичења, пројекте, дечије радове, песничке вечери, путовања, излете, и све оно што су наши ученици и наставници постигли.Награде на Републичком нивоу

У недељу, 12. маја је одржано Републичко такмичење из географије у ОШ „Вук Караџић“ у Пожаревцу. Ученици наше школе су остварили запажене резултате. Честитамо ученицима и њиховој наставници, са жељом да на наредним такмичењима постижу још боље резултате.

 

Наше девојке оствариле пласман на Републичко такмичење

У среду, 17. априла је одржано међуокружно такмичење у малом фудбалу за пионире и пионирке у хали Спортског центра у Атеници, екипа наших пионирки је освојила прво место и пласирала се на републички ниво.

Честитамо ученицама и њиховом наставнику, са жељом да на наредним такмичењима постижу још боље резултате.

 

Пласман на републичко такмичење

У суботу, 13. марта је одржано окружно такмичење из географије у ОШ „Сретен лазаревић“ у Приликама и окружно у роботици – робот-инт у ОШ „Божо Томић“ - Пријевор, а у недељу, 14. марта окружно такмичење из хемије у ОШ „Др Драгиша Мишовић“ – Чачак и окружно из биологије у ОШ „Милица Павловић“ – Чачак.Ученици наше школе су остварили запажене резултате.

Честитамо ученицима и њиховим наставницима, са жељом да на наредним такмичењима постижу још боље резултате.

 

Опет пехар и диплома за наше спортисте

У среду, 10. априла је одржано окружно такмичење у малом фудбалу за пионире и пионирке у хали Спортског центра у Атеници, екипа наших пионирки је освојила прво место и пласирала се на међуокружни ниво.

Честитамо ученицима и њиховом наставнику, са жељом да на наредним такмичењима постижу још боље резултате.

Списак екипе наших пиниорки:

 

Стигле нове награде и похвале

У суботу, 23. марта је одржано општинско такмичење у рецитовању у Културном центру - Чачак, а у суботу, 6. априла у нашој школи, окружно такмичење из српског језика и језичке културе. Окружно такмичење у рецитовању је реализовано у Културном центру – Горњи Милановац, а републичко у шаху у ОШ „Момчило Живојиновић“ у Младеновцу.

У недељу, 7. априла је одржано окружно такмичење из Технике и технологије у ОШ „Милинко Кушић“ у Ивањици и републичко такмичење из енглеског језика на Филолошком факултету у Београду. Ученици наше школе су остварили запажене резултате. Честитамо ученицима и њиховим наставницима, са жељом да у наредним такмичењима постижу још боље резултате.

 

Окружно такмичење из српског језика и језичке културе

У нашој школи је у суботу, 6. априла 2024. године одржано окружно такмичење из српског језика и језичке културе.

Резултате можете погледати ОВДЕ.

 

Диплома из Ваљева за наше роботичаре

У уторак, 19. марта је одржано окружно такмичење у програмирању и управљању дроновима и роботима у ОШ „Стеван Филиповић“ у Дивцима код Ваљева, а у среду, 20. марта је одржано општинско такмичење из историје – у ОШ „Бранислав Петровић“ у Слатини.
Ученици наше школе су остварили запажене резултате и пласирали се на следећи ниво такмичења.
Честитамо ученицима и њиховим наставницима, са жељом да у наредним такмичењима постижу још боље резултате.

Фотографије са окружног такмичења у програмирању и управљању дроновима и роботима можете погледати ОВДЕ.

 

Пројекат "210 Панчићевих оморика"

Ученици одељења 4/1 и 2/1 су у сарадњи са представницима Ротари клуба Чачак, 15. марта 2024. године, учествовали у садњи три Панчићеве оморике у дворишту школе. Ова акција пошумљавања има за циљ да ваздух у школском окружењу, постане чистији, а само окружење богатије за три ендемичне "ледене лепотице", како их је Јосиф Панчић називао.

Овој активности претходиле су активности интерактивне и пројектне наставе. Ученици су добили истраживачке задатке о Јосифу Панчићу и Панчићевој оморици уз могућност да користе све расположиве ресурсе у школи и ван ње. Истраживање је започето у кабинету за информатику у оквиру дигиталног света, а каснији рад се проширио и на друге предмете. Продукте свог рада у виду цртежа, плаката, презентација и текстова су међупредметним повезивањем и тимским радом, ученици објединили у један заједнички рад који су истакли на одељењском паноу у својој учионици. Представник Ротари клуба, Ненада Тутуновић је ученике наградио слаткишима и најавио нову активност, након које ће се организовати наградни излет за све учеснике у пројекту и доделити награде најуспешнијима.

Акција Ротари клуба и ученика наше школе ће се наставити у току марта и априла акцијом "Цвеће за свет", садњом цвећа у школском дворишту које ће неговати сами ученици, а за најлепшу школску башту следе вредне награде Ротари клуба.

Фотографије можете погледати ОВДЕ.

 

Нове дипломе и награде за наше ученике

У петак 15. марта одржано је општинско такмичење из pоботике у оквиру технике и технологије у ОШ „Божо Томић“ – Пријевор, а у суботу, 16. марта је одржано окружно такмичење из математике у ОШ „Свети Сава“ и у ОШ „Филип Филиповић“ окружно такмичење из књижевности, и у недељу, 17. марта у ОШ „Др Драгиша Мишовић“ општинско из хемије и у ОШ „Милица Павловић“ општинско из биологије.
Ученици наше школе су остварили запажене резултате и пласирали се на следећи ниво такмичења.
Честитамо ученицима и њиховим наставницима, са жељом да у наредним такмичењима постижу још боље резултате.

 

Успешан викенд за наше такмичаре

У суботу, 24. фебруара је одржано општинско такмичење из физике у ОШ „Ратко Митровић“ и општинско такмичење у шаху у ОШ „22. децембар“ – Горња Трепча, а у недељу, 25. фебруара у нашој школи општинско такмичење из српског језика и језичке културе. Ученици наше школе су остварили запажене резултате и пласирали се на следећи ниво такмичења. Честитамо ученицима и њиховим наставницима, са жељом да у наредним такмичењима постижу још боље резултате.

Резултате можете погледати ОВДЕ.

 

ЈОШ ЈЕДАН ПЕХАР И НАГРАДЕ

У четвртак, 29. фебруара је одржано општинско такмичење у малом фудбалу за пионире и пионирке у хали Спортског центра у Атеници, екипа наших пионирки је освојила прво место и пласирала се на окружни ниво, а у петак, 1. марта у ОШ „Божо Томић“ - Пријевор је одржано општинско такмичење из технике и технологије. Ученици наше школе су остварили запажене резултате и пласирали се на следећи ниво такмичења.
Честитамо ученицима и њиховим наставницима, са жељом да у наредним такмичењима постижу још боље резултате.

 

Успешан викенд за наше такмичаре

У суботу, 24. фебруара је одржано општинско такмичење из физике у ОШ „Ратко Митровић“ и општинско такмичење у шаху у ОШ „22. децембар“ – Горња Трепча, а у недељу, 25. фебруара у нашој школи општинско такмичење из српског језика и језичке културе. Ученици наше школе су остварили запажене резултате и пласирали се на следећи ниво такмичења. Честитамо ученицима и њиховим наставницима, са жељом да у наредним такмичењима постижу још боље резултате.

Резултате можете погледати ОВДЕ.

 

Oпштинско такмичење из српског језика и језичке културе

У недељу, 25. фебруара у нашој школи је одржано општинско такмичење из српског језика и језичке културе. Честитамо ученицима и њиховим наставницима, са жељом да на окружном нивоу постигну још бољи успех.

Прелиминарне резултате можете погледати ОВДЕ ОВДЕ.

 

Нови успех наших такмичара

У суботу, 10. фебруара је одржано општинско такмичење из математике у ОШ „Свети Сава“, а у ОШ „Милица Павловић“ окружно такмичење у лепом говору. Ученици наше школе су остварили запажене резултате и пласирали се на следећи ниво такмичења. Честитамо ученицима и њиховим наставницима, са жељом да у наредним такмичењима постижу још боље резултате.

 

Успешан старт наших такмичара

У суботу, 3. фебруара је одржано општинско такмичење из српског језика и књижевности – Књижевна олимпијада у ОШ „Филип Филиповић“, а у недељу, 4. фебруара је одржано општинско такмичење из страних језика – у ОШ „Татомир Анђелић“ у Мрчајевцима из енглеског језика и у ОШ „Свети ђакон Авакум“ у Трнави из немачког језика. Ученици наше школе су остварили запажене резултате и пласирали се на следећи ниво такмичења. Честитамо ученицима и њиховим наставницима, са жељом да у наредним такмичењима постижу још боље резултате.

 

Обележили смо школску славу Светог Саву

У суботу, 27. јануара 2024. године у част првом српском архиепископу и учитељу Светом Сави, ученици четвртог разреда са својим учитељима извели су приредбу под називом „Светосавски аманет“. Химном, рецитацијама, драмским текстовима и песмама у част светитеља подсетили су нас на духовне и моралне вредности, добра и племенита дела које је Свети Сава оставио својим наследницима у аманет. Освећењу славског колача присуствовао је протојереј Милан Филиповић, велики броја званица, просветних радника и ученика наше школе.
У оквиру обележавања школске славе и празника Светог Саве, у школи су одржане следеће активности:

• Ученици одељења 2/1, 4/3 и 4/5 су на радионици коју је одржала игуманија манастира Никоље, мати Јелисавета, правили славски колач, жито и просфору које су однели у чачанску цркву у част првог учитеља и просветитеља – за учешће су награђени светосавским пакетићима.

• На књижевно – верској радионици „Чика Јова српској деци“ ученици старијих разреда су представили религиозну поезију чика Јове Змаја, а ученици који су се посебно истакли својим учешћем и презентацијом, су награђени књигом:

- Милош Исаиловић, одељењe 7/1
- Лена Мирић, одељење 7/2
- Павле Томићевић, одељење 8/2

• Ликовна радионица је имала тему „Лик Светог Саве у оку ученика“, а одлука жирија је да је најбољи рад на ту тему, који је нацртала ученица одељења 5/1, Анђела Арсовић, буде награђен књигом.


Ученици и запослени школе и убудуће трудиће се да својим преданим учењем и радом негују и чувају светосавски дух кроз традицију.

Фотографије можете погледати ОВДЕ.

 

Безбедност деце у саобраћају

У сарадњи са Саветом за безбедност у саобраћају града Чачка, школа је прихватила реализацију пројекта „Мобилни полигон за обуку деце о безбедном понашању у саобраћају“ што подразумева употребу како мобилног полигона, тако и полигона спретности са едукацијом деце, од првог до осмог разреда. Обука је реализована у петак, 17. новембра за ученике млађих разреда, а за ученике старијих разреда је пет едукативних предавања одржано у периоду од 20. до 24. новембра. После реализованих обука, школи ће остати оба полигона за употребу у наредном периоду.

Едукација за безбедно учествовање у саобраћају је најважнија у раним фазама, јер се тада најефикасније могу укорењивати позитивни ставови, знања и понашања. Деца су најрањивији чланови сваког друштва и као таквима неопходно им је пружити додатну пажњу и заштиту. Неопходно је обучити децу да буду самостална у саобраћају, да изграде позитивне ставове и правилно понашање, са циљем смањења броја повређене деце у саобраћају. Показни полигони су најбоља места где ученици усвајају нова знања кроз интерактивно учење, пролазећи кроз реалне саобраћајне ситуације у контролисаним условима, стичући неопходна знања за правилно учествовање у саобраћају.

Фотографије можете погледати ОВДЕ.

 

Међународни дан толеранције – 16. новембар

Међународни дан толеранције обележен је у школи тематским даном. Организован је низ активности са циљем неговања толеранције и поштовања другога.Толеранција је поштовање, прихватање и уважавање богатства различитости у нашим и светским културама, наша форма изражавања и начин да будемо људи. Толеранција значи да не подлежемо љутњи и жељи да повредимо другога. Негативна осећања можемо имати према ономе што је неко учинио, према чину, али не и према ономе ко је то учинио, тј. према особи. Толеранција нам је данас веома потребна да бисмо решавали проблеме и живели мирно.

Ученици су на часовима разговарали о толеранцији, стереотипима , предрасудама и дискриминацији. Сви ученици су кроз читање приче на тему толеранције размишљали о важности прихватања разлика међу њима и важности развијања другарства. Чланови Тима за заштиту од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања реализовали су радионице са ученицима, као и Ђачким парламентом. Реализована је и активност Игре су закон, где су нам у гостима били ученици ОШ „Др. Драгиша Мишовић“ и ОШ „Филип Филиповић“. Ту прилику су ученици млађих разреда искористили да се подсете неких заборављених игара, као што су Нека бије, нека бије, Јурке, Царе, царе, господаре, Трка џакова, Ласте проласте, Прескакање конопца и ластиша, Музичка столица и друге.

Фотографије можете погледати ОВДЕ.

 

Свечано обележен Дан школе

У складу са Календаром васпитно образовног рада, ове године смо Дан школе обележили у уторак, 7. новембра и искористили прилику да као и сваке године угостимо велики број званица и искористимо прилику да се похвалимо постигнућима у протеклих годину дана.

За разлику од начина обележавања претходних година, овај дан је био наставни, тако да су се и ученици на часовима заједно са својим учитељима и наставницима на различите начине подсетили лика и дела Вука Караџића по коме школа и носи име. У 12 часова је изведена свечана приредба, ове године посвећена Јовану Јовановићу Змају, коју су припремиле Марија Петронијевић и Слађана Новичић, уз техничку подршку наставнице Наташе Јечменић и наставника Дејана Лучића. У приредби је учествовао и хор, ученици одељења 2/1, као и вокални солисти Лена Добросављевић и Милица Радовановић уз учешће рецитатора.

Директор школе је обавестио присутне о васпитно образовним постигнућима ученика и наставника у претходној школској години, посебно истичући значај сарадње на релацији школа, ученик и родитељи, као и велики допринос финансијске подршке локалне самоуправе и пријатеља школе, чиме се ствара лепше и безбедније окружење за одрастање и развој ученика.

Фотографије можете погледати ОВДЕ.

 

Њено величанство КЊИГА

У холу школе је у четвртак, 26. октобра 2023. године, одржана продајна хуманитарна изложба књига на којој су учешће узели сви ученици и запослени. Ученици старијих разреда су на својим штандовима изложили књиге, лектире, белетристику, стрипове, као и литературу за децу и одрасле. Свој штанд су имали и запослени, као и Ученички парламент чији су чланови помогли организацију и продају књига. Новчана средства прикупљена у акцији ће бити искоришћена за помоћ ученицима слабијег материјалног стања.

Похваљујемо изузетан одзив и ентузијазам свих учесника који био на завидном нивоу, док је циљ акције у потпуности остварен промоцијом књиге и читања у време трајања Сајма књига у Београду, у октобру, месецу књиге.

Фотографије можете погледати ОВДЕ.

 

Активне школе – Изазов 2023

Пројекат Активне школе – Изазов 2023 се фокусира на редовно промовисање физичке активности и здравог начина живота свим ученицима.
Од школске 2023/2024. године, осам европских земаља (Шпанија, Уједињено Краљевство, Пољска, Луксембург, Италија, Бугарска, Србија и Данска) ће организовати месечне изазове за децу школског узраста, стварајући једнаке могућности, пружајући конкурентно знање и обезбеђујући висококвалитетне изазове у виду физичке активности, у којима ће долазеће генерације моћи да напредују и да на разигран и радостан начин интегришу знање о вредности редовне физичке активности у свој свакодневни живот.
Наш циљ је да успоставимо заједнички програм за целу школску годину са главним циљем да пронађемо и ојачамо синергију између паралелних иницијатива чиме се појачава свеобухватна порука о важности физичке активности, здравог начина живота и одговорног друштвеног понашања.
Постављањем различитих сарадничких месечних изазова током целе школске године (да би заједно постигли веће резултате за школски резултат), ученици ће бити мотивисани да буду свакодневно активни и да се понашају на здрав начин, док науче да интегришу здраво доживотно понашање у школи сваког дана.
Различите активности ће додавати здраве километре (ЗК) укупном броју школа. Сваки потез и свака акција се рачуна!

Наша школа је једна од 10 школа у Србији која је укључена у овај пројекат. Септембар месец је већ био пун активности – крос РТС-а, отварање спортских терена, Европски спортски школски дан, пешачење на Каблар, предавања о здравом начину живота и исхране итд. Активности се настављају у току целе школске године.

Фотографије можете погледати ОВДЕ.

 

Били смо на Тари

На основу Годишњег плана рада од петка, 06. 10. 2023. године до четвртка, 12. 10. 2023. године реализована је настава у природи за ученике II/1 , III/1 , III/2 , IV/2 , IV/3 , и IV/4 одељења. У припремању наставе у природи и њеном реализовању учествовали су учитељи, Савет родитеља, директор школе и ТА „А-Супертурс“ из Чачка. На настави у природи боравило је 106 ученика.

О деци су бринули њихови учитељи: Наташа Ралић (одељење II/1), Небојша Милетић (III/1), Јелица Трифуновић (III/2), Драгана Даниловић (IV/2), Јелена Циврић (IV/3), Душица Николић (IV/4), лекар, рекреатор Братислав Перуничић и стручни вођа испред школе Милко Иконић.
Ученици су се окупили испред школе у 9:30 часова. Два аутобуса кренула су пут Таре у 10:00 часова. Прва пауза је била на Белим Земљама, где су ученици могли да се освеже и доручкују. На Тару се стиже око 13:00 часова и смештај у хотелске собе по унапред утврђеном распореду. На радном састанку са Управом хотела у 13:30 је био договор о дневном распореду оброка, распореду активности и извођењу наставе. Одржан је састанак са рекреатором и договорен план активности за време боравка.
Након завршеног састанка одлази се на ручак, а потом ученици уз пратњу рекреатора и учитеља крећу у упознавање околине хотела и спортских терена.
Наредни дани су имали устаљен дневни распоред активности који је састојао од: јутарње гимнастике, доручка, оцењивање соба након доручка од стране рекреатора, наставе, шетње, ручка, спортских активности, вечере и одласке у дикотеку.
Свакодневне шетње под руководством рекреатора су омогућиле ученицима да упознају све лепоте националног парка Тара. Ученици су слушали приче и легенде одређеног места.
Другог дана је била шетња до етно села у непосредној близини хотела, уз успутно разгледање природних лепота планине Таре.
Трећи дан шетња до манастира Српских светитеља где смо саслушали кратко казивање о историји, купили сувенире и вратили се у хотел.
Четврти дан реализована је шетња до језера - Јаревац, која је била веома узбудљива и показала све лепоте природе планине Таре.
Пети дан шетња до хотела „Оморика“ уз разгледање природних лепота планине Таре. Након стизања до хотела ученици су саслушали кратко казивање рекреатора о мрком медведу и Панчићевој оморици. Краћа пауза је била испред ресторана „Јеремичак“, где су деца имала могућност да се играју у играоници на отвореном испред ресторана и купе сувенире у радњама у непосредној околини.
Шести дан – главна активност током пре поднева била је шетња до видиковца Црњесково, разгледање панораме Бајине Баште, манастира Раче и околине. Ученици су уживали у фотографисању и пролажењу кроз шуму. Након ручка уследила је потрага за изгубљеним благом. Реч је о веома креативној, занимљивој и динамичној активности. Сво прикупљено благо (слаткише) ученици су поделили међусобно
Седми дан, четвртак, 12. 10. 2023. године, доручак и припреме за полазак ка Чачку. Долазак аутобуса са представником ТА, договор око распореда и смештаја по аутобусима. Поздрављање са љубазним особљем хотела уз обострану жељу да се и у будуће овакав вид образовно-васпитног рада организује у хотелу „Бели Бор“
На Тари смо учили у природи, једни од других, од својих учитеља, рекреатора, и од саме природе. Боравак у хотелу „Бели бор“ чији запослени заслужују сваку похвалу, укусна и богата трпеза, хигијена, љубазно особље, део су утисака којима смо обогатили своја искуства. Срдачни загрљаји и осмеси, говорили су више од фотографија, којима смо забележили све лепе догађаје за време боравка.
Планирани садржаји наставе у природи су у потпуности реализовани.
Међусобна сарадња учитеља, особља хотела, лекара и рекреатора је била на високом нивоу и за сваку похвалу.
Фотографије можете погледати ОВДЕ.

 

ИСКУСТВЕНО УЧЕЊЕ У ПРИРОДИ

Да наука жели да допре до свих, а посебно до младих, и пробуди жељу за знањем, давно је уочио Анри Поенкаре, француски научник, који природу није видео само као корисну већ и извор задовољства онога који је проучава, јер је предивна. Да није таква, труд да би се разумела био би безвредан, а живот не би био вредан труда да се проживи.

Подстицање наставника и ученика да наставу реализују у природи, како би млади научне законитости уочили непосредно, о њима размишљали, анализирали, долазили до решења проблема, али и припремили се за неке непредвиђене околности, прерастао је у активност коју су осмислили саветници – спољни сарадници ШУ у Чачку. План је био да ученици и наставници имају физичку активност пешачења, односно планинарења од Овчар Бање до врха планине Каблар. Саветници – спољни сарадници за области географије,биологије и физичког и здравственог васпитања били су задужени за едукацију о правилној физичкој активности и здравом начину живота, природним и антропогеним вредностима Овчарско-кабларске клисуре и сналажењу у природи. Старт је био са железничке станице у Чачку у суботу, 7. октобра у преподневним часовима, а повратак у касним поподневним часовима. У пешачењу су учествовале основне и средње школе из Чачка, као и предшколци ПУ Радост.

План и програм ове активности су у потпуности реализовани, а утисци и запажања ће се дуго препричавати и анализирати.

 

Свечано отварање новог спортског терена

У четвртак, 5. октобра 2023. године у 13 часова, свечано је отворен вишенаменски спортски терен, који је школи у склопу велике друштвено одговорне акције „Сто терена за једну игру“, поклонила компанија Mozzart, као 98. по реду.

Терен је отворен у присуству великог броја љубитеља спорта, представника града и спортских удружења, ШУ Чачак, запослених, представника медија и чланова породице Чакајац, власника компаније који су ову донацију посветили успомени на свог оца, који је свој радни век провео у школи као професор физичког васпитања и са кошаркашким екипама школе освојио неколико медаља на републичким првенствима.

Програм је интонирањем химне отворила ученица 7/1 одељења Дуња Вербић, после чега су на терен професори физичког васпитања извели одељења која су у склопу јавног часа приказала спретност и вештине у кошарци, одбојци и на полигону спретности. Програм су водили Слободан Шаренац и Миљан Милићевић, интервјуишући присутне представнике школе, града, кошаркаше, као и колеге и директора који су радили заједно са професором Чакајцем. Сваки постигнут погодак у току јавног часа је имао новчану вредност, тако да су представници компаније на крају програма, ученици наше школе која је на лечењу, поклонили 200 000 динара. Ученица 8/4 Мина Грујовић је пригодним текстом подсетила присутне на бројне успехе које су кошаркаши имали у последњих тридесет година, као и на освојено шесто место на Школаријади у Бразилу ове године.

По завршетку јавног часа, пресецањем врпце, терен је дат на коришћење ученицима и школи, као резултат акције чији је циљ креирање што бољих услова за развој кошарке и будућих шампиона, који нашу земљу на најбољи могући начин представљају у свету.

Фотографије можете погледати ОВДЕ.

 

Прослава Европског дана језика у нашој школи

Европски дан језика је иницијатива чији је циљ промовисање учења језика, а коју је у сарадњи са Европском комисијом покренуо Савет Европе 2001. год. Од тада се овај дан обележава широм Европе 26. септембра, сваке године.

Европски дан језика је намењен свима који желе да се укључе , без обзира на узраст. Прослављају га ученици, наставници, школе и друге установе, учешћем у већ постојећем догађају или организовањем сопствених активности.

У нашој школи се Европски дан језика организује дужи низ година. Почели смо скромно са прављењем паноа и посањем порука на свим језицима који се изучавају у нашој школи (српски, енглески, немачки језик, да бисмо 2023. прославили уз многобројне активности, радионице, превођење једног језика на други...

У нашој школи се Европски дан језика организује дужи низ година. Почели смо скромно са прављењем паноа и писањем порука на свим језицима који се изучавају у нашој школи ( српски, енглески, немачки језик) , да бисмо 2023. прославили уз многобројне активности, радионице, превођење једног језика на други...

Данас је наша школа проговорила на свим језицима Европе, а у томе су нам помогли Управа школе, заинтересовани ученици, наставници страних језика и српског језика, психолошко- педагошка служба, родитељи ученика, заинтересовани учитељи и наставници, који су са нашим некадашњим ученицима били публика која бодри рецитаторе и преводиоце.

Оно што смо данас сви научили, јесте да је језик љубави, у свим језицима - исти.

Фотографије I можете погледати ОВДЕ.

Фотографије II можете погледати ОВДЕ.

 

Крос РТС-а на теренима школе

У петак 22. септембра 2023. год. у 10:05 часова из студија РТС-а, министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић дала је знак за почетак 33. Кроса РТС-а „Кроз Србију“. Широм Србије трчали су предшколци и ђаци, у школским двориштима и вртићима.

У нашој школи, учешће су узели сви ученици од 1. до 8. разреда, у временском периоду од 10:15 до 12:00 часова.

Крос су организовали Управа школе и Стручно веће професора физичког и здравственог васпитања, уз учешће свих запослених.

Са својим ученицима су биле одељењске старешине, а публику су представљали родитељи ученика и пријатељи школе. Крос је протекао у спортској и навијачкој атмосфери, а најбољи атлетичари наше школе у категорији девојчица и дечака од 1. до 8. разреда, који су освојили једно од прва три места, награђени су дипломама које им је уручио директор школе. Крос РТС-а је постао традиција у ОШ „ Вук Караџић“ у Чачку, а након проглашења победника у школском дворишту, сви учесници трке, наставници и родитељи, заиграли су коло. Победници су сви учесници, а сунчано време и добра организација Кроса РТС-а су им у томе помогли.

Фотографије можете погледати ОВДЕ.

Табелу са резултати по разредима (прва три места) можете погледати ОВДЕ.

 

Почетак рада Ученичког парламента

У уторак, 12. септембра, одржана је конститутивна седница Ученичког парламента за ову школску годину, на којој је усвојен Годишњи план рада , Извештај о раду за прошлу годину и изабрани нови чланови и представници. Парламент чине по два ученика из сваког одељења седмог и осмог разреда, које предлажу и бирају чланови одељењских заједница и активно учествују у раду школе.

За председника Ученичког парламента изабрана је једногласно Дина Бенић 8/4, за њеног заменика Илија Илић из истог одељења, док ће записничар бити Теодора Николић 8 /2. У раду Тима за самовредновање, учествоваће Дина Бенић и Теодора Николић, у раду Стручног актива за Развојно планирање Анастасија Кузмановић 7/4, а у раду Школског одбора Теодора Николић и Илија Илић.

После формалног дела састанка, педагог школе Анђелка Петровић је представила госте - баскеташе који су на светском првенству у Бразилу, освојили шесто место и њиховог наставника Срђана Парезановића. Ученици су у присуству директора, психолога и помоћника директора испричали своје утиске и запажања са гостовања, а онда су им чланови Парламента постављали питања о боравку у Бразилу, начину живота , народу и знаменитостима које су посетили током боравка.

Уз разговор и послужење, дружење је протекло у сјајној атмосфери, а фотографије можете погледати ОВДЕ.

 

Срећан почетак нове школске године!

Нова школска 2023/24. година почела је у нашој школи на најлепши могући наћин – интонирањем химне у препуном школском дворишту и оглашавањем школског звона, чиме је означен крај летњег распуста.

Први пут је у школске клупе село 128 ученика првог разреда који су распоређени у 5 одељења и за које је приређен свечани дочек у холу школе, уз први сусрет са другарима и учитељицом. Свим ученицима, родитељима и запосленима честитамо почетак нове школске године уз жељу да буде успешна и да нам животне врлине и вредности не буду само тренутна тема за разговор, већ да живимо једни са другима уз међусобно уважавање и поштовање, развијајући социјалне вештине и стичући нова знања.

Фотографије можете погледати ОВДЕ.

 

ПОЧЕТАК НАСТАВЕ У НОВОЈ
ШКОЛСКОЈ 2023-2024. ГОДИНИ
ЗА УЧЕНИКЕ ОД I ДО VIII РАЗРЕДА

НАСТАВА У НОВОЈ ШКОЛСКОЈ 2023-2024. ГОДИНИ ЗА УЧЕНИКЕ ОД I ДО VIII РАЗРЕДА ПОЧИЊЕ У ПЕТАК, 01. СЕПТЕМБРА 2023. ГОДИНЕ.

УЧЕНИЦИ НЕПАРНЕ (ПЛАВЕ) СМЕНЕ, ДОЛАЗЕ НА НАСТАВУ ПРЕ ПОДНЕ У 730, А УЧЕНИЦИ ПАРНЕ (ЦРВЕНЕ) СМЕНЕ, ДОЛАЗЕ НА НАСТАВУ ПОПОДНЕ У 13:30.

СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ УЧЕНИКА ПРВОГ РАЗРЕДА ЈЕ У ПЕТАК, 1. 09. 2023. ГОДИНЕ У 9:30 ЧАСОВА НА ПЛАТОУ ИСПРЕД ГЛАВНОГ УЛАЗА У ШКОЛУ.

 

Наши баскеташи на Школаријади у Бразилу

Екипа наше школе у баскету (3х3) је у марту ове године освојила прво место на Републичком такмичењу које је одржано на Сребрном језеру и пласирала се на Школаријаду. Школаријада се одржава у Бразилу у периоду од 20. – 26. августа. Ученици са наставником путују за Бразил 18. августа, а враћају се 27. августа. Екипу су чине: Лука Ајдачић, Андрија Шушић, Михаило Радивојевић и Михаило Миловановић.

Желимо им срећан пут и пуно успеха.

 

РАСПОРЕД ПРИПРЕМНЕ НАСТАВЕ ЗА УЧЕНИКЕ КОЈИ СЕ УПУЋУЈУ НА ПОПРАВНИ ИСПИТ У АВГУСТОВСКОМ ИСПИТНОМ РОКУ - V, VI и VII разред

Распоред припремне наставе за ученике који се упућују на поправни испит у августовском року - V, VI и VII разред можете погледати ОВДЕ.

 

ОНИ СУ ПОНОС НАШЕ ШКОЛЕ

У школи је 15. јуна 2023. године одржана свечаност на којој су додељене Вукове дипломе и свечано проглашен Ученик генерације и најуспешнији такмичар генерације. Ову школску годину завршио је 131 ученик осмог разреда. Међу њима је 14 носилаца Вукове дипломе и 33 носиоца 60 дипломе „Доситеј Обрадовић“ из свих наставних предмета.То су ученици који су школу представљали на свим нивоима такмичења и освајали места и награде на општинском, окружном и републичком нивоу.

За Ученика генерације у овој школској години, проглашена је Марта Јездимировић, ученица 8/4, која је са 248 поена и сјајним резултатима које је остварила на општинским, окружним и републичким такмичења. А за најуспешнијег такмичара генерације, проглашена је Ружица Тодоровић, ученица 8/4. Ученица је постигла сјајне резултате на свих нивоима такмичења, а треба истаћи њен успех из физике, у шестом разреду трећа награда, у седмом друга и у осмом прва награда на републичком нивоу и пласман на Српску физичку олимпијаду.

Школа је све Вуковце наградила књигом, а Ученика генерације и најуспешнијег такмичара књигом и новчаном наградом у износу од 10 000 динара.

 

Ученици одељења IV5 објавили књигу под називом „Пази да не згазиш патуљка“

Учитељиица Марина Спасојевић заједно са својим ученицима уредила је и издала књигу дечијих литерарних радова „Пази да не згазиш патуљка“. Аутори су ученици IV/5 одељења. Књига је добила име по једном од неколико Правила за улазак у бајке“, које је написао Бранко Ћопић и њен назив је порука коју ученици и учитељица шаљу. У књизи се налазе магични лавови који помажу свим људима, храбри мали патуљци, жабе у чаробном лонцу, несташни пилићи, приче наших бака, драги ликови детињства и много необичних и слатких ликова. Овом књигом учитељица испраћа још једну дивну генерацију и оставља јој драгу успомену на школу.

 

Проглашени победници конкурса за најбоље ликовне радове и еко слогане

На светски дан заштите животне средине проглашени су победници за најбоље ликовне радове и слогане на тему заштите животне средине. Конкурс је организовала наша школа у сарадњи са Ротари клубом Чачак.

У категорији најбољи ликовни радови учествовали су ученици од првог до четвртог разреда. Првопласирана је Лена Живковић из одељења 3/2, другопласирана је Николина Мирковић из одељења 3/1 , а трећепласирана Ива Николић из одељења 3/2.

У категорији најбољи ликовни радови учествовали су ученици од петог до осмог разреда. Првопласирана је Анђелија Илић из одељења 5/2, другопласиран Михаило Јевтовић из одељења 5/4 , а трећепласирана Соња Цветић из одељења 5/4.

Вредне практичне награде ученицима су доделили представници Ротари клуба Чачак.

 

Спортске игре младих

У уторак, 13.6.2023. на спортским теренима Спортског центра Чачак, одржано је Регионално такмичење Спортских игара младих. Учествовао је велики број такмичара.

У атлетици – трка на 60 m учествовале су три девојчице из наше школе : Николина Дринић II/3, Вишња Матеић III/1 и Софија Јаковљевић IV/4.
- Вишња Матеић је освојила 1. место
- Николина Дринић 2. место
- Софија Јаковљевић 3. Место

Вишња и Николина су се пласирале на државно првенство, које ће се одржати у Бањи Ждрело од 10. до 12. јула 2023. године.


Учитељица Мирјана Куртић

 

Опет награде за нашу школу

На окружном такмичењу у атлетици у конкуренцији пионирки екипа наше школе је освојила прво место. Екипа у истом саставу је такође освојила и прву награду на општинском нивоу. Екипу су чинили: Дуња Матеић, Кристина Ђуровић, Милица Јелић, Елена Павловић, Марта Јездимировић, Кристина Миловановић, Нађа Јовић, Сташа Кузмановић. Честитамо екипи уз жељу да наставе да нижу успехе и постижу добре резултате.

 

Још један пехар за нашу школу

На међуокружном такмичењу у атлетици у конкуренцији пионирки екипа наше школе је освојила прво место. Такмичење је одржано у четвртак, 18. маја у Крагујевцу. Екипу су чинили: Кристина Ђуровић, Милица Јелић, Елена Павловић, Марта Јездимировић, Кристина Миловановић, Нађа Јовић и Ружица Тодоровић. Честитамо екипи уз жељу да наставе да нижу успехе и постижу добре резултате.

 

Стигле нове награде и успеси

У суботу, 22. априла је одржано окружно такмичење из географије у ОШ „Владислав Петковић Дис“, а републичко из физике ОШ „Краљ Александар I“ у Пожаревцу. Док је у недељу, 23. априла одржано окружно такмичење из биологије у ОШ „Милица Павловић“, а у ОШ „Лазар Саватић“ у Земуну републичко такмичење из енглеског језика. Ученици наше школе су остварили запажене резултате. Честитамо ученицима и њиховим наставницима, са жељом да на следећим нивоима постигну још бољи успех.

Резултате можете погледати ОВДЕ.

 

Oдржано окружно такмичење из српског језика и језичке културе

У нашој школи је у суботу, 1. априла 2023. године одржано окружно такмичење из српског језика и језичке културе.

Резултате можете погледати ОВДЕ.

 

Успешан викенд за наше такмичаре

У суботу, 18. марта је одржано окружно такмичење из математике у ОШ „Свети Сава“, а у ОШ „Др Драгиша Мишовић“ из хемије. Док је у недељу, 19. марта одржано окружно такмичење из енглеског језика у ОШ „Ратко Митровић“, а у ОШ „Милица Павловић“ општинско такмичење из биологије. Ученици наше школе су остварили запажене резултате. Честитамо ученицима и њиховим наставницима, са жељом да на следећим нивоима постигну још бољи успех.

Резултате можете погледати ОВДЕ.

 

Прва награда на Републичком такмичењу

На Републичком такмичењу у баскету (3х3), одржаном у среду, 15. марта 2023. године на Сребрном језеру, мушка екипа је освојила прво место у укупном пласману. Екипу су чинили: Лука Ајдачић, Андрија Шушић, Михаило Радивојевић и Михаило Миловановић. Честитамо екипи уз жељу да наставе да нижу успехе и постижу добре резултате.

 

Нове награде и медаље за наше ученике и пласман на републичко

У суботу, 4. марта је одржано општинско такмичење из српског језика – књижевна олимпијада у ОШ „Филип Филиповић“. Лена Ајдачић је остварила и пласман на Републичко такмичење. Ученици наше школе су остварили запажене резултате. Честитамо ученицима и њиховим наставницима, са жељом да постижу још боље резултате.

У петак, 10. марта је одржано општинско такмичење из ТиТ у ОШ „Степа Степановић“ у Горњој Горевници, док је у суботу 11. марта одржано окружно такмичење у шаху у ОШ „22. децембар“ у Горњој Трепчи и окружно такмичење из физике у Ивањици. Ученици наше школе су остварили запажене резултате. Честитамо ученицима и њиховим наставницима, са жељом да постижу још боље резултате.

Резултате можете погледати ОВДЕ.

 

Кошаркашка екипа вицешампион Србије

Млади кошаркаши су након велике борбе и драматичне завршнице поражени у финалној утакмици школског првенства Србије на Сребрном језеру од екипе школе „Ђорђе Крстић“ из Београда.

Крајњи резултат је био 36:35 за Београђане, иако су наши кошаркаши у већем делу меча имали предност. У последњу четвртину ушли су са суфицитом од шест поена разлике, али им то није било довољно за коначни тријумф.

Пре финала, наш тим је забележио три победе, савладавши школе из Суботице и Смедерева, а затим у полуфиналу и школу из Земуна.
Екипу је до сребрне медаље, водио наставник физичког васпитања Срђан Парезановић. Честитке ученицима и наставнику!

 

Опет наши такмичари успешни

У суботу, 25. фебруара је одржано општинско такмичење из српског језика и језичке културе у нашој школи, а у ОШ „Др Драгиша Мишовић“ из хемије и у ОШ „22. децембар“ у Горњој Трепчи у шаху. Док је у недељу, 26. фебруара одржано општинско такмичење из историје у ОШ „Бранислав Петровић“ у Слатини. Ученици наше школе су остварили запажене резултате. Честитамо ученицима и њиховим наставницима, са жељом да на окружном нивоу постигну још бољи успех.

Резултате можете погледати ОВДЕ.

 

И у баскету прво место и пласман на Републичко такмичење

На међуокружном такмичењу у баскету (3х3), одржаном у уторак, 28. фебруара 2023. године у Краљеву, мушка екипа је освојила прво место у укупном пласману. Екипу су чинили: Лука Ајдачић, Андрија Шушић, Михаило Радивојевић и Михаило Миловановић. Дечаци су се освајањем првог места на међуокружном нивоу и овом победом, пласирали на Републичко такмичење.Честитамо екипи уз жељу да наставе да нижу успехе и постижу добре резултате.

 

Општинско такмичење из српског језика и језичке културе

У суботу, 25. фебруара у нашој школи је одржано општинско такмичење из српског језика и језичке културе. Честитамо ученицима и њиховим наставницима, са жељом да на окружном нивоу постигну још бољи успех.

Прелиминарне резултате можете погледати ОВДЕ.

 

Још једна медаља и пласман на Републичко такмичење

На међуокружном такмичењу у кошарци, одржаном у петак, 24. фебруара 2023. године у Плавој хали у Атеници, мушка екипа је освојила прво место у укупном пласману. Екипу су чинили: Лука Ајдачић, Вук Ненадић, Алекса Јовичић, Петар Прлинчевић, Михаило Радивојевић, Андрија Шушић, Огњен Благојевић, Михаило Миловановић, Вукашин Миловановић и Владимир Јанковић. Дечаци су се освајањем првог места на међуокружном нивоу и овом победом, пласирали на Републичко такмичење.Честитамо екипи уз жељу да наставе да нижу успехе и постижу добре резултате.

 

Још један успешан викенд за наше такмичаре

У суботу, 11. фебруара је одржано општинско такмичење из физике у ОШ „Ратко Митровић“, док је 12. фебруара одржано окружно такмичење у лепом говору. Ученици наше школе су остварили запажене резултате. Честитамо ученицима и њиховим наставницима, са жељом да постижу још боље резултате.

Леп говор:

Ученица Мина Грујовић, одељење 7/4, освојила је прво место у конкуренцији ученика старијих разреда, док је прво место у категорији млађег уузраста припало Николини Мирковић, ученици одељења 3/1.

Списак такмичара са резултaтима из фиѕике можете погледати ОВДЕ.

 

Кошаркаши поново најбољи

На општинском такмичењу у кошарци, одржаном у среду, 8. фебруара 2023. године у Плавој хали у Атеници, мушка екипа је освојила прво место у укупном пласману. Екипу су чинили: Лука Ајдачић, Вук Ненадић, Алекса Јовичић, Петар Прлинчевић, Михаило Радивојевић, Андрија Шушић, Огњен Благојевић, Михаило Миловановић, Вукашин Миловановић и Богдан Јанковић. Дечаци су се освајањем првог места на општинском нивоу и овом победом, пласирали на окружно такмичење.Честитамо екипи уз жељу да наставе да нижу успехе и постижу добре резултате.

 

Сјајан почетак за наше такмичаре

У суботу, 4. фебруара је одржано општинско такмичење из математике у ОШ „Свети Сава“, а у ОШ „Татомир Анђелић“ у Мрчајевцима из енглеског језика. Док је у недељу, 5. фебруара одржано општинско такмичење из немачког језика у ОШ „Свети ђакон Авакум“ у Трнави. Ученици наше школе су остварили запажене резултате. Честитамо ученицима и њиховим наставницима, са жељом да на окружном нивоу постигну још бољи успех.

Списак такмичара са резултaтима можете погледати ОВДЕ.

 

Обележили смо школску славу Светог Саву

У петак, 27. јануара 2023. године у част првом српском архиепископу и учитељу Светом Сави, ученици четвртог разреда са својим учитељима извели су приредбу под називом „Светосавски аманет“. Химном, рецитацијама, драмским текстовима и песмама у част светитеља подсетили су нас на духовне и моралне вредности, добра и племенита дела које је Свети Сава оставио својим наследницима у аманет. Освећењу славског колача присуствовао је протојереј Иван Пауновић, велики броја званица, просветних радник и ученика наше школе.

У школи су реализоване две радионице поводом школске славе, среда, 25. 1. 2023, у периоду од 12:00 до 13:00 је реализована радионица под називом „Прича о Светом Сави“ - на којој су учествовали ученици старијих разреда који похађају Верску наставу. А у четвртак, 26. 1. 2023, у 9:30 - радионица под називом „Од свих за све“ на којој су ученици, заједно са игуманијом манастира Никоље и наставницом Верске наставе, правили славски колач, жито, просфору. Најбољи ученици, који су узели учешње кроз реализацију радионица на часу верске наставе, су награђени од стране школе књигом.

Ученици и запослени школе и убудуће трудиће се да својим преданим учењем и радом негују и чувају светосавски дух кроз традицију.

Фотографије са овог догађаја можете погледати ОВДЕ.

 

Наша шума, наша брига

У петак 9. децембра 2022. године ученици одељења 8/2 у оквиру пројекта "Наша шума, наша брига" посадили су 23 лишћарска стабла којим су оплеменили школско двориште. Помоћ приликом садње ученицима су пружили радници ЈКП „Градско зеленило“, које је носилац пројекта и које је обезбедило саднице. Саднице јасена, јавора, бреста, граба и украсних врба оплемениле су наше школско двориште. У урбаним подручјима значај зеленила је вишеструк: утиче на регулацију темепратуре, струјања и влажности ваздуха, смањује ниво буке, штити од претераног осунчавања, оплемењује простор....

 

Нове активности за ученике осмог разреда и њихове родитеље

У сарадњи са Министарством просвете, а у складу са Правилником о програму завршног испита у основном образовању и васпитању, у школи је у уторак, 29. новембра 2022. године у холу школе одржан заједнички родитељски састанак за родитеље ученика осмог разреда. Циљ састанка је био упознавање са новинама у полагању завршног испита у јуну, као и водич кроз платформу за упис Моја средња школа, преко које ће се реализовати све уписне активности.

Прва обавеза за родитеље и ученике је пријава на портал, провера основних података и пријава предмета које ће ученик полагати на завршном испиту – поред српског и математике, од ове године ће ученици полагати један од пет предмета који су раније били обједињени у комбинованом тесту.

Како нам је успех и задовољство ученика на првом месту, посебно имајући у виду активност са којом се први пут срећу, неопходно је оснажити ученике да препознају своје личне афинитете, способности и интересовања приликом доношења одлуке о избору предмета који ће поред два главна предмета полагати у јуну.

Дан пре тога, одељење 8/5 је са својим одељењским старешином Јасном Баралић, организовало радионицу на тему представљања занимања родитеља - у гостима су биле три мајке – економиста, сликар и лекар и говориле о свом школовању, занимању и могућностима за запослење у тим областима. Деца су показала велики степен интересовања и задовољства представљеним садржајима, уз предлог занимања за будуће сусрете.

 

Ученик наше школе првак Србије

У суботу, 26. новембра 2022. године у Тополи одржано је Национално првенство у Асихара спорту по фул контакт правилима.

Из Чачка је наступило 17 такмичара, а најбољи међу њима је био Вук Стефановић, ученик 35 одељења наше школе. Вук је освојио две златне медаље (у борбама и катама) и тако постао првак Србије у својој категорији.

Ово је изузетан успех овог талентованог дечака, обзиром да се овим спортом почео бавити пре годину и по дана.

Све честитке и похвале са зељом да заблиста са још пуно пехара и медаља.

 

Прво место у баскету

На општинском такмичењу у баскету, одржаном у уторак, 15. новембра 2022. године, школска екипа у баскету је освојила прво место и изборила пласман на окружни ниво такмичења. Екипу су представљали ученици осмог разреда: Михаило Миловановић, Андрија Шушић, Лука Ајдачић и Михаило Радивојевић. Честитамо ученицима уз жељу да остваре што бољи пласман у наредном периоду.

 

Свечано обележен Дан школе

„Има једна мудрост стара, и за срећу треба дара, срећан човек- срећу ствара.“
Душко Радовић

У уторак, 8. новембра 2022. године, у школи је у присуству великог броја запослених, пензионера и осталих званица, после две године паузе, прослављен Дан школе. Програм који су припремиле наставнице Марија Петронијевић и Слађана Новичић, био је посвећен Душку Радовићу. У програму су учествовали ученици од првог до осмог разреда: Војин Турунташ, ученици одељења II4, Марко Поповић, Марија Мајсторовић, Богдан Денић, Огњен Богићевић, Сара Бабић, Марта Јездимировић.

Сцену и изложбу у холу школе је поставила Наташа Јечменић, наставник ликовне културе. Постављена је изложба ликовних радова ученика шестог разреда Давида Николића, али и Теодоре Ћировић, бивше ученице наше школе.

Награђене су и ученице одељења VI2 Анита Ћирић и Лара Стевановић које су најкреативније у облику стрипа представиле приповетку Иве Андрића „Аска и вук“ у оквиру радионице коју су реализовали професори српског језика.

Поносно смо гостима представили и нови број школског листа „Вуковац“, испуњеног чаробним речима и фотографијама које су пажљиво бирали чланови новинарске секције.

Била је ово прилика да се подсетимо успеха које су наши ученици и професори постигли у претходној школској години, али и да представимо планове везане за даљи рад. У обраћању присутнима, директор школе се осврнуо на претходни период у коме су и поред отежаних услова за рад услед пандемије, ученици и наставници постигли изузетне успехе на свим нивоима такмичења, промовишући тако школу и град на најбољи могући начин.

Фотографије са овог догађаја можете погледати ОВДЕ.

Часопис Вуковац за 2022.год. можете погледати ОВДЕ.

 

НОЋ ИСТРАЖИВАЧА

У оквиру манифестације “Ноћ истраживача 2022” наша школа узела је учешће. Кроз радионицу “Златна наука” ученици Основне школе “Вук Караџић” са наставницом ликовне културе Наташом Јечменић и наставницом математике Милицом Стевановић Живковић имали су прилику да виде примену златног пресека и Фибоначијевог низа тако што су осликавали коцке различитих димензија и склапали у скулптуре. Радионицу су посетили и ученици Основне школе “Филип Филиповић”.

Фотографије са овог догађаја можете погледати ОВДЕ.

 

НОЋ ИСТРАЖИВАЧА

У петак, 30.септембра ученици одељења 7/4 посетили су радионицу „Улична микроскопија“ у оквиру манифестације Ноћ истраживача у пратњи наставнице биологије Ане Вуловић. Ученици су имали прилику да кроз врло занимљиву радионицу повежу науку и уметност. Посматрањем различитих микроскопских препарата под микроскопом ученици су могли да пренесу на платно оно што су видели користећи различите технике цртања. Крајни циљ активности је усмерен ка бољем разумевању света око нас и међусобних односа, како би свако сагледао свет из своје досадашње перспективе, али и увидео постојање и значај многих могућности и решења за исту ситуацију.

Фотографије са овог догађаја можете погледати ОВДЕ.

Ана Вуловић, наставник биологије

 

ЕВРОПСКИ ВИКЕНД ПОСМАТРАЊА ПТИЦА

Европски викенд посматрања птица (EBW – Euro Bird Watch) је масовни догађај који организују партнери BirdLife International (BLI). Започет је 1993. године са циљем промоције, посматрања и очувања птица и природе за ширу јавност (посебно младе). Организује се сваке године првог викенда октобра. Ове године акценат је на сеоби птица и на важности станишта за гнеждење као и на успутним станицама. Такође, важно је подизање свести јавности о очувању птица.

Нове генерације младих су училе да препознају прелепог водомара, сиву и белу чапљу, мноштво гњураца и белих плиски, уочавали су полни диморфизам патке глуваре, али и развојне циклусе жаба и врсте биљака. Пратећи обалу Западне Мораве према клисури, посетили смо и Суву Мораву. Водичи су били изузетни познаваоци птица, седамдесетак осмака и седмака из ОШ „ Милица Павловић“ и седмаци из ОШ „Вук Караџић“. Захтеви младих да походимо Каблар довољно говоре о њиховим утисцима.

Фотографије са овог догађаја можете погледати ОВДЕ.

Ана Вуловић, наставник биологије

Европски школски спoртски дан

European School Sport Day (ESSD)

Уз подршку министарства просвете, науке и технологије, у петак 30. септембра 2022.године, одржан је Европски школски спортски дан. У Моравичком округу, школа домаћин била је ОШ „Вук Караџић“. Главне теме овогодишњег Европског школског спортског дана су укључивале што више деце и младих у физичко вежбање,као и теме везане за заштиту животне средине и екологија. Имајући у виду, смањену физичку активност међу ученицима и младима, учитељи и професори физичке културе, су организовали низ вежби и активности. Прошлих година у активности ове манифестације било је укључено преко 3.000.000 ученика, у 9.000 различитих школа широм Србије. Вежбало се око 30 минута, у складу са препорукама о врстама вежби. Ученици наше школе учествовали су у вежбању на отвореном и у здравом окружењу, чувајући околину и школу, разговарајући о екологији повезаној са спортским активностима. Порука овогодишње прославе Европског школског спортског дана била је да нема васпитања без физичког васпитања. Час је одржан испред школе, а ђаци су имали прилику да на овом часу учествују у вежбама као и у играма. Многе вежбе и активности биле су са циљем да ученици схвате важност физичке активности и заштите средине и околине у којој живимо. Будимо активни и вежбајмо у здравом окружењу!

Фотографије са овог догађаја можете погледати ОВДЕ.

Марија Милошевић VIII3

 

Нови мурал на зиду школе

У оквиру пројекта „Засади дрво“, а у сарадњи са Градом Чачком, Научнотехнолошким парком и чувеним стрит арт уметницима, на зиду наше школе осликан је мурал који плени својим уметничким вредностима, креативношћу и маштовитошћу. Мурал је дело талентованих уметника Андреја Жикића (Артез) и Вука Ђурића (Ендо) и носи симболичну поруку „Направи промену – засади дрво и пошаљи поруку“.

Симболику мурала објаснио је уметник Вук Ђурић. Каже да је за њега сликање у великом формату изазов, а уколико пројекат има еколошку тему, то је додатни подстрек. Овај мурал је груба верзија филма на зиду – девојка папирним авионом шаље поруку о значају и важности садње дрвећа и тако позива сваког појединца да се придружи акцији пошумљавања.

Мурал је рађен у 18 позиција, што значи да су га уметници толико пута сликали на зиду, како би добили анимацију која је у покрету. То ће моћи да види сваки пролазник ако телефоном скенира QR код који ће се наћи на табли поред овог импресивног уметничког дела.

Акцију садње дрвећа покренули су Адрија медија група и ДМ дрогерије, уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Велико нам је задовољство што је наша школа део овог пројекта који негује суштинске вредности младих нараштаја – заштиту животне средине, дружење и здравље.

Промоцијом правих вредности ствара се здравије и боље друштво, мењају лоше навике и унапређује свест младих генерација које се уче да се одговорно понашају према свом животном окружењу.

Две Фотографије можете погледати ОВДЕ.

Ток израде мурала можете погледати ОВДЕ.

 

ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ

НАСТАВА У НОВОЈ ШКОЛСКОЈ 2022-2023. ГОДИНИ ЗА УЧЕНИКЕ ОД I ДО VIII РАЗРЕДА ПОЧИЊЕ У ЧЕТВРТАК, 01. СЕПТЕМБРА 2022. ГОДИНЕ.

УЧЕНИЦИ НЕПАРНЕ (ПЛАВЕ) СМЕНЕ, ДОЛАЗЕ НА НАСТАВУ ПРЕ ПОДНЕ У 7:30, А УЧЕНИЦИ ПАРНЕ (ЦРВЕНЕ) СМЕНЕ, ДОЛАЗЕ НА НАСТАВУ ПОПОДНЕ У 13:30.

СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ УЧЕНИКА ПРВОГ РАЗРЕДА ЈЕ У СРЕДУ, 31. 08. 2022. ГОДИНЕ У 17:00 ЧАСОВА НА ПЛАТОУ ИСПРЕД ГЛАВНОГ УЛАЗА У ШКОЛУ

Документ можете погледати ОВДЕ.

 

РАСПОРЕД ПРИПРЕМНЕ НАСТАВЕ ЗА УЧЕНИКЕ КОЈИ СЕ УПУЋУЈУ НА ПОПРАВНИ ИСПИТ У АВГУСТОВСКОМ ИСПИТНОМ РОКУ: V, VI и VII разред

Распоред припремне наставе можете погледати ОВДЕ.

 

Додела Вукових диплома

У школи је 21. јуна 2022. године одржана свечаност на којој су додељене Вукове дипломе и свечано проглашен Ученик генерације. Ову школску годину завршило је 106 ученика осмог разреда. Међу њима је 17 носилаца Вукових диплома и 26 носилаца 49 посебних дилома из свих наставних предмета.То су ученици који су школу представљали на свим нивоима такмичења и освајали места и награде на општинском, окружном и републичком нивоу.

За Ученика генерације у овој школској години, проглашена је Тара Недић, ученица 8/4, која је са 403 поена и сјајним резултатима које је остварила на општинским, окружним и републичким такмичења.

Школа је све Вуковце наградила књигом, а Ученика генерације и новчаном наградом у износу од
10 000 динара.

Фотографије можете погледати ОВДЕ.

 

ПРОЈЕКАТ - У свету Андерсенових бајки

Ове школсе године ученици 2/1 су свој читалачки, истраживачки и креативан дух испољили учешћем и марљивим радом у e Twinning пројекту ,,СВАКА ЗВЕЗДА У АНДЕРСЕНОВОМ СВЕТУ ЛЕТИ КА НЕКОМ ДЕТЕТУ". Наше прво одељењско учешће у e Twinning пројекту , подржали су ђачки родитељи и школа у сарадњи са Градском библиотеком. Аутори пројекта су учитељице Јелена Бабић и Љиљана Соколовић из Прокупља.
ЦИЉЕВИ ПРОЈЕКТА СУ : развијање љубави према бајци као кљижевној врсти, подстицање љубави према књизи и читању, развијање осећања солидарности, разумевања и сарадничких односа са другима, неговање другарства и пријатељства, позитивних људских вредности, поштовање расне, националне,културне, језичке, верске , родне, полне и узрасне равноправности, толеранције, уважавање различитости, самопоуздања и ослобађања од треме приликом јавног наступа и схватање значаја библиотеке као државне установе од значаја за васпитање и образовање.
Ученици су се кроз различите активности упознали са најлепшим Андерсеновим бајкама, са бајком као књижевном врстом, драмским текстом и наступом на сцени, луткарством и применом лутака у настави, креирањем сценског простора, самосталним ликовним и литерарним изражавањем,израдом читалачког дневника прочитаних бајки , јавним презентовањем постера , плаката и стрипова прочитаних бајки и израдом дигиталне сликовнице. У току реализације пројекта посетили смо Градску библиотеку ,,Владислав Петковић Дис" поводом обележавања Светског дана књиге који се обележава 2.априла, на дан Андерсеновог рођења и подсетили се свега онога што је одговарало циљу и промовисању овог пројекта.
Учешћем у пројекту, имали смо прилику да се први пут упознамо са неким веб алатима,да се едукујемо о њиховој употреби уз несебичну помоћ и подршку искуснијих колега и учесника у овом пројекту.Пројектне задатке смо радили на редовним часовима српског језика , ликовне и музичке културе и часовима слободних активности корелацијом и међупредметним повезивањем.
Учествовали смо у изради електронске књиге,стрипа и заједничким презентацијама.
https://www.canva.com/design/DAFB7eOeOZw/KT4jJluoqm3jLjTWZzq2Cg/edit?utm_content=DAFB7eOeOZw&utm_campaign=designshare&utm_medium=link2&utm_source=sharebutton--- Canva https://docs.google.com/presentation/d/1tY_3tnWt-aOxqYhSAmcdqtlg8htdStUIuyksO_cz-Gw/edit#slide=id.g12ffcf62af4_3_0
Партнерске школе су се договарале о свим активностима током пројекта.Свако од партнера је био одговоран за свој рад и рад својих ученика у пројекту.
Ученици су били субјекти , укључени у све активности у оквиру свог одељења , а током реализације пројекта имали смо и онлајн састанке на којима смо размењивали искуства са осталим учесницима пројекта.
Сваки задатак је завршен оцењивањем ученика , заједничким фотографисањем и евалуацијом , који су показатељи позитивног става ученика према овом пројекту о чему сведоче њихови утисци да је било веома занимљиво, инспиративно, креативно забавно и поучно. http://linoit.com/users/UciteljicaJ/canvases/2%2F1%20u%20Andersenovom%20svetu%20bajki

Фотографије можете погледати ОВДЕ.

Учитељ Јасминка Марић Глишовић

 

Изузетан успех на Републичком такмичењу у Тршићу

На Републичком такмичењу из српског језика и језичке културе, одржаном 15. и 16. маја у Тршићу, школу је представљала ученица седмог разреда Марта Јездимировић. У пратњи наставнице српског језика, Тамаре Јовановић, Марта је у конкуренцији најбољих ученика у Републици Србији освојила друго место и постигла изузетан пласман у овој школској години. Ученици, родитељима и наставници упујућемо најискреније честитке поводом постигнутог успеха, уз жељу да се и следеће године настави овај низ изузетних резултата из свих предмета.

Фотографије можете погледати ОВДЕ.

 

Крос РТС-а на теренима школе

Данас, 13. маја 2022. године, под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја, одржан је 32. крос РТС-а. Стартна трка за ученике првог разреда је била у 10 часова, а финална, за ученике осмог разреда, два сата касније. Ресорни министар, уједно и председник почасног комитета је из студија РТС-а означио почетак. Ученици и њихови учитељи, наставници и одељењске старешине су са великим успехом и задовољством реализовали све активности, а најбржим ученицима су додељене и дипломе.

Пласман ученика по разредима, можете погледати ОВДЕ.

Фотографије можете погледати ОВДЕ.

 

У школу стигле нове награде

У четвртак, 5. маја на теренима Спортског центра „Младост“ је одржано окружно такмичење у атлетици, у конкуренцији пионирки ученице наше школе су исвојиле ПРВО место и пласирале се на међуокружно. У суботу, 7. маја је одржано окружно такмичење из географије у ОШ „Котража“ у Котражи , из биологије у ОШ „Милица Павловић“, док је у недељу, 8. маја одржано Републичко такмичење из енглеског језика у ОШ „Павле Савић“ у Београду. Ученици наше школе су остварили запажене резултате. Честитамо ученицима и њиховим наставницима, са жељом да и у будуће постижу још бољи успех.

Резултате можете погледати ОВДЕ.

 

Успеси на Републичким и окружним такмичењима

У суботу, 9. априла је одржано окружно такмичење из хемије у ОШ „Др Драгиша Мишовић“ , из српског језика у нашој школи, општинско „Шта знаш о саобраћају“ у ОШ „Танаско Рајић“, док је у недељу, 10. марта одржано окружно такмичење из страних језика у ОШ „Ратко Митровић“, окружно из ТиТ у ОШ „Милинко Кушић“ у Ивањици и општинско из биолгије у ОШ „Милица Павловић“, као и окружно из историје у ОШ „Таковски устанак“ Таково. Републичко такмичење из физике је одржано у суботу. 9 априла у Краљеву, а у шаху у Старој Пазови. Ученици наше школе су остварили запажене резултате. Честитамо ученицима и њиховим наставницима, са жељом да на следећем нивоу постигну још бољи успех.

Коначне резултате можете погледати ОВДЕ.

 

Окружно такмичење из српског језика и језичке културе

У нашој школи је у суботу, 9. априла 2022. године одржано окружно такмичење из српског језика и језичке културе.

Коначне резултате можете погледати ОВДЕ.

 

ЈЕДНО ПОСЕБНО ДРУЖЕЊЕ

У мноштву активности школе „ 1. новембар", посвећених Дану особа са аутизмом, који се обележава 2. априла, остварена је и посета одељењу 3/2.

У среду, 29. марта 2022.године у Основној школи „Вук Караџић“ одржано је предавање дефектолога Вање Дамљановић и Данијеле Ђорђевић ученицима трећег разреда. Предавање је имало за циљ развијање толеранције према особама са инвалидитетом, упознавање деце са појмом и одликама аутизма, као и са начином пружања подршке и помоћи особама са овим проблемом. Трећаци су са великом пажњом пратили предавање и активно учествовали постављајући низ питања, а следећег дана, 30. 03. 2022. организована је радионица са истом темом. Окупили смо ђаке ове две школе са жељом да пронађемо начине да превазиђемо различитости и код деце развијемо солидарност, толеранцију и међусобно прихватање.

Ученици су у добром расположењу приступили планираним активностима, тј. заједничком прављењу паноа на ову тему. Сарадња, ведар дух и међусобно уважавање обележили су заједнички рад, што је и био циљ активности. Деца су бојила и склапала делове слагалице у облику срца нацртаног на хамеру. Након тога су отискивањем својих дланова и лепљењем назива плаката успешно привели активност крају.

На овај начин је и наша школа дала свој мали, али драгоцен допринос обележавању Дана деце са аутизмом. Остварен је најважнији циљ – показати да различитости постоје, али да их треба превазилазити толеранцијом, сарадњом и међусобним прихватањем.

Наши другари су задовољни отишли уз договор да се ово дружење настави у наредном периоду.

Фотографије можете видети ОВДЕ.


Нада Ђуровић, учитељ


 

Још један успешан викенд за наше такмичаре

У суботу, 19. марта је одржано општинско такмичење из Географије у ОШ „Владислав Петковић Дис“, окружно такмичење из Књижевне олимпијаде у ОШ „Филип Филиповић“ и окружно такмичење у шаху у ОШ „Татомир Анђелић“, док је у недељу, 20. марта одржано општинско такмичење из историје у ОШ „Бранислав Петровић“. Ученици наше школе су остварили запажене резултате. Честитамо ученицима и њиховим наставницима, са жељом да на следећим нивоима постигну још бољи успех.

Резултате можете погледати овде. ОВДЕ.

 

Наставља се успех наших такмичара

У петак, 11. марта је одржано општинско такмичење из Технике и технологије у ОШ „Степа Степановић“ у Горњој Горевници, док је у суботу, 12. марта одржано окружно такмичење из математике у ОШ „Свети Сава“. Ученици наше школе су остварили запажене резултате. Честитамо ученицима и њиховим наставницима, са жељом да на следећем нивоу постигну још бољи успех.

Резултате можете погледати овде. ОВДЕ.

 

Још један успешан викенд за наше такмичаре

У суботу, 5. марта је одржано општинско такмичење из Енглеског језика у ОШ „Танаско Рајић“ , из немачког језика у ОШ „Свети ђакон Авакум“ у Трнави и окружно из физике у ОШ „Краљ Александар I“ у Горњем Милановцу, док је у недељу, 6. марта одржано општинско такмичење из хемије у ОШ „Др Драгиша Мишовић“. Ученици наше школе су остварили запажене резултате. Честитамо ученицима и њиховим наставницима, са жељом да на следећем нивоу постигну још бољи успех.

 

Општинско такмичење из српског језика и језичке културе

У суботу, 26. фебруара у нашој школи је одржано општинско такмичење из српског језика и језичке културе. Честитамо ученицима и њиховим наставницима, са жељом да на окружном нивоу постигну још бољи успех.

Прелиминарне резултате можете погледати овде. ОВДЕ.

 

Успешан викенд за наше такмичаре

У суботу, 19. фебруара је одржано општинско такмичење из Књижевне олимпијаде у ОШ „Филип Филиповић“, док је у недељу, 20. фебруара одржано општинско такмичење из математике у ОШ „Свети Сава“. Ученици наше школе су остварили запажене резултате. Честитамо ученицима и њиховим наставницима, са жељом да на окружном нивоу постигну још бољи успех.

 

Сјајни успеси наших ученика

У суботу, 5. фебруара је одржано општинско такмичење из физике у ОШ „Ратко Митровић“. Ученици наше школе су остварили запажене резултате. Честитамо ученицима и њиховим наставницима, са жељом да на окружном нивоу постигну још бољи успех.

 

Обележена школска слава – Свети Сава

Било је молитви и пре Светог Саве, али се он први помолио на српском језику и доказао да је свака племенита мисао и свака јасна реченица само друго име за молитву.
Матија Бећковић

У оквиру обележавања Савиндана у школи је организовано неколико активности. У понедељак, 24. јануара, проглашени су победници ликовног конкурса на тему „Прича о Светом Сави у стрипу“. Најкреативније радове насликали су следећи ученици: Лена Живковић II2, Давид Чеперковић II4, Лазар Вучетић IV1, Ивона Луковић II4.

У среду, 26. јануара, ученици млађих разреда говорили су текстове о Светом Сави. Награђени су: Љубица Бојовић II2, Анђела Дисић II1, Ђорђе Станисављевић I4.

Истог дана, ученици који похађају верску наставу, правили су славски колач и просфору. Просфору су, као дар, у име свих ученика и наставника, однели у храм Светог Вазнесења да се употреби на Савинданској литургији у Светој Тајни Причешћа. Том приликом, причестили су се и наши ученици. Гости радионица били су наш надлежни свештеник Иван Пауновић и госпођа Дрина Бошковић која је деци показала како се прави просфора.

На Савиндан, 27. јануара, ученици старијих разреда показали су своје знање у квизу „Живот и рад Светог Саве“. „Првовенчани“, победничка екипа, постигла је сјајне резултате знајући одговоре на сва питања. У тој екипи били су следећи ученици: Миа Прлинчевић V2, Милица Перовић VI2, Анђелина Павловић VIII2, Петар Прлинчевић VII5 и Маша Нешовић V4. резултате знајући одговоре на сва питања.

Свечани програм „Голубица и Свети Сава“ приредили су ученици четвртог разреда.

Са вером да ћемо ићи путем Светог Саве, надом да ће свако наше слово и наша реч бити „Слово љубве“ прослављамо школску славу, а нека молитве Светог Саве буду са свима нама, ученицима, њиховим родитељима и наставницима.

Фотографије можете видети ОВДЕ.

 

Општинско такмичење у лепом говору

У суботу, 11. 12. 2021. године у ОШ „Милица Павловић“ одржано је Општинско такмичење у лепом говору. Ученица наше школе Сара Бабић VII3 освојила је друго место казујући приповетку „Сан“, Мома Капора.
Честитамо Сари!

Фотографије са општинског такмичења можете видети ОВДЕ.

 

Дани Вука Караџића у Основној школи „Вук Караџић“ у Чачку

Дан школе прослављамо сваке године у свечаној атмосфери, уз богат културни и уметнички програм. Тог дана, поносни на остварене резултате у претходној школској години, постављамо нове и више циљеве у области образовања и васпитања. Будући да је због епидемиолошке ситуације понедељак, 8. новембар нерадан, потрудили смо се да празник обележимо раније. Читава недеља пред Дан школе била је испуњена бројним активностима. Намера нам је била да поред редовне наставе негујемо и развијамо креативне способности ученика кроз разне облике ваннаставних активности.

Дане Вука Караџића обележиле су бројне радионице посвећене великану српског језика по коме наша школа поносно носи име.

2. новембар - радионица „Речи некад и сад“ у којој су ученици користили Вуков Српски рјечник и на паноима писали значење архаичних речи. Објашњавали су појмове који се налазе у Рјечнику, дајући паралелно и савремена објашњења.
Ученици млађих разреда учествовали су у ликовној и музичкој радионици. На ликовној радионици цртали су Вука Караџића и разговарали са својим учитељицама о његовом животу и раду, а на музичкој су певали и свирали дечјим инструментима, учили о гуслама и народном певачу Филипу Вишњићу.

3. новембар – радионица „Вук Караџић - реформатор и борац за српски језик“ у којој су ученици говорили о развоју српског језика, значају Вука и његових, како претходника, тако и следбеника. Ученици су направили електронске презентације о Вуковом животу и раду. Гледали су делове из серије о Вуку Караџићу – сусрет са Јернејом Копитаром у Бечу и Петром II Петровићем Његошем на Цетињу.

4. новембар – квиз „Колико смо близу, а колико далеко од Вука“ у којем су ученици показали знања која су стекли учествовањем у претходно поменутим радионицама. И сами можете проверити знање кликом на линк. (линк са квизом)

Ученици који су се најбоље показали у радионицама награђени су књигом.

5. новембар - Позоришна представа „Пундравци“
Представу је организовала наставница српског језика Марија Петронијевић са ученицима наше школе: Богданом Денићем VII/2, Огњеном Богићевићем VI5, Нином Терзић VII/3, Саром Бабић VII/3, Маријом Милошевић VII/3 , Магдаленом Милошевић VI/3 , Данијелом Славковић VIII/4, Петром Бојовићем VIII/4 и Софијом Крњајић VIII/4.

Изашао је и 92. број школског листа „Вуковац“ којим су садашње генерације ученика школе оставиле запис о својим активностима и успесима. Лист можете прелистати и на нашем сајту. (линк са Вуковцем)

Презентацију квиза можете погледати ОВДЕ.

Дани Вука Караџића у Основној школи „Вук Караџић“ у Чачку, приказани сликовито, можете погледати ОВДЕ.

 

Вуковац - нови часопис

Изашао је и 92. број школског листа „Вуковац“ којим су садашње генерације ученика школе оставиле запис о својим активностима и успесима. Лист можете прелистати и на нашем сајту - овде.

 

Тим за заштиту од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања

Тим за заштиту од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања можете погледати ОВДЕ.

 

НАСТАВА У ШКОЛСКОЈ 2021-2022. ГОДИНИ ЗА УЧЕНИКЕ ОД I ДО VIII РАЗРЕДА

НАСТАВА У ШКОЛСКОЈ 2021-2022. ГОДИНИ ЗА УЧЕНИКЕ ОД I ДО VIII РАЗРЕДА ПОЧИЊЕ У СРЕДУ, 1. СЕПТЕМБРА 2021. ГОДИНЕ.
УЧЕНИЦИ НЕПАРНЕ (ПЛАВЕ) СМЕНЕ, ДОЛАЗЕ НА НАСТАВУ ПРЕ ПОДНЕ У 7:30, А УЧЕНИЦИ ПАРНЕ (ЦРВЕНЕ) СМЕНЕ, ДОЛАЗЕ НА НАСТАВУ ПОСЛЕ ПОДНЕ У 13:30.

СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ УЧЕНИКА ПРВОГ РАЗРЕДА ЈЕ У УТОРАК, 31. 08. 2021. ГОДИНЕ У 17:00 НА ПЛАТОУ ИСПРЕД ГЛАВНОГ УЛАЗА ШКОЛЕ.

 

Свечана додела Вукових диплома

У школи је 17. јуна 2021. године одржана свечаност на којој су додељене Вукове дипломе и свечано проглашен Ученик генерације. Ову школску годину завршила су 103 ученика. Међу њима је 16 носилаца Вукових диплома и 24 носиоца 57 посебних дилома из свих наставних предмета.То су ученици који су школу представљали на свим нивоима такмичења и освајали местаи награде на републичком , али и међународном нивоу.

За Ученика генерације је у овој школској години, проглашен Александар Госпавић, ученик 8/4, који је са 716 поена и сјајним резултатима која је постигао на свим нивоима такмичења, одмеравајући чак снаге и са средњошколцима, најуспешнији ученик у последњих неколико година. Школа је за све Вуковце обезбедила награде, а за Ученика генерације и новчану награду у износу од 10 000 динара.

 

Чачански ђаци добили нови кабинет за информатику уз подршку НИС-а

ОШ „Вук Караџић“ у Чачку добила је нови кабинет за наставу информатике, технике и технологије, а средства за набавку савремене опреме донирала је компанија НИС у оквиру програма „Заједници заједно“. Реализацијом овог пројекта школа и њени ученици ће добити нови информатички кабинет који ће омогућити да се настава из информатике и рачунарства реализује на квалитетнијем нивоу и створити боље услове за развој ИТ вештина ученика.

Мирослав Петковић, помоћник градоначелника Чачка је нагласио успешну сарадњу коју град остварује са компанијом НИС у свим областима пословања, нарочито у оквиру друштвене одговорности.

„Прошле године у 10 школа, како на градском, тако и на сеоском подручју, НИС је донирао средства у износу од 8 милиона динара у циљу побољшања квалитета образовног система. Нашу сарадњу са компанијом настављамо и ове године када ћемо потписати нови споразум о сарадњи“.

Милко Иконић, директор ОШ “Вук Караџић“ се овом приликом захвалио компанији НИС на подршци и истакао значај реализације овог пројекта за све ученике школе.

„Ово је наш други кабинет информатике и рачунарства, који ће нам омогућити да успешно пратимо промене које се дешавају у образовном систему, а пре свега на пољу дигитализације. Кабинет је опремљен са 13 рачунара- 12 ученичких и један наставнички, лаптопом и штампачем, а захваљујући овој опреми наши ученици ће у наредном периоду моћи да надограђују и проширују своја знања у области дигитализације, што ће им помоћи у даљем школовању“.

Ненад Стојковић, менаџер за одрживи развој у НИС-у је рекао да компанија већ дуги низ година улаже у заједницу у којој послује.

„Драго ми је да смо овом донацијом реализовали пројекат који ће унапредити образовање ученика и створити могућност да на савремен начин приступе учењу. Заједно са градом Чачком кроз програм „Заједници заједно“ у претходних осам година у области друштвено одговорног пословања реализовали смо 42 пројекта у које је уложено 64 милиона динара. И у наредном периоду наставићемо да улажемо у пројекте који унапређују заједницу“.

 

Успеси на Републичким такмичењима

У суботу, 29. маја је у Соко Бањи одржано Републичко такмичење из физике, на коме су ученици наше школе постигли сјајне резултате. Александар Госпавић и Алекса Јоцовић, обојица из одељења VIII/4, су освојили трећу награду. И ученици седмог разреда су били успешни - Страхиња Дабић VII/2 је освојио трећу награду, Никола Андрић VII/1 похвалу, док је ученица Ружица Тодоровић VI/4 је освојила трећу награду.

Истог дана је у Новом Саду одржано Републичко такмичење из хемије на коме је учествовала наша ученица Тара Недић VII/4 и освојила похвалу.

У недељу, 30. маја у Београду је одржано Републичко такмичење из српског језика и језичке културе и наш ученик Алекса Јоцовић VIII/4 је освојио друго место са 19 поена од могућих 20.

У суботу, 15. маја у Крагујевцу је одржано Републичко такмичење из информатике за средње школе и наш ученик Александар Госпавић VIII/4 је освојио треће место и позван на Српско информатичку олимпијаду, а 23.маја у нашој школи је Александар Госпавић учествовао на међуокружном такмичењу за основне школе и освојио 22 бода, па је позван на је Републичко такмичење које ће се одржати 5. јуна у Београду.

На међуокружном такмичењу у кошарци које је одржано у петак у Пријепољу, екипа пионирки је освојила треће место.

Честитамо ученицима и њиховим наставницима са жељом да и на будућим такмичењима постижу још боље резултате.

 

Oкружно такмичење из српског језика и језичке културе

Данас, 16. маја 2021. године, школа је била домаћин окружног такмичења из српског језика и језичке културе. Такмичила су се 32 ученика осмог разреда, а њих 8 је изборило пласман на републички ниво такмичења који ће се одржати у Београду, на Филолошком факултету, 30. маја.

Резултате са такмичења можете погледати ОВДЕ.

 

Успеси на такмичењима протеклог викенда

У суботу, 24. 04. и у недељу 25. 04. 2021. године су одржана и окружна такмичења из физике, математике, књижевне олимпијаде и страних језика. Ученици наше школе су постигли запажене резултате.

Резултате са такмичења можете погледати ОВДЕ.

Такође у недељу, 25.04. 2021. године је одржано општинско такмичење у шаху. У појединачној конкуренцији ученик Никола Андрић VII1 је освојио I место, а Димитрије Спасић VII1 је освојио III место.Честитамо ученицима и њиховим наставницима, са жељом да и на наредним такмичењима постигну још боље успехе.

 

Oпштинско такмичење из српског језика и језичке културе

У школи је данас, 24. априла 2021. године, одржано општинско такмичење из српског језика и језичке културе. Такмичење је одржано под покровитељством Министарства просвете и Друштва за српски језик и књижевност, уз поштовање свих епидемиолошких мера.

Резултате са такмичења, на коме су се такмичили само ученици осмог разреда, можете погледати ОВДЕ.

 

Окружно такмичење из Технике и технологије

У ОШ „Милинко Кушић“ у Ивањци је данас, 24. априла 2021. године, одржано окружно такмичење из Технике и технологије. На такмичењу су учествовале наше ученице: Селена Ћаловић (одељење 5/5), која је освојила друго место и Јована Арсовић (одељење 6/1), такође освојила друго место.

Ученице су се пласирале на Републичко такмичење које ће бити одржано 15.05.2021. године у Нишу.

 

Обележавање Дана аутизма у нашој школи

У знак подршке ученицима школе који болују од аутизма и њиховим породицама, у школи и ове године обележавамо Светски дан особа са аутизмом. Плави дан, како га још зову, обележава се сваке године 2.априла, уз позив да тог дана обучемо нешто плаво.

Плахат у име обележавања Дана аутизма у нашој школи можете видети ОВДЕ.

 

Кошаркашима уручена заслужена признања

У сали Скупштине општине Чачак су у среду, 17. марта 2021. године уручена признања кошаркашкој екипи школе која се у прошлој школској години пласирала на светско првенство у Задру које није одржано због проглашене пандемије и Срђану Парезановићу, наставнику који их је припремао и водио. Подсећамо, За шампионе Србије у конкуренцији основних школа, играли су: Павле Николић, Вељко Чарапић, Никола Петров, Лука Бојовић, Огњен Јелић, Данило Радивојевић, Вељко Ристановић, Давид Секулић, Петар Азањац и Матија Перовић.

 

Прелазак на онлајн наставу за ученике старијих разреда

У складу са дописом Министарства просвете, науке и технолошког развоја од 12. 3. 2021. године, од понедељка, 15. марта, ученици од петог до осмог разреда ће наставу пратити преко Microsoft Teams платформе. Настава ће се реализовати по важећем распореду часова и звоњења, а по измењеном распореду смена – плава (непарна) смена наставу прати пре подне, а црвена (парна) смена после подне.

Ученици млађих разреда настављају да долазе у школу, сви у преподневну смену, по важећем распореду група. Начин реализације наставе ће се надаље прилагођавати у складу са препорукама надлежних органа и институција, а које су условљене епидемиолошком ситуацијим.

 

УПИС У ПРВИ РАЗРЕД ЗА ШКОЛСКУ 2021/2022. ГОДИНУ

ПОШТОВАНИ РОДИТЕЉИ БУДУЋИХ ПРВАКА!

Упис ученика у први разред основне школе, у складу са заказаним терминима, обавиће се у периоду од 1. априла до 31. маја 2021. године.

Према чл. 18. Закона о основама система образовања и васпитања (''Сл.гл. РС” бр. 72/09; 52/11; 55/13; 35/13 - аутентично тумачење; 68/15; 62/16 - одлуке УС и 88/2017) у први разред се уписују деца рођена од 1. марта 2014. године и деца рођена до 28. фебруара 2015. године.

За превремени упис у школу могу се пријавити и деца рођена од 01. 03. до 01. 09. 2015. године након провере спремности за полазак у школу, која се обавља у јуну.


ПОТРЕБНА ДОКУМЕНТАЦИЈА

Родитељи приликом уписа детета не подносе ниједан документ у папирном облику – подаци из матичних књига рођених, евиденције пребивалишта и здравственог информационог система се прибављају по службеној дужности, електронским путем. Изузетно, ако је лекарски преглед обављен код приватног лекара, биће потребно да га родитељ донесе у школу. Ово се односи и на прибављање потврде о обављеном обавезном предшколском програму, за коју такође захтев подноси школа, по службеној дужности.

Заказивање термина уписа ученика, вршиће се од 1. 04. до 9. 04. 2021. године и то:

 • путем апликације на порталу еУправа – еЗаказивање термина за упис и тестирање детета у основну школу
 • путем попуњавања упитника на сајту школе УПИС ПРВАКА
 • путем телефона на број 062 214420 од 8:00 – 13:00 часова

Родитељи у заказаном термину доводе децу у канцеларију психолога и педагога на тестирање и упис у први разред.

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

За ученике првог и другог разреда у школи се организује продужени боравак. Радно време боравка је од 7:00 до 17:00 часова.
Пријава ученика заинтересованих за похађање продуженог боравка врши се попуњавањем анкетног листића приликом тестирања код психолога или педагога школе, уз могућност пријаве за набавку уџбеника у претплати у сарадњи са школом уколико су родитељи заинтересовани.


Добро нам дошли!

 

Пробни завршни испит за ученике осмог разреда

У складу са Правилником о календару образовно – васпитног рада у основној школи за школску 2020/21. годину, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, у циљу припреме ученика осмог разреда, наставника и школа за завршни испит и ове године организује пробни завршни испит.

У свим основним школама на територији Републике Србије ученици осмог разреда ће 26.3.2021. године у 12 часова, полагати тест из математике,док ће 27.3.2021. године у 9 часова полагати тест из српског језика, а у 1130 часова комбиновани тест (биологија, географија, историја,физика и хемија). Израда тестова траје 120 минута.

Осим верне симулације процеса завршног испита, где ученици пролазе кроз утврђене процедуре, циљ организовања пробног завршног испита је тај да се види колико су ученици у овом тренутку спремни за завршни испит и на чему треба радити у наредном периоду.

 

ДАН РОЗЕ МАЈИЦА

Поводом обележавања Међународног дана борбе против вршњачког насиља, 24.фебруара су организоване активности под називом "Дан розе мајица". Облик дигиталног насиља је све више присутан у свакодневници наших ученика, па смо са тим у вези, одабрали тему "Дигитално насиље" као повод за активности у циљу превенције насиља на друштвеним мрежама..

Ученици су са својим учитељима и наставницима у оквиру свог одељења, посветили један час активностима које су везане за дигитално насиље. Ученицима млађих разреда представили смо презентацију, под називом "Шта је дигитално насиље и како да га зауставимо?", коју су искористили за упознавање са овом тематиком. У сарадњи са стручном службом школе, свако одељење је добило постер са 6 дигиталних савета које свако дете треба да зна. Постери су умножени и нашли су место у свакој учионици како би ученици могли да у фокусу својих активности буду усредсређени на савете о којима смо дискутовали. Ученици старијих разреда су такође имали приступ презентацији, као и постер са 10 златних правила паметног поступања на дигиталној мрежи. Читаве седмице, на часовима ликовне културе, као и на часовима српског језика, информатике и рачунарства, обрађивана је тема дигиталног насиља.

Сви материјали су представљени на платформи Мicrosoft Тeams-а. Ученици су са изузетном пажњом пратили ток свих активности и дали свој пуни допринос при изради материјала који су остали у архиви школе као продукти са радионица. Примећено је да су итекако свесни опасности које вребају на друштвеним мрежама, као и да су у стању да препознају разне облике дигиталног насиља. Оно што остаје као стална активност јесте пружање константне подршке ученицима на свим нивоима комуникације, као и охрабривање да пријаве сваки облик насиља без страха од последица.

Фотографије организованих активности под називом "Дан розе мајица" можете видети ОВДЕ.

Презентацију "Шта је дигитално насиље и како да га заустваимо" можете погледати ОВДЕ.

 

Обележавање школске славе, Светог Саве у време пандемије

Обележавање школске славе у условима који су несвакидашњи и неповољни пре свега, веома се разликује од досадашњег начина прославе када смо тај свечани тренутак делили са бројним званицама – ученицима, родитељима, запосленима и колегама у пензији.

У протеклој школској години развили смо блиску сарадњу са родитељима наших ученика, после прекида наставе и преласка на наставу на даљину. Резултати такве комуникације – размене идеја, сугестија и мишљења, чине нас веома поносним! Успели смо да школску годину приведемо крају и изведемо још једну генерацију осмака, која је уписала жељене школе и закорачила у нови свет, као и да уведемо пет нових одељења у наставу првог разреда.

Школски лист „Вуковац“ је после прослављеног педесетог рођендана два пута награђен и то заслужено – као најбољи основношколски лист на Сајму издаваштва и као трећи у Републици од стране Друштва за српски језик и књижевност.

Наравно, сви ови резултати и успеси не би били могући да школа нема помоћ, разумевање и добру сарадњу са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, локалном самоуправом, Саветом родитеља, Школским одбором, родитељима и пријатељима школе.

На сајту школе је постављен филм који су припремили ученици школе, на тему језичког богатства и различитости које је Свети Сава увео у свакодневни језик, у односу на промене које су настале у условима модерног живота и комуникације.

Било је молитви и пре Светог Саве, али он се први помолио на српском језику и доказао да је свака племенита мисао и свака јасна реченица, само друго име за молитву. Да његове молитве ојачају нашу веру, а свима донесу спокој у души и здравље пре свега, жеље су које упућујемо свецу.

Нека је срећна школска слава свима који школу носе у срцу и осећају понос јер је део њихових живота.

Линк за промотивни филм можете погледати:
ОВДЕ.


 

Почетак другог полугодишта

Изменама календара образовно – васпитног рада за основну школу, прописано је да се зимски распуст завршава 15. јануара 2021. године, а да друго полугодиште почиње у понедељак, 18. јануара 2021. године на целој територији Републике Србије.

На основу одлука Кризног штаба донетих на седници одржаној 11. јануара 2021. године, предвиђено је да се од почетка другог полугодишта школске 2020/21. године , настава у основним школама организује на исти начин као пре преласка на онлајн наставу. То би значило да ученици у првом циклусу настављају да иду у школу сваки дан, подељени у две групе, а да ученици у другом циклусу наставе са похађањем комбиноване наставе.

У понедељак, 18. јануара 2021. године, ученици плаве (непарне) смене долазе на наставу пре подне, а ученици црвене (парне) смене, после подне. Група А (за ученике од петог до осмог разреда) часове ће имати у понедељак, среду и петак, а група Б у уторак и четвртак – распоред група ће се мењати на седмичном нивоу. Настава ће се одвијати по важећем распореду часова и распореду звоњења – часови ће и даље трајати 30 минута.

Продужени боравак и кухиња такође почињу са радом од понедељка, уз поштовање свих прописаних мера за сузбијање заразне болести Covid -19.

Срећан нам почетак другог полугодишта!


 

Обавештење о реализацији наставе и изменама у календару рада

На основу Уредбе Владе Републике Србије о измени и допуни Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID – 19 у којој су прописане нове мере за организацију рада основних школа и измене календара о образовно-васпитном раду за школску 2020-2021. годину, а у циљу очувања безбедности и здравља ученика и запослених Министарство просвете, науке и технолошког развоја је доставило упутство број 610-00-01358/2020-07 од 27. 11.2020. године за организацију рада основних школа и завршетка првог полугодишта за школску 2020-2021. годину.

На основу тога настава у школи за ученике првог циклуса (од првог до четвртог разреда) остварује се кроз непосредан образовно-васпитни рад према изабраном моделу наставе у оквиру постојећег модела оперативног плана рада школе, водећи рачуна о безбедности и здрављу ученика и запослених у складу са препорукама надлежних органа. Сви ученици првог циклуса ће похађати наставу у преподневној смени у две групе као и до сада. Продужени боравак ради од 700 – 1600 часова.

Од понедељка 30. новембра 2020. године настава у другом циклусу (од петог до осмог разреда) остварује се путем наставе на даљину, уз коришћење платформе за учење на даљину и путем Јавног медијског сервиса Србије. Образовно-васпитни рад се остварује у реалном времену, поштујући важећи распоред часова и распоред смена за свако одељење.

У складу са одлуком о промени календара образовно васпитног рада за основне школе, прво полугодиште се завршава 18. децембра 2020. године, а зимски распуст траје од 21. децембра 2020. године до 15. јануара 2021. године. Друго полугодиште почиње 18. јануара 2021. године.

Свим ученицима и запосленим радницима школе желимо успех у раду и добро здравље.


 

Изложба ликовних радова

У оквиру активности којима ове године обележавамо Дан школе, ученици старијих разреда су своје радове изложили у холу школе уз помоћ наставника ликовне културе, Наташе Јечменић.

Позивамо вас да погледате филм кроз који смо се трудили да представимо радове
ОВДЕ.


 

Обележавање Дана школе у условима пандемије корона вируса

Обележавање Дана школе у условима који су несвакидашњи и неповољни пре свега, веома се разликује од досадашњег начина прославе када смо тај свечани тренутак делили са бројним званицама – ученицима, родитељима,запосленима и колегама у пензији.

Бројни успеси на такмичењима знања и на спортским теренима обележили су годину иза нас, а постигнућа наставника и ученика донела су школи бројна угледна признања.

У протеклој школској години развили смо блиску сарадњу са родитељима наших ученика, после прекида наставе и преласка на наставу на даљину. Резултати такве комуникације – размене идеја, сугестија и мишљења, чине нас веома поносним! Успели смо да школску годину приведемо крају и изведемо још једну генерацију осмака, која је уписала жељене школе и закорачила у нови свет, као и да уведемо пет нових одељења у наставу првог разреда. У децембру смо били домаћини манифестације „Ноћ сова“, а већ у јануару пригодним програмом обележили школску славу . Наши кошаркаши су постали најбољи у Србији, а млада Тијана Мијатовић освајач златне медаље у стрељаштву на државном првенству.

Школски лист „Вуковац“ је после прослављеног педесетог рођендана два пута награђен и то заслужено – као најбољи основношколски лист на Сајму издаваштва и као трећи у Републици од стране Друштва за српски језик и књижевност. Сви ови успеси су били повод посете министра за спорт нашој школи у јуну и старт за нову трку ка циљу коју смо почели 1. септембра.

Када су у питању материјална улагања у школу током претходне школске године треба истаћи најзначајније - реализацију пројекта „Видео-надзор са 32 камере“, реализацију пројекта „2000 дигиталних учионица - повезане школе“ – чиме је обезбеђен интернет у свакој просторији и реконструкцију постојеће котларнице уз прикључење на гасну мрежу. Настављено је осликавање учионица за млађе разреде и учешће у програму Еразмус+ и Фондације Темпус.

Наравно, сви ови резултати и успеси не би били могући да школа нема помоћ, разумевање и добру сарадњу са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, локалном самоуправом, Саветом родитеља, Школским одбором, родитељима и пријатељима школе.

На сајту школе је постављен промотивни филм „Најбоље умем да...“ састављен од дечијих видео – клипова чији су актери наши бивши и садашњи ученици. У реализацији ове идеје су учествовали ученици, родитељи и наставници, а посебну захвалност дугујемо Александру Танасковићу и Матрикс студију који нам је пружио техничку подршку.

Сасвим је сигурно да се у будућности отварају могућности за нове успехе, као и нове облике сарадње. На нама је да их искористимо, на опште добро и добро наших ученика.

Нека је срећан Дан школе свима који је носе у срцу и осећају понос јер је део њихових живота.

Промотивни филм "Најбоље умем да..." можете погледати
ОВДЕ.


 

Важност целоживотног учења

У петак, 23. октобра 2020. године, по позиву Стартап центра Чачак, одржано је предавање о важности целоживотног учења и развоја различитих компетенција кроз међународне пројекте који се годинама уназад реализују у сарадњи са наставницима и њиховим ученицима из школа широм Европе.

Ученици наше школе су присуствовали предавању, учећи о компетенцијама које су младима потребне да се припреме за рад у 21. веку.

 

Тијана Мијатовић је прва у републици!

После успеха које је постигла на општинском и окружном нивоу, Тијана Мијатовић је на републичком такмичењу у стрељаштву које је одржано у среду, 20. октобра 2020. године у Нишу, освојила прво место и златну медаљу. Честитамо Тијани на постигнутом успеху и желимо јој још много златних медаља.

 

Освојено прво место у стрељаштву

На опшинском такмичењу у стрељаштву за пионирке, одржаном у уторак, 13. октобра 2020. године, ученица одељења 8/3 Тијана Мијатовић, освојила је прво место. Тијана се стрељаштвом бави већ дуги низ година и ово је само једно у низу признања које је ова ученица освојила.

 

Распоред емитовања образовних садржаја

Распоред емитовања образовних садржаја можете погледати на следећем сајту:
https://www.rasporednastave.gov.rs/osnovne-skole.php


 

Препоруке за безбедан боравак у школи

У у сарадњи Министарства здравља, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", Светске здравствене организације и УНИЦЕФ-а, припремљен видео материјал (филм) намењен ученицима основних и средњих школа са кључним препорукама за безбедан боравак у школи. Филм се може преузети на линку:
https://we.tl/t-P7WJ8BGFHj

Допис Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" који се односи на употребу визира можете видети ОВДЕ.

Контакте института/завода за јавно здравље можете видети ОВДЕ.


 

Оперативни план рада 2020-2021.године

У складу са Стручним упутством Министарства просвете, Наставничко веће се определило за два модела извођења наставе у млађим и старијим разредима, које можете погледати на следећим линковима.

Оперативни план рада за млађе разреде за школску 2020/2021.годину можете видети ОВДЕ.

Оперативни план рада за старије разреде за школску 2020/2021.годину можете видети ОВДЕ.


 

Обавештење о почетку школске 2020/2021. године

 

Додела Вукових диплома

У понедељак, 15. јуна 2020. године, у холу школе је одржана приредба поводом свечане доделе Вукових диплома и проглашења ђака генерације. Ове године 20 ученика је понело Вукове диплoме, 26 ученика укупно 47 посебних диплома, а за ђака генерације је проглашена Неда Спасовић, ученица одељења 84 , носилац пет посебних диплома.

 

Министар омладине и спорта у посети школи

Министар омладине и спорта Вања Удовичић посетио је у петак, 12. јуна нашу школу. Министра су дочекали и поздравили ученици чланови екипе која је освојила прво место на Републичком такмичењу у кошарци. Он је школи поклонио спортске реквизите и пожелео кошракашкој екипи да на Светском првенству у новембру оствари што бољи резултат.

 

УПИС У СРЕДЊУ ШКОЛУ

Информације о упису у средњу школу за школску 2020/2021.годину можете видети ОВДЕ.

Упутство за ученике и родитеље, односно друге законске заступнике можете видети ОВДЕ.


 

ДНЕВНИ БОРАВАК У ШКОЛИ
У ВРЕМЕ ТРАЈАЊА ЕПИДЕМИЈЕ COVID-19

ИНФОРМАЦИЈЕ О ДНЕВНOM БОРАВКУ У ШКОЛИ У ВРЕМЕ ТРАЈАЊА ЕПИДЕМИЈЕ COVID-19 МОЖЕТЕ ВИДЕТИ ОВДЕ.


 

Полагање пробног завршног испита за ученик осмог разреда

Информације о полагању пробног завршног испита за ученик осмог разреда можете видети ОВДЕ.


 

Психолошка подршка ученицима и родитељима

Психолошку подршку (са много савета и слика) за ученике и родитеље можете видети ОВДЕ.

Обавештење о психолошкој подршци ученицима и родитељима можете видети ОВДЕ.

 

Информације и упутства за организовање и спровођење наставе на даљину

Информације и упутства РОДИТЕЉИМА од Министарства просвете, науке и технолошког развоја за организовање и спровођење наставе на даљину могу се видети ОВДЕ.

Линк за сајт на коме можете пратити РАСПОРЕД НАСТАВЕ на даљину налази се ОВДЕ.

 

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Драги ученици, поштовани родитељи,

У складу са Одлуком о проглашењу ванредног стања на целој територији Републике Србије, која је ступила на снагу у недељу, 15. 03. 2020. године, установе образовања и васпитања неће радити од понедељка, 16. 03. 2020. године.

Школа ће од Министарства просвете, науке и технолошког развоја добити потребне информације и упутства за организовање и спровођење наставе на даљину почевши од уторка, 17. 03. 2020. године. Очекујте да ће вам се одељењске старешине обратити путем е-поште или другим начином комуникације, а школа путем сајта и локалних медија на који начин ће овај вид наставе бити организован.

Свим нашим ученицима, радницима школе и њиховим породицама желимо добро здравље.


 

ВАЖНО САОПШТЕЊЕ

Поштовани ученици, родитељи и запослени,
поводом новонастале ситуације у којој је поред превенције, најважније да останемо прибрани и да не подлегнемо ширењу панике, обавештавамо вас да се подразумева да школа већ поступа у складу са препорукама добијеним од Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Водите рачуна о личној хигијени, пратите средства јавног информисања, слушајте препоруке стручњака. Најјача средства у борби против вируса су знање и прибраност.

Препоручујемо да се придржавате следећег:

 • редовно прање руку је обавезно после коришћења тоалета;
 • руке прати што чешће у току дана;
 • не додиривати очи, уста и нос неопраним рукама;
 • водити рачуна о хигијени учионица и школског простора;
 • не размењивати храну и не користити исте чаше и флашице за воду;
 • употребљене папирне марамице и убрусе редовно одлагати у корпе за отпатке;
 • не подлегати паници и не ширити непроверене информације.

Управа школе

 

Нова изборна настава за ученике и обука за наставнике у оквиру програма Erazmus + Fondacije Tempus

Нову изборну наставу за ученике и обука за наставнике у оквиру програма Erazmus + Fondacije Tempus можете видети ОВДЕ.

Слике нове изборне наставе за ученике и обука за наставнике у оквиру програма Erazmus + Fondacije Tempus можете видети ОВДЕ.

 

Упис у први разред 2020/2021. године

ПОШТОВАНИ РОДИТЕЉИ БУДУЋИХ ПРВАКА!

У среду, 1. априла 2020. почиње упис будућих првака за школску 2020/2021. годину.

Према чл. 18. Закона о основама система образовања и васпитања (''Сл.гл. РС” бр. 72/09; 52/11; 55/13; 35/13 - аутентично тумачење; 68/15; 62/16 - одлуке УС и 88/2017) у први разред се уписују деца рођена 2013. године и деца рођена до 28. 02. 2014. године.

За превремени упис у школу могу се пријавити и деца рођена од 01. 03. до 01. 09. 2014. године након провере спремности за полазак у школу, која се обавља у јуну.

ПОТРЕБНА ДОКУМЕНТАЦИЈА:

 • 1. Извод из матичне књиге рођених (оверен препис или фотокопија) која може бити старија од 6 месеци. Родитељи ће бити у могућности да поднесу захтев да школа у њихово име прибави Извод из матичне књиге рођених електронским путем
 • 2. Потврда о здравственом стању детета
 • 3. Уверење Предшколске установе о похађању предшколског програма

Заказивање термина уписа вршиће се од 1. 04. - 10.04.2020.године и то:

 • Путем телефона на број 322-527 од 8:00 до 14:00 часова
 • Лично у канцеларији психолога и педагога сваког радног дана од 8 до 17 часова

Родитељи у заказаном термину доводе децу у канцеларију психолога и педагога на тестирање и упис у први разред.

ПРОДУЖЕНИ БОРАВАК

За ученике првог и другог разреда у школи се организује продужени боравак. Радно време боравка је од 7 до 17 часова.

Пријава ученика заинтересованих за похађање продуженог боравка врши се попуњавањем анкетног листића приликом тестирања код психолога или педагога школе, уз могућност пријаве за набавку уџбеника у претплати у сарадњи са школом уколико су родитељи заинтересовани.

Информације о родитељским састанцима за родитеље будућих првака можете видети ОВДЕ.


Добро нам дошли!

 

ОБАВЕШТЕЊЕ

Први радни и наставни дан у другом полугодишту је понедељак, 24. фебруар 2020. године.Настава ће се одвијати по следећем распореду смена:

- црвена смена долази на наставу пре подне
- плава смена долази на наставу после подне

 

Треће место на такмичењу за најуспешнији школски лист у Србији

Првог дана 61. Републичког семинара за професоре српског језика на Филолошком факултету у Београду, редакцији школског листа „Вуковац“ додељена је диплома за освојено треће место на такмичењу за најуспешнији школски лист у Србији.

Фотографије са доделе дипломе за најуспешнији школски лист можете видети ОВДЕ.

 

ОБАВЕШТЕЊЕ

Поштујући одлуку коју је донело Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, о продужетку зимског распуста, обавештавамо ученике да је распуст продужен до 21. фебруара и да ће први наставни дан бити 24. фебруар 2020. године. Ученици ће накнадно бити обавештени о распореду смена, а после договора који буде постигнут на нивоу града Чачка.

Одлука је донета у циљу превенције ширења грипа у популацији деце и младих, имајући у виду актуелне епидемиолошке податке.

 

Обележена школска слава – Свети Сава

Традиционално у понедељак, 27. 01. 2020. године у холу школе пригодним програмом ученика млађих разреда и њихових учитеља је обележена школска слава – Свети Сава.

Свечаности су присуствовали ученици, радници школе, родитељи, бивши радници школе, пријатељи школе и представници локалне самoуправе.

Ученици су извели пригодан програм који је отворен светосавском химном, а након програма је обављено резање славског колача уз присуство свештеника.

Фотографије са такмичења у лепом говору можете видети ОВДЕ.

 

Републичка награда за Вуковац

Друштво за српски језик и књижевност објавило је резултате такмичења за најбољи основношколски лист. Међу награђенима је и „Вуковац“, лист ученика и наставника наше школе. Награда ће бити уручена на Филолошком факултету 7. Фебруара 2020. године.

Подсећамо да је лист ове школске године прославио свој 50. рођендан. У претходном периоду лист је награђиван неколико пута у категорији основних школа Моравичког управног округа. Све ове награде нама пуно значе и велики су подстицај за сваки будући рад.

 

Такмичење у лепом говору

Сара Бабић, ученица петог разреда, наставила је да ниже своје успехе на такмичењима у лепом говору. Ове школске године, казујући текст „Вилина кћи“ Десанке Максимовић, Сара је на општинском такмичењу освојила друго, а на окружном нивоу треће место. Честитамо јој и желимо да тако и настави.

Фотографије са такмичења у лепом говору можете видети ОВДЕ.

 

„Ноћ сова 2019“

„Ноћ сова 2019“ – манифестација која традиционално окупља све заинтересоване за очување угрожених птичјих врста и одржање природне био равнотеже, а под будним оком Друштва за заштиту птица „ Сове на опрезу“, одржана је у нашој школи у понедељак, 16. 12. 2019. године. Друштво за заштиту птица „Сове на опрезу“, активно спроводи планиране активности током целе године, а овакве скупове користи да обавести јавност о свом раду и подигне ниво свести о значају сова и очувању њихове врсте.

О активностима Друштва и значају ове манифестације говорио је Драгиша Петровић, председник удружења, пошто је директор школе поздравио присутне. Горан Николић, испред туристичке организације града Чачка је припремио презентацију „Поново се чује хук сова“ уз коју је представио сва богатства овчарско кабларске клисуре.

Рад је био реализован у пет радионица:

 • „Погоди шта једем“
 • „Доме слатки доме“
 • „Погоди ко сам“
 • „Квизоманија – све оно што знаш о мени“
 • поставка у холу школе „Све што желиш да знаш о мени“

У финалу квиза су се бориле екипе победници из полуфинала. Највише знања о совама, показала је екипа ОШ „Свети ђакон Авакум„ из Трнаве. После дружења и такмичења, ученике и наставнике је чекало послужење у школској кухињи и наставничкој канцеларији.

Фотографије манифестације "Ноћ сова 2019" можете видети ОВДЕ.

 

Учешће на Сајму издаваштва

У петак, 13. децембра 2019. године у ОШ „Бранислав Петровић“ у Слатини, одржан је седми по реду Сајам школског издаваштва. То је такмичарска смотра разноврсних публикација које објављују школе и предшколске установе Моравичког округа. Сајам представља и вид стручног усавршавања наставника, али и подстицај ученицима да развијају међупредметне компетенције, нарочито предузетништво и комуникацију.

Школа је на Сајму представила школски лист „Вуковац“ у конкуренцији за Најбољи основношколски лист и у категорији Издавачки подухват године, књигу прича одељења 4/5. Проглашење победника и коначни резултати, биће објављени до 27. јануара 2020. године.

Фотографије са Сајма издаваштва можете видети ОВДЕ.

 

Семинар „Активно оријентисана настава“

Протеклог викенда 14. и 15. децембра је у Регионалном центру одржан семинар за учитеље и наставнике на тему „Активно оријентисана настава“ који је за циљ имао унапређивање компетенција наставника у области планирања и реализације наставе оријентисане на исходе. Учесници су се упознали са карактеристикама и предностима кооперативног учења и начинима за развој вештина за коришћење различитих форми групног рада.

 

Понос школе - прваци Србије у кошарци

Кошаркашка екипа школе освојила је прво место на државном првенству Србије у категорији основних школа.

Овај фантастичан успех, екипи је обезбедио учешће на Светском првенству основаца које ће се у марту следеће године одржати у Задру. Дечаци су у борби до финала савладали вршњаке из Земуна, Ниша и Косовске Митровице, док су у финалу били бољи од Новог Београда савладавши их резултатом 38 : 32.

До републичког првенства које је одржано у Караташу код Кладова, стигли су освојивши прво место на општинском и окружном такмичењу, а затим и на међуокружном такмичењу које је одржано у Крагујевцу. У Кладову су се борили у конкуренцији осам најбољих школа Србије.

За шампионе Србије у конкуренцији основних школа, играли су: Павле Николић, Вељко Чарапић, Никола Петров, Лука Бојовић, Огњен Јелић, Данило Радивојевић, Вељко Ристановић, Давид Секулић, Петар Азањац и Матија Перовић.

Према речима тренера који је водио дечаке, професора физичког васпитања Срђана Парезановића, реч је о сјајној деци и одличним спортистима који су представљали школу и град на најбољи начин, доказујући још једном да је Чачак заиста град кошарке.

Честитамо екипи и наставнику на сјајном успеху, са жељом да са светског првенства понесу медаљу.

Фотографије наших младих кошаркаша и диплому можете видети ОВДЕ.

 

Oпштинско такмичење из математике

У суботу, 7. децембра 2019. године одржано је општинско такмичење из математике за ученике основних школа у ОШ „Свети Сава“ , на коме су учествовали ученици од трећег до осмог разреда. Ученици наше школе постигли су запажене резултате.

 • 1. Војин Ајдачић III разред, II место
 • 2. Јана Маслаћ III разред II место
 • 3. Филип Радојевић III разред II место
 • 4. Софија Недовић III разред похвала
 • 5. Исидора Бабовић IV разред II место
 • 6. Алекса Матијевић IV разред III место
 • 7. Виктор Сеновић IV разред III место
 • 8. Ања Недић IV разред похвала
 • 9. Селена Ћаловић IV разред похвала
 • 10. Ива Пешић IV разред похвала
 • 11. Владимир Јанковић V разред II место
 • 12. Ружица Тодоровић V разред III место
 • 13. Катарина Пантелић V разред похвала
 • 14. Петар Макљеновић V разред похвала
 • 15. Јанко Зеленовић V разред похвала
 • 16. Матија Бојовић V разред похвала
 • 17. Урош Сретеновић V разред пласман
 • 18. Марта Јездимировић V разред пласман
 • 19. Никола Андрић VI разред I место
 • 20. Тара Недић VI разред III место
 • 21. Никола Марковић VI разред похвала
 • 22. Анђелина Павловић VI разред похвала
 • 23. Александар Госпавић VII разред I место
 • 24. Чедомир Јанковић VII разред II место
 • 25. Никола Ракићевић VII разред II место
 • 26. Павле Макљеновић VII разред III место
 • 27. Лана Тодоровић VII разред похвала
 • 28. Ива Дуканац VII разред похвала
 • 29. Алекса Вујовић VII разред пласман
 • 30. Павле Ђурић VIII разред III место
 • 31. Сања Максимовић VIII разред похвала
 • 32. Вељко Минић VIII разред похвала

 

Школско такмичење у лепом говору

У овој недељи је одржано школско такмичење у лепом говору за ученике од првог до осмог разреда. Ученици који су се пласирали на општински ниво такмичења су:

 • 1. Марко Поповић I-3, ,,Чудно дете“ , Весна Видојевић Гајовић
 • 2. Лола Лакушић II-4, ,,Прича о малом прсту“, Душан Радовић
 • 3. Дуња Вербић III-1, ,,Куца учи да лаје“ , одломак, Десанка Максимовић
 • 4. Јелисавета Јовановић IV-1 , ,,Осећање“ , Лаза Лазић
 • 5. Мина Грујовић IV-4, ,,Девојчица и крчаг“, Лав Н. Толстој
 • 6. Магдалена Милошевић IV-3, ,,Како постати паметан“ , Јулија Маринковић
 • 7. Сара Бабић V- 3, „ Вилина кћи“ , Десанка Максимовић
 • 8. Дар Правдић V-1, „ Догодовштине једног Џонија“, Никола Ђуричко
 • 9. Марта Јездимировић V-4, „ Небеска река“, Гроздана Олујић
 • 10. Нина Петровић VIII-5, „ Благо цара Радована“ , Јован Дучић

 

Кошаркаши првопласирани на међуокружном такмичењу

Данас, 28.новембра 2019. године у Крагујевцу је одржано међуокружно такмичење за кошаркаше пионире. Екипа школе је у финалу победила ОШ „Братство“ из Новог Пазара. Овом победом су изборили пласман на републичко такмичење које ће се одржати почетком децембра у Кладову. Честитамо екипи и тренеру који их је водио до победе.

Фотографије наших младих кошаркаша ОВДЕ.

 

Кошаркаши поново најбољи

На окружном такмичењу у кошарци, одржаном у среду, 13. новембра 2019. године у Ивањици, мушка екипа је освојила прво место, а женска екипа треће место у укупном пласману. Дечаци су се освајањем првог места на општинском нивоу и овом победом, пласирали на међуокружно такмичење.Честитамо и једној и другој екипи уз жељу да наставе да нижу успехе и постижу добре резултате.

 

Прослављен Дан школе

У петак, 8. новембра 2019. године, свечано је прослављен Дан школе у присуству многобројних званица. Пре почетка програма, директор је поздравио присутне госте и доделио пригодне награде ученицима који су награђени на ликовном и литерарном конкурсу, расписаном поводом Дана школе. Програм који је припремљен у част ове прославе био је повећен педесетој годишњици излажења школског листа „ Вуковац“.

Наставак дружења уприличен је уз послужење у школској кухињи. Нови број школског листа, деведесети по реду, представљен је гостима уз жељу да излази још дуги низ година.

Фотографије Дана школе можете погледати ОВДЕ.

 

ПРВО МЕСТО ЗА КОШАРКАШИЦЕ

У уторак, 5. новембра 2019. године, одржано је општинско такмичење у кошарци за пионирке. Екипа школе је у коначном ппласману, освојила прво место. Такмичење је одржано у Плавој хали у Атеници, а следеће недеље ће бити одржано и окружно такмичење.Честитамо младим кошаркашицама и желимо им пуно успеха на наредном нивоу такмичења.

 

Стручно усавршавање у Енглеској

У оквиру програма Еразмус+ и Фондације Темпус, на конкурсу за Пројекте мобилности за основне и средње школе у Србији, наставници наше школе су пројектом „Improving competences, skills and methodology for teaching junior and senior students“ учествовали на конкурсу.

Након детаљне анализе свих пројектних пријава, од 96 школа из целе Србије наш пројекат је био међу 20 којима је одобрено финансирање. Израда пројекта је трајала 3 месеца.

Наставнице енглеског језика, Марија Гујаничић и Весна Гостиљац, послате су на обуку у Велику Британију, у град Јорк. Обука је реализована у једној од водећих институција у области обука наставника и студената из свих делова света.

У оквиру пројекта изабрани су курсеви који би побољшали начин рада и приступ новим методама и техникама рада са ученицима како млађих, тако и старијих разреда. Обука је трајала 5 дана односно 21 сат. У раду са колегама из иностранства, проширени су видици и стечена нова познанства и започете потенцијалне будуће сарадње са њиховим школама.

Поред сјајних предавања, York Associates је организовао и бројне културно-социјалне садржаје. Поподнева су испуњена обиласцима историјских знаменитости Јорка у пратњи искусних водича и дружењем са колегама из Италије, Литваније, Немачке, Шпаније, Словачке и Швајцарске.

Искуство стечено током овог пројекта ће олакшати и помоћи наставницима да проблеме и препреке у савременом начину подучавања и данашњем савременом окружењу лакше и једноставније реше и остваре боље резултате.

Фотографије Стручног усавршавања у Енглеској можете погледати ОВДЕ.

 

ЈЕСЕЊИ КРОС

У петак, 18. октобра 2019. године, на теренима школе је одржан јесењи крос за ученике. Учешће на кросу су узели ученици од првог до осмог разреда. Победници у категорији дечака и девојчица су добили дипломе и заслужене аплаузе.

Фотографије са ЈЕСЕЊЕГ КРОС-a можете погледати ОВДЕ.

 

Настава у природи на Златару

На основу Годишњег плана рада од недеље, 29. 09. до среде 9. 10. 2019. године реализована је настава у природи за ученике II1 , II2 , II3 , II4 , III1 , III2 , III3 , III4 , IV1 , IV2 , IV3 , IV4 и IV5 одељења у две групе.

У припремању наставе у природи и њеном реализовању учествовали су учитељи, Савет родитеља, директор школе и ТА „А-супертурс“ из Чачка. На наставу у природи је ишло 259 ученика.

О деци су бринули њихови учитељи, лекари – педијатри, рекреатор и стручни вођа испред школе.

Активности смо започињали буђењем у 730, а након хигијене и распремања соба се одлазило на јутарњу гимнастику испред хотела. Следи доручак у 830. Време до шетње која је почињала у 1000, испунили би наставом или неком другом активношћу по избору учитеља. Шетња се реализовала сваки дан од 1000 до 1230 шумским стазама у различитим правцима: до РХ центра, ски стазе, цркве Христовог рођења и пропланака на којима смо уживали у игри, дружењу и лепотама планине Златар. Након шетње следи ручак, у 1300, а потом краћи одмор и настава. Од 1430 до 1630 време смо проводили на спортским теренима играјући штафетне игре, између две ватре, фудбал, надвлачење конопца и друге спортске активности по избору и афинитету ученика. Од 1630 до 1800 смо према договору учитеља и рекреатора користили базен хотела. Вечерали смо у 1900, након чега би следиле припреме за дискотеку и вечерње активности као што су: ,,Шиз -фриз“, ,,Игре без граница“, ,,Маскенбал“. Последње вече смо имали такмичење ,,Квиз знања“ између дечака и девојчица, после чега су додељене дипломе свим ученицима за учешће у активностима, дружењу, рекреацији и забави на Златару.

На Златару смо учили у природи, једни од других, од својих учитеља, рекреатора, и од саме природе. Боравак у хотелу „Панорама“ чији запослени заслужују сваку похвалу, укусна и богата трпеза, љубазно особље, део су утисака којима смо обогатили своја искуства.

Планирани садржаји наставе у природи су у потпуности реализовани.

Међусобна сарадња учитеља, особља хотела, доктора и рекреатора је била коректна и за сваку похвалу.

Фотографије са Златара можете погледати ОВДЕ.

 

Посета Фестивалу науке у ОШ „Милица Павловић“

У уторак 24.09.2019. у основној школи ,,Милица Павловић'' одржан је Фестивал науке у сарадњи са Природно-математичким факултетом из Крагујевца. На позив директора школе, ученици завршних разреда средњих и основних школа су били у прилици да посете фестивал како би се у склопу професионалне оријентације упознали са образовним профилима које овај факултет нуди, као и да виде знање на делу и забаве се.

Ученици одељења 8/3, 8/2 и 8/4 су посетили Фестивал у пратњи наставника Олге Дукић и Милице Стевановић Живковић.

 

Дружење са песницима

У оквиру обележавања 19. Мрчајевачких песничких сусрета, књижевно друштво „Мрчајевци“ и наша школа, организовали су дружење са песницима који су рецитовали своју поезију. Сусрет ученика од петог до осмог разреда и завичајних песника је организован у холу школе са почетком у 12 часова. Поезија коју су песници рецитовали имала је заједничке теме – љубав, завичај, Мораву и Шумадију, живот обичног човека, српског сељака и природних лепота које га окружују.

Књижево друштво је истовремено расписало конкурс за младе песнике, ученике основних и средњих школа са сличном тематиком. Другу награду на конкурсу је добила ученица одељења 8/5 Нина Петровић, а награда ће јој бити уручена у суботу, 21. септембра на Мрчајевачким књижевним сусретима.

Фотографије са овог књижевног сусрета можете погледати овде.

 

Почетак нове школске 2019/2020. године

Информације о почетку наставе за школску 2019/2020. годину и свечани пријем првака можете погледати овде.


 

Распоред припремне наставе и полагања у августу

Распоред припремне наставе и полагања у августу можете погледати овде.

 

Додела диплома са свих такмичења

У четвртак, 13. јуна 2019. године, у наставничкој канцеларији је одржана свечана додела диплома са свих такмичења у школској 2018/19. години. Ученици који су освојили места на Републичким такмичењима су награђени књигама, а најуспешнији Александар Госпавић и новчаном наградом.

Фотографије са доделе диплома са свих такмичења можете погледати овде.

 

Додела Вукових диплома

У уторак, 11. јуна 2019. године, у холу школе је одржана приредба поводом свечане доделе Вукових диплома и проглашења ђака генерације. Ове године 19 ученика је понело Вукове диплoме, 50 ученика посебне дипломе, а за ђака генерације је проглашена Данка Савковић, ученица одељења 8/4, носилац пет посебних диплома.

Фотографије осмака као и Вуковаца можете погледати овде.

 

ДАН ЛЕПТИРА

Избором најлепшег лептира и лептирице обележен је Дан лептира.Ученици су на пањићима испред школе поносно приказивали своја разнобојна крила уз звуке песме „Лептирићу шаренићу“.


Актив учитеља


 

ДАН ПАРКОВА

У градском парку, ученици првог разреда су обележили Дан паркова указујући на значај шума. Изведена је драматизација текста „Бајка о добром дрвету“, отпевана песма „Спасимо нашу планету“ и изабрано дете које је најлепше маскирано у дрво.


Актив учитеља


 

Извештај са републичких такмичења - изузетни резултати

OШ “Вук Караџић“ је једна од најстаријих школа у Чачку. На богатом путу својих образовних, културних и васпитних прегнућа школа је оправдала своју намену и истакнуто место у школству Србије. У њеним аналима увек су остајале будућим генерацијама драгоцене поруке и примери озбиљног рада и сјајних постигнућа.

И ова школска година ће остати запамћена по великом броју ученика који су се такмичили на свим нивоима такмичења и освојили мноштво признања и награда. На школском нивоу је учешће узело чак 628 ученика; на општинском 238, а на окружном 80. Четрнаест ученика је остварило 21 учешће на Републичким такмичењима из физике, математике, српског језика, Књижевне олимпијаде, историје, биологије, географије, хемије, техничког и информатичког образовања, информатике и рачунарства и физичког васпитања.

На општинском нивоу је чак 115 ученика освојило једну од прве три награде и похвале, а на окружном су 52 ученика били носиоци једног од прва три места. У коначном збиру је то број који говори да знање и рад у комбинацији са подршком наставника могу бити рецепт за успех.

Награде на Републичким такмичењима је ове године освојило 8 ученика. Највећи успех је постигао ученик шестог разреда Александар Госпавић који је освојио прва места из физике и информатике и друго место из математике.

Надамо се да ће и генерације које долазе наставити традицију учешћа на такмичењима и освајања награда које су добра мотивација и ученицима и наставницима и пример да су постигнућа још увек добра пракса коју не треба мењати.

Резултате са републичких такмичења можете погледати овде.

 

Успешни и у Тршићу

На републичком такмичењу из српског језика и књижевности које је одржано у суботу, 26. маја у Тршићу, међу ученицима седмог разреда нарочито се истакла наша ученица Николија Нина Тимотијевић која је освојила друго место.

Основна школа „Вук Караџић“ спада у ред најуспешнијих школа у Моравичком округу по броју освојених места на републичким такмичењима из различитих наставних предмета.

Честитамо ученици на постигнутом успеху и желимо јој још пуно освојених награда.


 

Још један успешан викенд за наше такмичаре

На републичком такмичењу из техничког и информатичког образовања које је одржано овог викенда у Параћину, наша ученица седмог разреда Неда Спасовић освојила је треће место, а ученик шестог разреда Александар Госпавић је на Републичком такмичењу из информатике и рачунарства освојио прво место са максималних сто поена.

Честитамо ученицима и њиховим наставницима на постигнутом успеху.


 

Друга награда на Републичком такмичењу

Александар Госпавић, ученик шестог разреда наше школе је на републичком такмичењу из математике које је одржано у Новој Вароши прошлог викенда, освојио друго место, што није његов једини успех у овој школској години. На републичком такмичењу из физике, одржаном 6. априла у Кладову, Александар је освојио прво место са максималних 98 поена. Овај талентовани дечак је и на општинском и окружном нивоу освојио места на такмичењима из историје, српског језика и информатике и рачунарства. Тренутно се спрема за републичко такмичење из информатике и рачунарства које ће се одржати у Београду 19. маја. Желимо му пуно успеха и још освојених медаља и награда у будућности.


 

Окружно такмичење из српског језика и језичке културе

У суботу, 06. априла у нашој школи је одржано окружно такмичење из српског језика и језичке културе.
Коначне резултате можете погледати овде. 

Спремни за први септембар

У оквиру уписних активности које су део годишњег плана и програма школе и пројекта Школа по мери првака, у претходној недељи су реализовани родитељски састанци у четири вртића по следећем распореду:

 • у уторак, 12. марта за вртиће Младост, Бисери и Дечји гај
 • у среду, 13. марта за вртиће Мали капетан и Полетарац
 • у четвртак, 14. марта за вртиће Радост 1 и Радост 2
 • у петак, 15. марта за вртиће Невен и Мајски цвет

Активности се настављају и ове и следеће недеље посетом предшколских група школи. Ове недеље је планирано дружење са групама из Бисера, Младости и Полетарца, а следеће недеље из Невена. Родитељски састанци за родитеље будућих првака у приватним вртићима ће бити накнадно заказани. План посете обухвата продужени боравак, кабинете за биологију, физику и математику, дружење са учитељима , салу за физичко и освежење у школској кухињи.

Фотографије са одржаних родитељских састанака у вртићима за родитеље будућих првака, можете погледати ОВДЕ.

Фотографије посета предшколаца из вртића "Бисери" можете погледати ОВДЕ.

Фотографије посета предшколаца из вртића "Младост" (преподневна група) можете погледати ОВДЕ.

Фотографије посета предшколаца из вртића "Младост" (поподневна група) можете погледати ОВДЕ.

Фотографије посета предшколаца из вртића "Радост" 1. и 2. можете погледати ОВДЕ.

Фотографије посета предшколаца из вртића "Невен" можете погледати ОВДЕ.

Фотографије посета предшколаца из вртића "Полетарац" можете погледати ОВДЕ.

 

Упис у први разред 2019/2020. године

ПОШТОВАНИ РОДИТЕЉИ БУДУЋИХ ПРВАКА!

У понедељак, 1. априла 2019. почиње упис будућих првака за школску 2019-2020. годину.

Према чл. 18. Закона о основама система образовања и васпитања (''Сл.гл. РС” бр. 72/09; 52/11; 55/13; 35/13 - аутентично тумачење; 68/15; 62/16 - одлуке УС и 88/2017) у први разред се уписују деца рођена 2012. године и деца рођена до 28. 02. 2013. године.

За превремени упис у школу могу се пријавити и деца рођена од 01. 03. до 01. 09. 2013. године након провере спремности за полазак у школу.

ПОТРЕБНА ДОКУМЕНТАЦИЈА:

 • Извод из матичне књиге рођених (оверен препис или фотокопија) која може бити старија од 6 месеци. Родитељи ће бити у могућности да поднесу захтев да школа у њихово име прибави Извод из матичне књиге рођених електронским путем
 • Потврда о здравственом стању детета
 • Уверење Предшколске установе о похађању предшколског програма

Упис и заказивање термина уписа вршиће се од 1. 04. 2019.године и то:

 • Путем телефона на број 322-527 од 8:00 до 14:00 часова
 • Лично у канцеларији психолога и педагога сваког радног дана од 8 до 17 часова

Родитељи у заказаном термину доводе децу у канцеларију психолога и педагога на тестирање и упис у први разред.

ПРОДУЖЕНИ БОРАВАК

За ученике првог и другог разреда у школи се организује продужени боравак. Радно време боравка је од 7 до 17 часова.

Пријава ученика заинтересованих за похађање продуженог боравка врши се попуњавањем анкетног листића приликом тестирања код психолога или педагога школе, уз могућност пријаве за набавку уџбеника у претплати у сарадњи са школом уколико су родитељи заинтересовани.


Добро нам дошли!

 

Окружно такмичење у атлетици

У уторак, 2. априла 2019. године, на теренима СЦ „ Младост“, одржано је окружно такмичење у атлетици на коме су учествовали ученици који су се пласирали прошлог уторка на општинском такмичењу и постигли следеће резултате :

 • Вукашин Вељовић 8/4 је освојио друго место у дисциплини трчање на 100 м
 • Алекса Јовић 8/1 је освојио прво место у дисциплини трчање на 800м
 • Теодора Павловић 6/3 је освојила прво место у дисциплини трчање на 600 м
 • Кристина Ђуровић 4/2 прво место у дисциплини скок у даљ

Сви ученици који су освојили прва места су се пласирали на следећи ниво такмичења.


Честитамо ученицима на постигнутим разултатима.


 

Драма у школи

У уторак, 2. априла 2019. године, на фестивалу ,,Драма у школи“ чији је домаћин и организатор била ОШ ,,Милица Павловић“, учествовало је и одељење III-1, које је представљало нашу школу, изводећи представу ,,Себични џин“ Оскара Вајлда.

У припреми сцене, костима и у извођењу представе су учествовали сви ученици одељења III-1 са учитељицом , уз подршку и сарадњу родитеља. Представа је добила громке аплаузе, а школа захвалницу. Снимак представе можете погледати на youtubе каналу.

Фотографије са фестивала ,,Драма у школи“ можете погледати ОВДЕ.

Ј. М. Глишовић

 

Светски дан особа са аутизмом

У образовно васпитном систему школе, тренутно су три ученика са сметњама у развоју. Jeдан од њих је Лука, дечак са поремећајем аутистичног спектра, ученик одељења 3/5 код учитељице Весне Вуксановић. Његови другари из одељења, уз помоћ учитељице и личног паратиоца су јуче обележили Светски дан особа са аутизмом, што је већ постала и традиција. Плави дан, како га још зову, обележава се сваке године у знак подршке Луки и његовој породици.


 

Успешни и у атлетици

У уторак, 26. марта 2019. године, на теренима СЦ „ Младост“, одржано је општинско такмичење у атлетици. Ученици наше школе су и овога пута учествовали и освојили запажене резултате:

 • Вукашин Вељовић 8/4 је освојио прво место у дисциплини трчање на 100 м
 • Алекса Јоцић 8/1 је освојио прво место у дисциплини трчање на 800м
 • Теодора Павловић 5/2 је освојила прво место у дисциплини трчање на 600 м
 • Катарина Нина Палуровић 8/4 треће место у дисциплини трчање на 100 м

Честитамо ученицима на постигнутим разултатима.


 

Такмичење у рецитовању (млађи разреди)

Школско такмичење у рецитовању за ученике млађих разреда, одржано је 22. 3. 2019. године у 12 часова. Учествовао је 41 такмичар, а њих пет се пласирало на општинско такмичење, по оцени жирија који су чинили представници Стручних већа млађих разреда.На Општинско такмичење пласирали су се:

 • Вукашин Кнежевић, 12, песма ,,Кад сам био велики”, Мирослав Антић
 • Софија Арсенијевић 23, песма ,, Мајка”, Мира Алечковић
 • Јелисавета Јовановић 31 ,песма ,,Дете у зоо врту”, Љубомир Симовић
 • Ања Недић 32, песма ,,Крила”, Мирослав Антић
 • Сара Бабић 43, песма ,,Први танго”, Мирослав Антић


 

Такмичење у рецитовању

У четвртак, 21. марта 2019. године са почетком у 12 часова, одржано је такмичење у рецитовању за ученике старијих разреда. Учествовао је 21 ученик, а комисија у саставу Гордана Шкавовић и Јасна Баралић је одлучила да нас на општинском нивоу такмичења представљају следећи ученици:

 • Марта Крвавац V/1 са песмом „Ниси ти више мали“, Матије Бећковића
 • Јелисавета Мандић VI/4 са песмом „Обичним речима речено“ , Биљане Станојевић
 • Нина Петровић VII/5 са песмом „Симонида“, Милана Ракића
 • Александра Ковачевић VIII/5 са песмом „Јефимија“, Милана Ракића
 • Данило Лукић VIII/5 са песмом „Досадна песма“, Мирослава Антића

Стручно веће за српски језик


 

Успеси ученика на такмичењима

У суботу, 16. марта 2019. године, у ОШ „Милица Павловић“ одржано је окружно такмичење ученика из физике на коме су постигнути запажени резултати. Ученици одељења VI4 Александар Госпавић и Алекса Јоцовић заузели су I место, Павле Макљеновић, Ива Дуканац и Мартин Живковић II место, а Чедомир Јанковић III место. Никола Ракићевић и Ђорђе Сретеновић из одељења VI2 су понели похвале.
У конкуренцији ученика седмог разреда Павле Ђурић је освојио III место.

У суботу је одржано и такмичење из технике и технологије за ученике од петог до осмог разреда, а постигнуте резултате можете видети на линку.

У недељу, 17. марта 2019. године, школа је била домаћин општинског такмичења ученика основних школа из српског језика и језичке културе, на коме су наши ученици школе остварили сјајне резултате, које можете видети на линку.

У претходном периоду су реализована општинска такмичења из свих наставних предмета и 115 ученика наше школе је понело једну од прве три награде или су похваљени. Њихове резултате можете видети на следећем линку. 

Општинско такмичење из српског језика

У недељу, 17. марта у нашој школи је одржано општинско такмичење из српског језика и језичке културе.
Коначне резултате можете погледати овде.

 

Треће место на општинском такмичењу у одбојци

Женска одбојкашка екипа школе, освојила је 3.место на општинском првенству одржаном у ОШ "Божо Томић" у Пријевору. Екипу је припремила и водила Мица Савковић, наставник физичког васпитања.


 

Трибина о заштити деце на Интернету

Центар за стручно усавршавање у Чачку организовао је 5. марта 2019. године у сарадњи са нашом школом, трибину под називом „Заштита деце и младих на Интернету", на којој су учешће узели ученици седмог и осмог разреда.

Предавач је била Катарина Јонев,оснивач и директор пројекта "Cyber Atis" специјализованог за едукацију и предавања на тему заштите деце на Интернету.


 

Дан отворених врата у Економској школи

У оквиру пројекта Професионална оријентација на преласку у средњу школу, ученици осмог разреда су били у прилици да посете Економску школу у Чачку и да се упознају са образовним профилима из области право, економија и администрација које ова школа нуди.


 

Дружење са предшколцима из вртића „Гимназион“

У среду, 27. фебруара 2019. године, професор физике Олга Дукић и њени ученици, угостили су групу деце из вртића „ Гимназион“. Повод за дружење је била размена знања и искустава и вршњачко учење, а тема која се, како вапитачи кажу, сама наметнула – оптички инструменти и њихова употреба.


 

Почетак другог полугодишта

Друго полугодиште школске 2018/19. године почиње у понедељак, 25. фебруара по измењеном распореду смена:
- црвена (парна) смена долази на наставу пре подне
- плава (непарна) смена долази на наставу после подне.


 

Продужен зимски распуст

Поштујући одлуку Владе Србије о продужетку зимског распуста због епидемије грипа, обавештавамо ученике и родитеље да је зимски распуст продужен до 22. фебрара 2019. године.


 

Прославили смо ШКОЛСКУ СЛАВУ - Светог Саву

Школска слава – Свети Сава, обележена је и ове године низом активности, као и свечаном приредбом у холу школе у недељу, 27.јануара 2019.године. Програм који су присутни могли да виде под називом „Светлост Богопознања пали буктињу знања“, извели су ученици четвртог разреда и хор ученика млађих и старијих разреда.

Уз свечани програм обављено је и резање славског колача уз присуство свештеника парохије. Програму је присуствовао градоначелник, начелник школске управе, као и велики број родитеља и радника школе који су у пензији.

 

Инструкција за пријављивање за обуке за остваривање нових програма наставе и учења у општем образовању

У 2019.години је планиран наставак обука за оставривање нових програма наставе и учења у општем образовању. Завод за унапређење образовања и васпитања ће, уз подршку школских управа, наставити са реализацијом обука пошто се предвиђене циљне групе учесника пријаве за одговарајућу обуку.

Пријављивање за одговарајући програм обуке се обавља попуњавањем упитника који је доступан на следећој адреси: https://goo.gl/forms/HnYpK4jBygdFbIrF3

Позивају се следеће циљне групе учесника да попуне електронски упитник и на тај начин пријаве своје учешће на одговарајућој обуци:

 • Учитељи који раде у 1. разреду основне школе у школској 2018/2019. години, а нису били обухваћени обуком која је реализована у периоду мај – август 2018. године.
 • Учитељи који раде у 1. разреду основне школе у школској 2018/2019. години, у одељењима у којима се настава остварује на језику националне мањине, а нису били обухваћени обуком која је реализована у периоду мај – август 2018. године.
 • Учитељи који раде у групама продуженог боравка у 1. и/или 2. разреду, а нису били обухваћени обуком која је реализована у периоду мај – август 2018. године.
 • Наставници страног језика који раде у у 1. разреду основне школе у школској 2018/2019. години, а нису били обухваћени обуком која је реализована у периоду мај – август 2018. године.
 • Наставници српског језика, математике и биологије који раде у 5.разреду основне школе у школској 2018/2019. години, а нису били обухваћени обуком која је реализована у периоду мај – август 2018. године.
 • Стручни сарадници који нису били обухваћени обуком која је реализована у периоду мај – август 2018. године.
 • Директори који нису били обухваћени обуком која је реализована у периоду мај – август 2018. године.
 • Учитељи који ће у школској 2019/2020. години водити одељења 1. разреда (а нису били на обуци).
 • Учитељи који ће у школској 2019/2020. години водити групе продуженог боравка 1. и/или 2. разреда (а нису били на обуци).
 • Наставници који ће у школској 2019/2020. години остваривати наставу у 5. разреду (а нису били на обуци за одговарајући предмет).
 • Наставници физике који ће у школској 2019/2020. години остваривати наставу физике у 6.разреду.

Пријављивање за обуку се обавља путем линка најкасније до 31.01.2019. године. Додатана питања у вези са пријављивањем за обуку заинтересовани могу да поставити на следеће адресе ivan.savic@zuov.gov.rs, olivera.todorovic@zuov.gov.rs.


Завод за унапређивање образовања и васпитања и
Министарство просвете, науке и технолошког развоја

 

Позивница за прославу ШКОЛСКЕ СЛАВЕ - Светог Саве

У недељу 27. 01. 2019. године прослављамо ШКОЛСКУ СЛАВУ - Светог Саву. Позивамо Вас да будете драг гост.


Ученици и запослени школе

 

Календар такмичења

На основу Стручног упутства о организовању такмичења ученика основних и средњих школа избор ученика за општинско такмичење се врши искључиво на основу постигнутих резултата ученика на школском такмичењу.

Ученик може учествовати на такмичењу и смотри из највише два наставна предмета и једног ваннаставног облика васпитно – образовног рада.


Директор школе Милко Иконић

 

Хуманитарна журка за осмаке

Акцији даривања и помагања пред новогодишње празнике, придружили су се и ученици осмог разреда, организујући тематску – хипи журку. Целокупан приход ће бити усмерен помагању ученицима слабијег материјалног стања.

 

Новогодишња хуманитарна продаја честитки

Ученици млађих разреда су и ове године заједно са својим учитељима организовали хуманитарну продајну изложбу новогодишњих честитки и осталих рукотворина, направљених специјално за ту прилику. Приход од прикупљених средстава ће бити искоришћен за помоћ ученицима слабијег материјалног стања.


Актив учитеља

 

Рок маскенбал ученика млађих разреда

Посебан хуманитарни догађај поводом предстојећих новогодишњих празника био је новогодишњи тематски маскенбал који се већ традиционално одржава у нашој школи.

Организован је 24. 12. 2018. године у холу школе од 18 до 19 часова за ученике првог и другог разреда, а од 19 до 20 часова за ученике трећег и четвртог разреда.

Деца су на кратко могла да се претварају у своје омиљене рок звезде. Весела претпразнична атмосфера и дечија креативност учинила је да овај догађај буде веома успешан.

Прикупљена су и значајна материјална средства куповином улазнице у износу од 100 динара и купљени пакетићи ученицима слабијег материјалног стања. Велику захвалност дугујемо и деци и родитељима који су својим ангажовањем и учешћем показали солидарност и хуманост на делу.


Актив учитеља

 

Физичко и здравствено васпитање на Фестивалу науке

На Фестивалу науке одржаном 21. децембра 2018. године у школи, учешће су узели и ученици који су својим презентацијама приказали везу наставе физичког и здравственог васпитања са наставним планом и наставним садржајима предмета биологија, физика и хемија.

Приказали су презентацију на тему здраве исхране и дискутовали са посетиоцима о штетности и болестима које настају као последица неправилне исхране.

У зависности од узраста, посетиоцима је приказана улога полуге и њена примена у кретањима и физичким активностима, као и мерење пулса и промена вредности у миру и при напору. Радионицу су реализовали ученици одељења 81 – Наталија Маринковић, Владимир Радичевић и Звездана Зељковић, кроз презентацију , дискусију и разговор.


Мица Савковић, проф.физичког васпитања

 

Фестивал науке „Бацимо светлост на науку 4“

У холу школе је у петак, 21. децембра 2018. године, одржан сада већ традиционално, фестивал науке под називом „Бацимо светлост на науку 4“. Фестивал су реализовали ученици и Стручно веће за природне науке, уз помоћ и подршку свих запослених у школи, као и родитеља. Огромно залагање свих учесника и сарадника учинило је овај догађај највећом манифестацијом ове врсте у граду и околини.

Током Фестивала, кроз огледе, радионице и у оквиру квиза знања, ученици и сви остали посетиоци имали су прилику да практично виде све оно што се теоријски обрађује током редовне наставе на часовима биологије, физике и хемије. Овакав начин учења значајно поспешује усвајање наставних садржаја, повезује садржаје из више предмета и развија љубав према науци.

Еко-кућа, торнадо, Теслин трансформатор, вештачка крв, ефекат стаклене баште, фрактали, оптичке илузије, ватра, вулкани и експлозије, само су неки од експеримената и поставки са којима су старији ученици упознали своје другаре.

У оквиру Фестивала реализован је и квиз знања из природних наука. Такмичиле су се четири екипе ученика од петог до осмог разреда. Квиз је реализован уз помоћ информационо-комуникационих технологија у апликацији Каху (kahoo.it). Победничка екипа је показала сјајно знање. У саставу екипе, биле су Милица Баковић, Николија Нина Тимотијевић, Александра Корићанац и Марта Крвавац.


Стручно веће за природне науке
Живадинка Јовановић Милићевић, проф. биологије
Весна Марковић, проф. биологије
Ненад Пауновић, проф. физике
Олга Дукић, проф. физике
Јасна Рацковић, проф. хемије

 

Прва и друга награда на ликовном конкурсу

На конкурсу за ликовну колонију „Осмаци Надежди и Рисиму“ учествовало је 38 школа Моравичког округа. Колонија је одржана 3. и 4. 11. 2018. године у просторијама Уметничког одељења Машинско саобраћајне школе у Чачку.

Радови 26 учесника на колонији били су изложени у просторијама школе 21. 12 . 2018. у склопу Дана отворених врата. Тог дана посетиоци су гласали за најбољи рад на колонији. Од 345 гласова публике пребројавањем је констатовано да су највише гласова освојили радови следећих ученика:

 • Катарина Бабић - ОШ "Вук Караџић" – 86 гласова - најбољи рад
 • Ана Чутовић - ОШ „Вук Караџић“ – 57 гласова
 • Мина Нешић - ОШ „Милица Павловић“ – 50 гласова
 • Павле Миловановић – ОШ „Милан Благојевић“ – 49 гласова

Победнички рад је награђен израдом мурала који ће осликати професори и ученици Уметничке школе у сарадњи са победничком школом.

Честитамо Катарини и Ањи и њиховој наставници Наташи Јечменић на постигнутом успеху.

 

Хуманитарна акција „Нека се свако дете радује Божићу“

Почетком децембра у школу је стигла молба Кола српских сестара „Надежда Петровић“ из Чачка да се укључимо у акцију прикупљања производа за прављење новогодишњих пакетића за децу са посебним потребама, децу без родитељског старања и децу из хранитељских породица. Ученици и запослени су се одазвали позиву и у року од два дана прикупили извесну количину производа који су предати Колу. Захваљујемо се свима који су препознали и поделили радост даривања са онима којима је то потребно.

 

Ученички парламент у акцији

У склопу редовних активности Ученичког парламента, ученици су осмислили и направили новогодишњу јелку којом су украсили простор испред библиотеке.

 

Дводневни семинар у РЦ Чачак

У суботу и недељу, 8. и 9. децембра 2018. године у Регионалном центру у Чачку, одржан је дводневни семинар за учитеље, наставнике и стручне сараднике, под називом „Наставник као кључни фактор успешне наставе“. Тридесет пријављених колега је имало прилику да прође кроз неколико радионица које су за циљ имале јачање компетенција наставника које су им неопходне за рад у настави.

Семинар су реализовале Весна Јањевић Поповић и Марина Малушић.

 

Предавање за ученике седмог разреда

У четвртак, 6. децембра 2018. године у малој сали је за ученике седмог разреда одржано предавање „Превенција наркоманије“. Ученици су у току предавања имали прилику да чују о штетним последицама коришћења наркотика, као и како се понашати у ризичним ситуацијама, од стране психолога, лекара и припадника Полицијске управе.

 

Прва награда на конкурсу „Нацртај своју лектиру“

Издавачка кућа Бигз школство је почетком новембра расписала конкурс за ученике од првог до четвртог разреда са задатком да илуструју једну од 11 предложених бајки Десанке Максимовић. Прву награду према оцени стручног жирија освојила је Ружица Тодоровић ученица 4/4.
Искрене честитке победнику конкурса!

 

Освојене три награде на општинском такмичењу у лепом говору

На општинском такмичењу у лепом говору одржаном у суботу, 8. децембра 2018. године, ученици наше школе су постигли велики успех. На даљи ниво такмичења су се пласирале Сара Бабић из одељења 4/3 која је освојила прво место и Марта Јездимировић 4/4 која је освојила треће место у категорији ученика млађих разреда. Ученица 8/5 Александра Ковачевић је у својој узрасној групи освојила прво место.
Честитамо ученицима и њиховим менторима на постигнутом успеху.

 

Такмичење у лепом говору

У петак, 30. новембра 2018. године са почетком у 12 часова, одржано је такмичење у лепом говору за ученике млађих разреда. Препорука Стручног већа за српски језик на нивоу града је била да се казују текстову који нису дужи од 3 минута, као и да одабир дела репрезентује срспску културну баштину. Учествовало је 28 ученика, а на општински ниво такмичења су се пласирали следећи ученици:

 • Стефан Стевановић II/2 са текстом ,, Месец ”, Момо Капор
 • Лена Мирић II/2 са текстом ,, Осмех лепе Ане”, Станоје Макраџић
 • Давид Николић II/3 са текстом ,, Јенка мађионичар” , Борис Крепоткин
 • Јелисавета Јовановић III/1 са текстом ,, Цица” Лидија Николић
 • Магдалена Милошевић III/3 са текстом ,, Прича о незахвалном мишу”, Душко Радовић
 • Сара Бабић IV/3 са текстом ,, Пут у средиште бајки”, Мирјана Ђапо
 • Марта Јездимировић IV/4 са текстом ,, Девојка и кнез Јово”, народна приповетка
 • Сара Шулубурић IV/5 са текстом ,, Прича за лаку ноћ” , Дејан Алексић

Комисију су сачињавали : Катарина Секуловић, Јелица Трифуновић, Душица Николић и Марина Спасојевић, руководиоци Стручних већа за млађе разреде.

Такмичење за ученике старијих разреда је одржано у понедељак, 3. децембра 2018. Комисија у саставу Марија Петронијевић, Гордана Шкавовић и Јелена Бојовић за најбоље пласиране ученике је прогласила:

 • Сару Иванковић V/3 са текстом ,, Велика шарена лопта ”, Добрице Ерића
 • Милицу Пећинаревић V/3 са текстом ,, Небеска река”, Гроздане Олујић
 • Милицу Баковић VIII/3 са текстом ,, У сенци живота” , Биљане Десанчић
 • Александру Ковачевић VIII/5 са текстом ,, Краљ Лир ” Вилијема Шекспира

Oпштинско такмичење ће се одржати у ОШ „ Милица Павловић“ у суботу, 8. 12. 2018. године. Честитамо свим ученицима и њиховим наставницима на постигнутом успеху.

 

Прва награда на фестивалу науке

На дванаестом Фестивалу науке који се ове године одржао од 29.11. до 2. 12. 2018.године, тема за наградни конкурс је била „ Да смеће не буде веће“.

По много чему посебан и нимало лак задатак – поигравање са пластичним кесама ради подизања свести о њиховој улози у загађивању наше планете.

Наша школа је и ове године учествовала са 14 радова у 3 категорије, а ученицима седмог и осмог разреда помагали и ученици петог и шестог разреда – једна група је израђивала гардеробу и мања наставна средства, а друга група торзо са унутрашњим органима – све од пластичних кеса. Експонат вредан пажње је на конкурс послала и ученица 44 Ружица Тодоровић, уз помоћ свог ментора учитељице Милене Ђулић. Наставно средство – торзо са унутрашњим органима је освојио прво место и био део знаничне поставке Фествала.

Подршку ученицима у раду су пружиле наставнице Весна Марковић , Наташа Јечменић и Олга Дукић. Најбоље радове очекују вредне награде које ће доделити организатори Фестивала у сарадњи са дугогодишњим пријатељима Фестивала – Издавачком кућом Клетт и магазином „ Национална географија“.

Честитамо ученицима и наставницима на труду и успеху.

 

Дан школе

У четвртак 8.11.2018. године свечано је прослављен Дан школе у присуству многобројних званица. Програм су припремиле: професорке Јелена Бојовић (рецитал), Слађана Новичић (хор) и Наташа Јечменић (сцена).

У холу школе су изложене две поставке ликовних радова - изложба радова бивше ученице школе Виолете Ковачевић и изложба фотоколажа који су плод петогодишње сарадње школе и наставника са Уметничком галеријом „Надежда Петровић“.

Поводом Дана школе, расписани су литерарни и ликовни конкурс и конкурс за најбољу презентацију на тему Живот и дело Вука Караџића. Ученике који су освојили прва места на овим конкурсима директор је наградио. Детаљније информације о прослави Дана школе мошете наћи на следећем линку: Дан школе.

 

Извештај о планинaрској трци

Дана 15. 9. 2018. године одржана је Велика планинарска трка у организацији Планинарског друштва „ Каблар“. Истовремено, ова акција је део заједничке републичке акције „ Дан пешачења у Србији“ која се тог дана обележавала у Србији.

Петнаест ученика предметне наставе предводио је професор географије Иван Рвовић. Ученици млађих разреда кренули су у пратњи родитеља и својих учитеља. То су била одељења 4/2, 4/4, 4/5 и 3/1.

У 6:50 кренули смо возом са железничке станице ка Овчар Бањи, где смо се по доласку упутили ка Планинарском дому. Након обраћања чланова планинарског друштва и пригодног послужења, учесници трке су кренули даље. Стазом број три (Каблар) након три сата и неколико кратких пауза, стигли смо до врха планине где смо били почашћени водом, воћем и слаткишима. На Видиковцу се нисмо предуго задржали због масовности групе. Кренули смо назад стазом број четири (Грабова коса) пуни лепих утисака. Половину ове стазе смо препешачили уз дечију песму и смех, а потом нам је доживљај покварила киша. Убрзано смо се спустили до Планинарског дома где је био припремљен ручак на који већина није отишла због отежаних временских прилика.

Са ове трке носимо успомене на лепо дружење, леп крајолик и многе особености Овчарско - кабларске клисуре.


Нада Шкавовић, учитељ

 

Позивница за Дан школе

У четвртак 8. 11. 2018. године прослављамо Дан школе. Позивамо Вас да будете драг гост.


Ученици и запослени школе

 

Квиз одржан поводом прославе Дана школе

У оквиру манифестација којим се обележава Дан школе, за ученике четвртог разреда у понедељак 5. 11. 2018. године организован је квиз у холу школе уз присуство родитеља, ученика, директора и осталих колега.

Тематика квиза везана је за живот и рад Вука Караџића. Организатори су учитељи четвртог разреда са педагошким асистентом Снежаном Недић и Небојшом Милетићем као техничким сарадником. Жири су чинили учитељи Наташа Ралић, Јасминка Марић Глишовић, Мира Куртић , док је почасни гост жирија била учитељица Катарина Секуловић.

У квизу је учествовало пет тимова који су представљали своја одељења. Екипу су чинила четири ученика и маскота маскирана у Вука Караџића. Ученици су одговарали на разноврсна питања и решавали различите задатке о животу и раду Вука Караџића, загонетке и одгонетке, састављали најдуже речи од задатих слова, састављали пословице од задатих речи.

Награђени су сви ученици, учесници квиза, а посебно три првопласирана тима. Прво место је освојило одељење 4/3, друго место одељење 4/5, а треће место одељење 4/2.


Актив учитеља четвртог разреда

 

„Заједно против алкохола“

Полицијска управа у Чачку у периоду од 24.10. до 25.12.2018. године, реализује пројекат превенције под називом „Заједно против алкохола“ за ученике осмог разреда на територији Чачка.

Циљ пројекта је подићи свест ученика о штетности алкохола и проблему угрожавања безбедности под његовим утицајем. Планиране активности подразумевају радионице у трајању од 45 минута и поделу флајера.

За ученике наше школе, предавање је одржано у четвртак и петак, 1. и 2. новембра, а предавач је био Александар Рисимовић, самостални полицијски инспектор.

 

Настава у природи за ученике млађих разреда – Копаоник 2018. године

У периоду од 30. септембра до 10. октобра 2018. године, за ученике млађих разреда је реализована настава у природи на Копаонику у хотелу „Сребрна лисица“ за ученике другог, трећег и четвртог разреда.

На планини смо учили једни од других, од својих учитеља, рекреатора и од саме природе. Боравак у хотелу, чији запослени заслужују сваку похвалу, укусна и богата трпеза, хигијена, љубазно особље, део су утисака којима смо обогатили своја искуства. Срдачни загрљаји и осмеси, говорили су више од фотографија, којима смо забележили све лепе догађаје за време боравка. Планирани садржаји наставе у природи су у потпуности реализовани.


Актив учитеља

 

Светски дан поште

Поводом Светског дана поште 9.10.2018.године, у школи смо организовали једну занимљиву активност. Ученици су једни другима писали писма која су доносили у библиотеку. Затим су обавештавали свог друга да га писмо чека у библиотеци, а онај ко би долазио да узме писмо, узимао би и једну књигу. Циљ ове активности био је да се подстакне лепота писаног изражавања, да се осети драж примања писма, али и да се подстакне читање.


Библиотечка секција

 

Вуковци за понос

У уторак, 12. јуна 2018. године, у холу школе је одржана приредба поводом свечане доделе Вукових диплома и проглашења ђака генерације. Ове године 30 ученика је понело Вукове диплoме, а за ђака генерације је проглашен Михаило Павловић, ученик одељења 8/2 , носилац седам посебних диплома.

 

Још једна трећа награда на Републичком такмичењу

На Републичком такмичењу из хемије, које је 19. и 20. маја 2018. године одржано у Београду, ученик наше школе Бошко Танасковић VIII2 оствариo је сјајан резултат освојивши трећу награду.

Честитамо ученику и његовој наставници на постигнутом резултату са жељом да и у будућности постижу запажене резултате.

 

Прво место за школски лист "Вуковац"

Dobrodoslica ucitelja

На шестом Сајму школског издаваштва који је одржан у петак, 27. 04. 2018. године у ОШ "Кирило Савић" у Ивањици лист наше школе "Вуковац" проглашен је најбољим школским листом у категорији основних школа Моравичког управног округа.

 

Велики успех ученика ОШ „Вук Караџић“
на кросу РТС-а

На теренима СЦ „Младост“ 11.05.2018. године одржан је крос РТС-а у 10 часова.
Сви ученици чачанских основних и средњих школа као и предшколских установа узели су учешће на кросу.


Екипно смо заузели највише првих места у рангу основних школа на територији Општине Чачак.

Добили смо два пехара: један за најмасовнији одзив ученика, а други за екипни успех ученика.


ОШ „Вук Караџић“ наставља да ниже спортске успехе, баш као и успехе на такмичењима у знању.

 

 • Дружење са предшколцима из вртића "Полетарац" у кабинету за хемију.
 • Дружење са предшколцима из вртића "Невен" у кабинету за биологију.
 • Посета предшколаца из вртића "Радост" у библиотеци.
 • Дочек предшколаца из вртића "Младост".
 • Предшколци из вртића "Младост" добијају нова знања.
 • Предшколце из вртића "Младост" смо одвели у библиотеку.
 • Предшколци су видели експерименте које су припремили наши ученици.
 • Предшколци су упијали нова знања из биологије.
 • Предшколци из вртића "Бисери" уче од наших ученика.
 • Предшколци из вртића "Бисер" праве прве кораке у нашим учионицама.
 • Послужили смо предшколце у кухињи.
 • У фискултурној сали предшколцима смо показали вежбе.
 • Родитељски састанци у вртићима за родитеље будућих првака.
 • Ученици су своју креативност и умешност показали у изради честитки.
 • Вредне руке наших ученика креирале су новогодишње честитке.
 • Ученици на штанду са својим честиткама.
 • Ученици су своју креативност и умешност показали у изради честитки.
 • На Рок маскенбалу ученици су својом креативношћу одушевили публику.
 • Победничка екипа са Фестивала науке: Милица Баковић, Николија Нина Тимотијевић, Александра Корићанац и Марта Крвавац.
 • Дидактичка средства за наставу биологије, израђена од пластичних кеса - Цвет, Гала Правдић 7/3
 • Дидактичка средства за наставу биологије, израђена од пластичних кеса - Ћелија, Тијана Шутић 6/3
 • Дидактичка средства за наставу биологије, израђена од пластичних кеса - Транспирација, Сања Максимовић 7/5
 • Наставно средство – торзо са унутрашњим органима је освојио прво место и био део знаничне поставке Фествала. - Сања Максимовић и Нина Петровић 7/5
 • Украсили смо кабинет биологија са радовима од пластичних маса - Нина Петровић, 7/5 .
 • Украсили смо кабинет биологија са радовима од пластичних маса - Лариса Николић, 7/5
 • Украсили смо кабинет биологија са радовима од пластичних маса - Лариса Николић, 7/5
 • Украсили смо кабинет биологија са радовима од пластичних маса - Јана Вучељић, 7/5
 • Креирали смо гаредеробу од пластичних маса - Лариса Николић, 7/5
 • Креирали смо гаредеробу од пластичних маса - Нина Петровић 7/5
 • Креирали смо гаредеробу од пластичних маса - Ружица Тодоровић, 4/4
 • Креирали смо гаредеробу од пластичних маса - Лука Миладиновић, 5/1
 • Креирали смо гаредеробу од пластичних маса - Нађа Мунић, 5/1
 • Наши ученици су показали најбоље резултате на завршном испиту у јуну школске 2017/18. године.
 • С поносом смо додели 30 награда нашим најбољим ученицима - Вуковцима, дана 12. јуна, 2018. године.
 • На сајму издаваштва наш лист Вуковац проглашен је за најбољи школски лист.
 • Учитељица Наташа Ралић помаже будућим ученицима у цртању првих цртежа на ликовној радионици у оквиру „Школе по мери првака", одржаној 17. марта, 2018. год.
 • У „Школи по мери првака" у радионици Весела математика, будући ученици су осетили лакоћу при учењу математике.
 • Ученици осмог разреда су будућим првацима приближили физику и неке Теслине изуме, стварајући много занимљиву атмосферу.
 • У уторак, 27. марта 2018. године, одржано је књижевно вече посвећено песникињи Љиљани Браловић, која живи и ствара у живописном селу Прањани.
 • Други април се обележава као светски дан особа са аутизмом. У Европи пет милиона особа има аутизам, док у Србији нема прецизних података, али према евиденцији Републичког удружења за помоћ особама са аутизмом, у нашој земљи живи око 2500 таквих особа.
 • У оквиру пројекта "Покренимо нашу децу" на часовима увек имамо неку физичку активност.
 • Ученици су уживали у шетњи и учењу на Тари. Ово им је била једна од најлепших Школа у природи.
 • Учитељица Јелена Мандић на бини са ученицима изводи сцену са прелепим маскама и костимима.
 • Пожелели смо добродошлицу првацима уз прелеп програм наших старијих ученика. Било је рецитала, музике, песме и игре.