VukKaradzic.jpg

 

Актуелности

Актуелности

Наша школа вам отвара врата, вредни наставници се труде улажући своју енергију, знање, напредне технологије и много љубави да наставу учине квалтетном и интересантном. Ученици им ту љубав и знање враћају добрим оценама, примерним понашањем, честим нагарадама и признањима.


Када препознамо таленте код ученика, помажемо им да их развију и унапређују.

Мотивишемо ученике да према својим интересовањима буду део неке секције, да буду укључени у ученички парламент, да развијају креативност и да од малих ногу стварају, размишљају, такмиче се и напредују...

У овој теми Aктуелности нудимо вам извештаје многих догађаја: разне свечаности, награде и такмичења, пројекте, дечије радове, песничке вечери, путовања, излете, и све оно што су наши ученици и наставници постигли.


Проф. Снежана Славковић


Додела Вукових диплома

У понедељак, 15. јуна 2020. године, у холу школе је одржана приредба поводом свечане доделе Вукових диплома и проглашења ђака генерације. Ове године 20 ученика је понело Вукове диплoме, 26 ученика укупно 47 посебних диплома, а за ђака генерације је проглашена Неда Спасовић, ученица одељења 84 , носилац пет посебних диплома.

 

Министар омладине и спорта у посети школи

Министар омладине и спорта Вања Удовичић посетио је у петак, 12. јуна нашу школу. Министра су дочекали и поздравили ученици чланови екипе која је освојила прво место на Републичком такмичењу у кошарци. Он је школи поклонио спортске реквизите и пожелео кошракашкој екипи да на Светском првенству у новембру оствари што бољи резултат.

 

УПИС У СРЕДЊУ ШКОЛУ

Информације о упису у средњу школу за школску 2020/2021.годину можете видети ОВДЕ.

Упутство за ученике и родитеље, односно друге законске заступнике можете видети ОВДЕ.


 

ДНЕВНИ БОРАВАК У ШКОЛИ
У ВРЕМЕ ТРАЈАЊА ЕПИДЕМИЈЕ COVID-19

ИНФОРМАЦИЈЕ О ДНЕВНOM БОРАВКУ У ШКОЛИ У ВРЕМЕ ТРАЈАЊА ЕПИДЕМИЈЕ COVID-19 МОЖЕТЕ ВИДЕТИ ОВДЕ.


 

Полагање пробног завршног испита за ученик осмог разреда

Информације о полагању пробног завршног испита за ученик осмог разреда можете видети ОВДЕ.


 

Психолошка подршка ученицима и родитељима

Психолошку подршку (са много савета и слика) за ученике и родитеље можете видети ОВДЕ.

Обавештење о психолошкој подршци ученицима и родитељима можете видети ОВДЕ.

 

Информације и упутства за организовање и спровођење наставе на даљину

Информације и упутства РОДИТЕЉИМА од Министарства просвете, науке и технолошког развоја за организовање и спровођење наставе на даљину могу се видети ОВДЕ.

Линк за сајт на коме можете пратити РАСПОРЕД НАСТАВЕ на даљину налази се ОВДЕ.

 

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Драги ученици, поштовани родитељи,

У складу са Одлуком о проглашењу ванредног стања на целој територији Републике Србије, која је ступила на снагу у недељу, 15. 03. 2020. године, установе образовања и васпитања неће радити од понедељка, 16. 03. 2020. године.

Школа ће од Министарства просвете, науке и технолошког развоја добити потребне информације и упутства за организовање и спровођење наставе на даљину почевши од уторка, 17. 03. 2020. године. Очекујте да ће вам се одељењске старешине обратити путем е-поште или другим начином комуникације, а школа путем сајта и локалних медија на који начин ће овај вид наставе бити организован.

Свим нашим ученицима, радницима школе и њиховим породицама желимо добро здравље.


 

ВАЖНО САОПШТЕЊЕ

Поштовани ученици, родитељи и запослени,
поводом новонастале ситуације у којој је поред превенције, најважније да останемо прибрани и да не подлегнемо ширењу панике, обавештавамо вас да се подразумева да школа већ поступа у складу са препорукама добијеним од Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Водите рачуна о личној хигијени, пратите средства јавног информисања, слушајте препоруке стручњака. Најјача средства у борби против вируса су знање и прибраност.

Препоручујемо да се придржавате следећег:

 • редовно прање руку је обавезно после коришћења тоалета;
 • руке прати што чешће у току дана;
 • не додиривати очи, уста и нос неопраним рукама;
 • водити рачуна о хигијени учионица и школског простора;
 • не размењивати храну и не користити исте чаше и флашице за воду;
 • употребљене папирне марамице и убрусе редовно одлагати у корпе за отпатке;
 • не подлегати паници и не ширити непроверене информације.

Управа школе

 

Упис у први разред 2020/2021. године

ПОШТОВАНИ РОДИТЕЉИ БУДУЋИХ ПРВАКА!

У среду, 1. априла 2020. почиње упис будућих првака за школску 2020/2021. годину.

Према чл. 18. Закона о основама система образовања и васпитања (''Сл.гл. РС” бр. 72/09; 52/11; 55/13; 35/13 - аутентично тумачење; 68/15; 62/16 - одлуке УС и 88/2017) у први разред се уписују деца рођена 2013. године и деца рођена до 28. 02. 2014. године.

За превремени упис у школу могу се пријавити и деца рођена од 01. 03. до 01. 09. 2014. године након провере спремности за полазак у школу, која се обавља у јуну.

ПОТРЕБНА ДОКУМЕНТАЦИЈА:

 • 1. Извод из матичне књиге рођених (оверен препис или фотокопија) која може бити старија од 6 месеци. Родитељи ће бити у могућности да поднесу захтев да школа у њихово име прибави Извод из матичне књиге рођених електронским путем
 • 2. Потврда о здравственом стању детета
 • 3. Уверење Предшколске установе о похађању предшколског програма

Заказивање термина уписа вршиће се од 1. 04. - 10.04.2020.године и то:

 • Путем телефона на број 322-527 од 8:00 до 14:00 часова
 • Лично у канцеларији психолога и педагога сваког радног дана од 8 до 17 часова

Родитељи у заказаном термину доводе децу у канцеларију психолога и педагога на тестирање и упис у први разред.

ПРОДУЖЕНИ БОРАВАК

За ученике првог и другог разреда у школи се организује продужени боравак. Радно време боравка је од 7 до 17 часова.

Пријава ученика заинтересованих за похађање продуженог боравка врши се попуњавањем анкетног листића приликом тестирања код психолога или педагога школе, уз могућност пријаве за набавку уџбеника у претплати у сарадњи са школом уколико су родитељи заинтересовани.

Информације о родитељским састанцима за родитеље будућих првака можете видети ОВДЕ.


Добро нам дошли!

 

ОБАВЕШТЕЊЕ

Први радни и наставни дан у другом полугодишту је понедељак, 24. фебруар 2020. године.Настава ће се одвијати по следећем распореду смена:

- црвена смена долази на наставу пре подне
- плава смена долази на наставу после подне

 

Треће место на такмичењу за најуспешнији школски лист у Србији

Првог дана 61. Републичког семинара за професоре српског језика на Филолошком факултету у Београду, редакцији школског листа „Вуковац“ додељена је диплома за освојено треће место на такмичењу за најуспешнији школски лист у Србији.

Фотографије са доделе дипломе за најуспешнији школски лист можете видети ОВДЕ.

 

ОБАВЕШТЕЊЕ

Поштујући одлуку коју је донело Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, о продужетку зимског распуста, обавештавамо ученике да је распуст продужен до 21. фебруара и да ће први наставни дан бити 24. фебруар 2020. године. Ученици ће накнадно бити обавештени о распореду смена, а после договора који буде постигнут на нивоу града Чачка.

Одлука је донета у циљу превенције ширења грипа у популацији деце и младих, имајући у виду актуелне епидемиолошке податке.

 

Обележена школска слава – Свети Сава

Традиционално у понедељак, 27. 01. 2020. године у холу школе пригодним програмом ученика млађих разреда и њихових учитеља је обележена школска слава – Свети Сава.

Свечаности су присуствовали ученици, радници школе, родитељи, бивши радници школе, пријатељи школе и представници локалне самoуправе.

Ученици су извели пригодан програм који је отворен светосавском химном, а након програма је обављено резање славског колача уз присуство свештеника.

Фотографије са такмичења у лепом говору можете видети ОВДЕ.

 

Републичка награда за Вуковац

Друштво за српски језик и књижевност објавило је резултате такмичења за најбољи основношколски лист. Међу награђенима је и „Вуковац“, лист ученика и наставника наше школе. Награда ће бити уручена на Филолошком факултету 7. Фебруара 2020. године.

Подсећамо да је лист ове школске године прославио свој 50. рођендан. У претходном периоду лист је награђиван неколико пута у категорији основних школа Моравичког управног округа. Све ове награде нама пуно значе и велики су подстицај за сваки будући рад.

 

Такмичење у лепом говору

Сара Бабић, ученица петог разреда, наставила је да ниже своје успехе на такмичењима у лепом говору. Ове школске године, казујући текст „Вилина кћи“ Десанке Максимовић, Сара је на општинском такмичењу освојила друго, а на окружном нивоу треће место. Честитамо јој и желимо да тако и настави.

Фотографије са такмичења у лепом говору можете видети ОВДЕ.

 

„Ноћ сова 2019“

„Ноћ сова 2019“ – манифестација која традиционално окупља све заинтересоване за очување угрожених птичјих врста и одржање природне био равнотеже, а под будним оком Друштва за заштиту птица „ Сове на опрезу“, одржана је у нашој школи у понедељак, 16. 12. 2019. године. Друштво за заштиту птица „Сове на опрезу“, активно спроводи планиране активности током целе године, а овакве скупове користи да обавести јавност о свом раду и подигне ниво свести о значају сова и очувању њихове врсте.

О активностима Друштва и значају ове манифестације говорио је Драгиша Петровић, председник удружења, пошто је директор школе поздравио присутне. Горан Николић, испред туристичке организације града Чачка је припремио презентацију „Поново се чује хук сова“ уз коју је представио сва богатства овчарско кабларске клисуре.

Рад је био реализован у пет радионица:

 • „Погоди шта једем“
 • „Доме слатки доме“
 • „Погоди ко сам“
 • „Квизоманија – све оно што знаш о мени“
 • поставка у холу школе „Све што желиш да знаш о мени“

У финалу квиза су се бориле екипе победници из полуфинала. Највише знања о совама, показала је екипа ОШ „Свети ђакон Авакум„ из Трнаве. После дружења и такмичења, ученике и наставнике је чекало послужење у школској кухињи и наставничкој канцеларији.

Фотографије манифестације "Ноћ сова 2019" можете видети ОВДЕ.

 

Учешће на Сајму издаваштва

У петак, 13. децембра 2019. године у ОШ „Бранислав Петровић“ у Слатини, одржан је седми по реду Сајам школског издаваштва. То је такмичарска смотра разноврсних публикација које објављују школе и предшколске установе Моравичког округа. Сајам представља и вид стручног усавршавања наставника, али и подстицај ученицима да развијају међупредметне компетенције, нарочито предузетништво и комуникацију.

Школа је на Сајму представила школски лист „Вуковац“ у конкуренцији за Најбољи основношколски лист и у категорији Издавачки подухват године, књигу прича одељења 4/5. Проглашење победника и коначни резултати, биће објављени до 27. јануара 2020. године.

Фотографије са Сајма издаваштва можете видети ОВДЕ.

 

Семинар „Активно оријентисана настава“

Протеклог викенда 14. и 15. децембра је у Регионалном центру одржан семинар за учитеље и наставнике на тему „Активно оријентисана настава“ који је за циљ имао унапређивање компетенција наставника у области планирања и реализације наставе оријентисане на исходе. Учесници су се упознали са карактеристикама и предностима кооперативног учења и начинима за развој вештина за коришћење различитих форми групног рада.

 

Понос школе - прваци Србије у кошарци

Кошаркашка екипа школе освојила је прво место на државном првенству Србије у категорији основних школа.

Овај фантастичан успех, екипи је обезбедио учешће на Светском првенству основаца које ће се у марту следеће године одржати у Задру. Дечаци су у борби до финала савладали вршњаке из Земуна, Ниша и Косовске Митровице, док су у финалу били бољи од Новог Београда савладавши их резултатом 38 : 32.

До републичког првенства које је одржано у Караташу код Кладова, стигли су освојивши прво место на општинском и окружном такмичењу, а затим и на међуокружном такмичењу које је одржано у Крагујевцу. У Кладову су се борили у конкуренцији осам најбољих школа Србије.

За шампионе Србије у конкуренцији основних школа, играли су: Павле Николић, Вељко Чарапић, Никола Петров, Лука Бојовић, Огњен Јелић, Данило Радивојевић, Вељко Ристановић, Давид Секулић, Петар Азањац и Матија Перовић.

Према речима тренера који је водио дечаке, професора физичког васпитања Срђана Парезановића, реч је о сјајној деци и одличним спортистима који су представљали школу и град на најбољи начин, доказујући још једном да је Чачак заиста град кошарке.

Честитамо екипи и наставнику на сјајном успеху, са жељом да са светског првенства понесу медаљу.

Фотографије наших младих кошаркаша и диплому можете видети ОВДЕ.

 

Oпштинско такмичење из математике

У суботу, 7. децембра 2019. године одржано је општинско такмичење из математике за ученике основних школа у ОШ „Свети Сава“ , на коме су учествовали ученици од трећег до осмог разреда. Ученици наше школе постигли су запажене резултате.

 • 1. Војин Ајдачић III разред, II место
 • 2. Јана Маслаћ III разред II место
 • 3. Филип Радојевић III разред II место
 • 4. Софија Недовић III разред похвала
 • 5. Исидора Бабовић IV разред II место
 • 6. Алекса Матијевић IV разред III место
 • 7. Виктор Сеновић IV разред III место
 • 8. Ања Недић IV разред похвала
 • 9. Селена Ћаловић IV разред похвала
 • 10. Ива Пешић IV разред похвала
 • 11. Владимир Јанковић V разред II место
 • 12. Ружица Тодоровић V разред III место
 • 13. Катарина Пантелић V разред похвала
 • 14. Петар Макљеновић V разред похвала
 • 15. Јанко Зеленовић V разред похвала
 • 16. Матија Бојовић V разред похвала
 • 17. Урош Сретеновић V разред пласман
 • 18. Марта Јездимировић V разред пласман
 • 19. Никола Андрић VI разред I место
 • 20. Тара Недић VI разред III место
 • 21. Никола Марковић VI разред похвала
 • 22. Анђелина Павловић VI разред похвала
 • 23. Александар Госпавић VII разред I место
 • 24. Чедомир Јанковић VII разред II место
 • 25. Никола Ракићевић VII разред II место
 • 26. Павле Макљеновић VII разред III место
 • 27. Лана Тодоровић VII разред похвала
 • 28. Ива Дуканац VII разред похвала
 • 29. Алекса Вујовић VII разред пласман
 • 30. Павле Ђурић VIII разред III место
 • 31. Сања Максимовић VIII разред похвала
 • 32. Вељко Минић VIII разред похвала

 

Школско такмичење у лепом говору

У овој недељи је одржано школско такмичење у лепом говору за ученике од првог до осмог разреда. Ученици који су се пласирали на општински ниво такмичења су:

 • 1. Марко Поповић I-3, ,,Чудно дете“ , Весна Видојевић Гајовић
 • 2. Лола Лакушић II-4, ,,Прича о малом прсту“, Душан Радовић
 • 3. Дуња Вербић III-1, ,,Куца учи да лаје“ , одломак, Десанка Максимовић
 • 4. Јелисавета Јовановић IV-1 , ,,Осећање“ , Лаза Лазић
 • 5. Мина Грујовић IV-4, ,,Девојчица и крчаг“, Лав Н. Толстој
 • 6. Магдалена Милошевић IV-3, ,,Како постати паметан“ , Јулија Маринковић
 • 7. Сара Бабић V- 3, „ Вилина кћи“ , Десанка Максимовић
 • 8. Дар Правдић V-1, „ Догодовштине једног Џонија“, Никола Ђуричко
 • 9. Марта Јездимировић V-4, „ Небеска река“, Гроздана Олујић
 • 10. Нина Петровић VIII-5, „ Благо цара Радована“ , Јован Дучић

 

Кошаркаши првопласирани на међуокружном такмичењу

Данас, 28.новембра 2019. године у Крагујевцу је одржано међуокружно такмичење за кошаркаше пионире. Екипа школе је у финалу победила ОШ „Братство“ из Новог Пазара. Овом победом су изборили пласман на републичко такмичење које ће се одржати почетком децембра у Кладову. Честитамо екипи и тренеру који их је водио до победе.

Фотографије наших младих кошаркаша ОВДЕ.

 

Кошаркаши поново најбољи

На окружном такмичењу у кошарци, одржаном у среду, 13. новембра 2019. године у Ивањици, мушка екипа је освојила прво место, а женска екипа треће место у укупном пласману. Дечаци су се освајањем првог места на општинском нивоу и овом победом, пласирали на међуокружно такмичење.Честитамо и једној и другој екипи уз жељу да наставе да нижу успехе и постижу добре резултате.

 

Прослављен Дан школе

У петак, 8. новембра 2019. године, свечано је прослављен Дан школе у присуству многобројних званица. Пре почетка програма, директор је поздравио присутне госте и доделио пригодне награде ученицима који су награђени на ликовном и литерарном конкурсу, расписаном поводом Дана школе. Програм који је припремљен у част ове прославе био је повећен педесетој годишњици излажења школског листа „ Вуковац“.

Наставак дружења уприличен је уз послужење у школској кухињи. Нови број школског листа, деведесети по реду, представљен је гостима уз жељу да излази још дуги низ година.

Фотографије Дана школе можете погледати ОВДЕ.

 

ПРВО МЕСТО ЗА КОШАРКАШИЦЕ

У уторак, 5. новембра 2019. године, одржано је општинско такмичење у кошарци за пионирке. Екипа школе је у коначном ппласману, освојила прво место. Такмичење је одржано у Плавој хали у Атеници, а следеће недеље ће бити одржано и окружно такмичење.Честитамо младим кошаркашицама и желимо им пуно успеха на наредном нивоу такмичења.

 

Стручно усавршавање у Енглеској

У оквиру програма Еразмус+ и Фондације Темпус, на конкурсу за Пројекте мобилности за основне и средње школе у Србији, наставници наше школе су пројектом „Improving competences, skills and methodology for teaching junior and senior students“ учествовали на конкурсу.

Након детаљне анализе свих пројектних пријава, од 96 школа из целе Србије наш пројекат је био међу 20 којима је одобрено финансирање. Израда пројекта је трајала 3 месеца.

Наставнице енглеског језика, Марија Гујаничић и Весна Гостиљац, послате су на обуку у Велику Британију, у град Јорк. Обука је реализована у једној од водећих институција у области обука наставника и студената из свих делова света.

У оквиру пројекта изабрани су курсеви који би побољшали начин рада и приступ новим методама и техникама рада са ученицима како млађих, тако и старијих разреда. Обука је трајала 5 дана односно 21 сат. У раду са колегама из иностранства, проширени су видици и стечена нова познанства и започете потенцијалне будуће сарадње са њиховим школама.

Поред сјајних предавања, York Associates је организовао и бројне културно-социјалне садржаје. Поподнева су испуњена обиласцима историјских знаменитости Јорка у пратњи искусних водича и дружењем са колегама из Италије, Литваније, Немачке, Шпаније, Словачке и Швајцарске.

Искуство стечено током овог пројекта ће олакшати и помоћи наставницима да проблеме и препреке у савременом начину подучавања и данашњем савременом окружењу лакше и једноставније реше и остваре боље резултате.

Фотографије Стручног усавршавања у Енглеској можете погледати ОВДЕ.

 

ЈЕСЕЊИ КРОС

У петак, 18. октобра 2019. године, на теренима школе је одржан јесењи крос за ученике. Учешће на кросу су узели ученици од првог до осмог разреда. Победници у категорији дечака и девојчица су добили дипломе и заслужене аплаузе.

Фотографије са ЈЕСЕЊЕГ КРОС-a можете погледати ОВДЕ.

 

Настава у природи на Златару

На основу Годишњег плана рада од недеље, 29. 09. до среде 9. 10. 2019. године реализована је настава у природи за ученике II1 , II2 , II3 , II4 , III1 , III2 , III3 , III4 , IV1 , IV2 , IV3 , IV4 и IV5 одељења у две групе.

У припремању наставе у природи и њеном реализовању учествовали су учитељи, Савет родитеља, директор школе и ТА „А-супертурс“ из Чачка. На наставу у природи је ишло 259 ученика.

О деци су бринули њихови учитељи, лекари – педијатри, рекреатор и стручни вођа испред школе.

Активности смо започињали буђењем у 730, а након хигијене и распремања соба се одлазило на јутарњу гимнастику испред хотела. Следи доручак у 830. Време до шетње која је почињала у 1000, испунили би наставом или неком другом активношћу по избору учитеља. Шетња се реализовала сваки дан од 1000 до 1230 шумским стазама у различитим правцима: до РХ центра, ски стазе, цркве Христовог рођења и пропланака на којима смо уживали у игри, дружењу и лепотама планине Златар. Након шетње следи ручак, у 1300, а потом краћи одмор и настава. Од 1430 до 1630 време смо проводили на спортским теренима играјући штафетне игре, између две ватре, фудбал, надвлачење конопца и друге спортске активности по избору и афинитету ученика. Од 1630 до 1800 смо према договору учитеља и рекреатора користили базен хотела. Вечерали смо у 1900, након чега би следиле припреме за дискотеку и вечерње активности као што су: ,,Шиз -фриз“, ,,Игре без граница“, ,,Маскенбал“. Последње вече смо имали такмичење ,,Квиз знања“ између дечака и девојчица, после чега су додељене дипломе свим ученицима за учешће у активностима, дружењу, рекреацији и забави на Златару.

На Златару смо учили у природи, једни од других, од својих учитеља, рекреатора, и од саме природе. Боравак у хотелу „Панорама“ чији запослени заслужују сваку похвалу, укусна и богата трпеза, љубазно особље, део су утисака којима смо обогатили своја искуства.

Планирани садржаји наставе у природи су у потпуности реализовани.

Међусобна сарадња учитеља, особља хотела, доктора и рекреатора је била коректна и за сваку похвалу.

Фотографије са Златара можете погледати ОВДЕ.

 

Посета Фестивалу науке у ОШ „Милица Павловић“

У уторак 24.09.2019. у основној школи ,,Милица Павловић'' одржан је Фестивал науке у сарадњи са Природно-математичким факултетом из Крагујевца. На позив директора школе, ученици завршних разреда средњих и основних школа су били у прилици да посете фестивал како би се у склопу професионалне оријентације упознали са образовним профилима које овај факултет нуди, као и да виде знање на делу и забаве се.

Ученици одељења 8/3, 8/2 и 8/4 су посетили Фестивал у пратњи наставника Олге Дукић и Милице Стевановић Живковић.

 

Дружење са песницима

У оквиру обележавања 19. Мрчајевачких песничких сусрета, књижевно друштво „Мрчајевци“ и наша школа, организовали су дружење са песницима који су рецитовали своју поезију. Сусрет ученика од петог до осмог разреда и завичајних песника је организован у холу школе са почетком у 12 часова. Поезија коју су песници рецитовали имала је заједничке теме – љубав, завичај, Мораву и Шумадију, живот обичног човека, српског сељака и природних лепота које га окружују.

Књижево друштво је истовремено расписало конкурс за младе песнике, ученике основних и средњих школа са сличном тематиком. Другу награду на конкурсу је добила ученица одељења 8/5 Нина Петровић, а награда ће јој бити уручена у суботу, 21. септембра на Мрчајевачким књижевним сусретима.

Фотографије са овог књижевног сусрета можете погледати овде.

 

Почетак нове школске 2019/2020. године

Информације о почетку наставе за школску 2019/2020. годину и свечани пријем првака можете погледати овде.


 

Распоред припремне наставе и полагања у августу

Распоред припремне наставе и полагања у августу можете погледати овде.

 

Додела диплома са свих такмичења

У четвртак, 13. јуна 2019. године, у наставничкој канцеларији је одржана свечана додела диплома са свих такмичења у школској 2018/19. години. Ученици који су освојили места на Републичким такмичењима су награђени књигама, а најуспешнији Александар Госпавић и новчаном наградом.

Фотографије са доделе диплома са свих такмичења можете погледати овде.

 

Додела Вукових диплома

У уторак, 11. јуна 2019. године, у холу школе је одржана приредба поводом свечане доделе Вукових диплома и проглашења ђака генерације. Ове године 19 ученика је понело Вукове диплoме, 50 ученика посебне дипломе, а за ђака генерације је проглашена Данка Савковић, ученица одељења 8/4, носилац пет посебних диплома.

Фотографије осмака као и Вуковаца можете погледати овде.

 

ДАН ЛЕПТИРА

Избором најлепшег лептира и лептирице обележен је Дан лептира.Ученици су на пањићима испред школе поносно приказивали своја разнобојна крила уз звуке песме „Лептирићу шаренићу“.


Актив учитеља


 

ДАН ПАРКОВА

У градском парку, ученици првог разреда су обележили Дан паркова указујући на значај шума. Изведена је драматизација текста „Бајка о добром дрвету“, отпевана песма „Спасимо нашу планету“ и изабрано дете које је најлепше маскирано у дрво.


Актив учитеља


 

Извештај са републичких такмичења - изузетни резултати

OШ “Вук Караџић“ је једна од најстаријих школа у Чачку. На богатом путу својих образовних, културних и васпитних прегнућа школа је оправдала своју намену и истакнуто место у школству Србије. У њеним аналима увек су остајале будућим генерацијама драгоцене поруке и примери озбиљног рада и сјајних постигнућа.

И ова школска година ће остати запамћена по великом броју ученика који су се такмичили на свим нивоима такмичења и освојили мноштво признања и награда. На школском нивоу је учешће узело чак 628 ученика; на општинском 238, а на окружном 80. Четрнаест ученика је остварило 21 учешће на Републичким такмичењима из физике, математике, српског језика, Књижевне олимпијаде, историје, биологије, географије, хемије, техничког и информатичког образовања, информатике и рачунарства и физичког васпитања.

На општинском нивоу је чак 115 ученика освојило једну од прве три награде и похвале, а на окружном су 52 ученика били носиоци једног од прва три места. У коначном збиру је то број који говори да знање и рад у комбинацији са подршком наставника могу бити рецепт за успех.

Награде на Републичким такмичењима је ове године освојило 8 ученика. Највећи успех је постигао ученик шестог разреда Александар Госпавић који је освојио прва места из физике и информатике и друго место из математике.

Надамо се да ће и генерације које долазе наставити традицију учешћа на такмичењима и освајања награда које су добра мотивација и ученицима и наставницима и пример да су постигнућа још увек добра пракса коју не треба мењати.

Резултате са републичких такмичења можете погледати овде.

 

Успешни и у Тршићу

На републичком такмичењу из српског језика и књижевности које је одржано у суботу, 26. маја у Тршићу, међу ученицима седмог разреда нарочито се истакла наша ученица Николија Нина Тимотијевић која је освојила друго место.

Основна школа „Вук Караџић“ спада у ред најуспешнијих школа у Моравичком округу по броју освојених места на републичким такмичењима из различитих наставних предмета.

Честитамо ученици на постигнутом успеху и желимо јој још пуно освојених награда.


 

Још један успешан викенд за наше такмичаре

На републичком такмичењу из техничког и информатичког образовања које је одржано овог викенда у Параћину, наша ученица седмог разреда Неда Спасовић освојила је треће место, а ученик шестог разреда Александар Госпавић је на Републичком такмичењу из информатике и рачунарства освојио прво место са максималних сто поена.

Честитамо ученицима и њиховим наставницима на постигнутом успеху.


 

Друга награда на Републичком такмичењу

Александар Госпавић, ученик шестог разреда наше школе је на републичком такмичењу из математике које је одржано у Новој Вароши прошлог викенда, освојио друго место, што није његов једини успех у овој школској години. На републичком такмичењу из физике, одржаном 6. априла у Кладову, Александар је освојио прво место са максималних 98 поена. Овај талентовани дечак је и на општинском и окружном нивоу освојио места на такмичењима из историје, српског језика и информатике и рачунарства. Тренутно се спрема за републичко такмичење из информатике и рачунарства које ће се одржати у Београду 19. маја. Желимо му пуно успеха и још освојених медаља и награда у будућности.


 

Окружно такмичење из српског језика и језичке културе

У суботу, 06. априла у нашој школи је одржано окружно такмичење из српског језика и језичке културе.
Коначне резултате можете погледати овде. 

Спремни за први септембар

У оквиру уписних активности које су део годишњег плана и програма школе и пројекта Школа по мери првака, у претходној недељи су реализовани родитељски састанци у четири вртића по следећем распореду:

 • у уторак, 12. марта за вртиће Младост, Бисери и Дечји гај
 • у среду, 13. марта за вртиће Мали капетан и Полетарац
 • у четвртак, 14. марта за вртиће Радост 1 и Радост 2
 • у петак, 15. марта за вртиће Невен и Мајски цвет

Активности се настављају и ове и следеће недеље посетом предшколских група школи. Ове недеље је планирано дружење са групама из Бисера, Младости и Полетарца, а следеће недеље из Невена. Родитељски састанци за родитеље будућих првака у приватним вртићима ће бити накнадно заказани. План посете обухвата продужени боравак, кабинете за биологију, физику и математику, дружење са учитељима , салу за физичко и освежење у школској кухињи.

Фотографије са одржаних родитељских састанака у вртићима за родитеље будућих првака, можете погледати ОВДЕ.

Фотографије посета предшколаца из вртића "Бисери" можете погледати ОВДЕ.

Фотографије посета предшколаца из вртића "Младост" (преподневна група) можете погледати ОВДЕ.

Фотографије посета предшколаца из вртића "Младост" (поподневна група) можете погледати ОВДЕ.

Фотографије посета предшколаца из вртића "Радост" 1. и 2. можете погледати ОВДЕ.

Фотографије посета предшколаца из вртића "Невен" можете погледати ОВДЕ.

Фотографије посета предшколаца из вртића "Полетарац" можете погледати ОВДЕ.

 

Упис у први разред 2019/2020. године

ПОШТОВАНИ РОДИТЕЉИ БУДУЋИХ ПРВАКА!

У понедељак, 1. априла 2019. почиње упис будућих првака за школску 2019-2020. годину.

Према чл. 18. Закона о основама система образовања и васпитања (''Сл.гл. РС” бр. 72/09; 52/11; 55/13; 35/13 - аутентично тумачење; 68/15; 62/16 - одлуке УС и 88/2017) у први разред се уписују деца рођена 2012. године и деца рођена до 28. 02. 2013. године.

За превремени упис у школу могу се пријавити и деца рођена од 01. 03. до 01. 09. 2013. године након провере спремности за полазак у школу.

ПОТРЕБНА ДОКУМЕНТАЦИЈА:

 • Извод из матичне књиге рођених (оверен препис или фотокопија) која може бити старија од 6 месеци. Родитељи ће бити у могућности да поднесу захтев да школа у њихово име прибави Извод из матичне књиге рођених електронским путем
 • Потврда о здравственом стању детета
 • Уверење Предшколске установе о похађању предшколског програма

Упис и заказивање термина уписа вршиће се од 1. 04. 2019.године и то:

 • Путем телефона на број 322-527 од 8:00 до 14:00 часова
 • Лично у канцеларији психолога и педагога сваког радног дана од 8 до 17 часова

Родитељи у заказаном термину доводе децу у канцеларију психолога и педагога на тестирање и упис у први разред.

ПРОДУЖЕНИ БОРАВАК

За ученике првог и другог разреда у школи се организује продужени боравак. Радно време боравка је од 7 до 17 часова.

Пријава ученика заинтересованих за похађање продуженог боравка врши се попуњавањем анкетног листића приликом тестирања код психолога или педагога школе, уз могућност пријаве за набавку уџбеника у претплати у сарадњи са школом уколико су родитељи заинтересовани.


Добро нам дошли!

 

Окружно такмичење у атлетици

У уторак, 2. априла 2019. године, на теренима СЦ „ Младост“, одржано је окружно такмичење у атлетици на коме су учествовали ученици који су се пласирали прошлог уторка на општинском такмичењу и постигли следеће резултате :

 • Вукашин Вељовић 8/4 је освојио друго место у дисциплини трчање на 100 м
 • Алекса Јовић 8/1 је освојио прво место у дисциплини трчање на 800м
 • Теодора Павловић 6/3 је освојила прво место у дисциплини трчање на 600 м
 • Кристина Ђуровић 4/2 прво место у дисциплини скок у даљ

Сви ученици који су освојили прва места су се пласирали на следећи ниво такмичења.


Честитамо ученицима на постигнутим разултатима.


 

Драма у школи

У уторак, 2. априла 2019. године, на фестивалу ,,Драма у школи“ чији је домаћин и организатор била ОШ ,,Милица Павловић“, учествовало је и одељење III-1, које је представљало нашу школу, изводећи представу ,,Себични џин“ Оскара Вајлда.

У припреми сцене, костима и у извођењу представе су учествовали сви ученици одељења III-1 са учитељицом , уз подршку и сарадњу родитеља. Представа је добила громке аплаузе, а школа захвалницу. Снимак представе можете погледати на youtubе каналу.

Фотографије са фестивала ,,Драма у школи“ можете погледати ОВДЕ.

Ј. М. Глишовић

 

Светски дан особа са аутизмом

У образовно васпитном систему школе, тренутно су три ученика са сметњама у развоју. Jeдан од њих је Лука, дечак са поремећајем аутистичног спектра, ученик одељења 3/5 код учитељице Весне Вуксановић. Његови другари из одељења, уз помоћ учитељице и личног паратиоца су јуче обележили Светски дан особа са аутизмом, што је већ постала и традиција. Плави дан, како га још зову, обележава се сваке године у знак подршке Луки и његовој породици.


 

Успешни и у атлетици

У уторак, 26. марта 2019. године, на теренима СЦ „ Младост“, одржано је општинско такмичење у атлетици. Ученици наше школе су и овога пута учествовали и освојили запажене резултате:

 • Вукашин Вељовић 8/4 је освојио прво место у дисциплини трчање на 100 м
 • Алекса Јоцић 8/1 је освојио прво место у дисциплини трчање на 800м
 • Теодора Павловић 5/2 је освојила прво место у дисциплини трчање на 600 м
 • Катарина Нина Палуровић 8/4 треће место у дисциплини трчање на 100 м

Честитамо ученицима на постигнутим разултатима.


 

Такмичење у рецитовању (млађи разреди)

Школско такмичење у рецитовању за ученике млађих разреда, одржано је 22. 3. 2019. године у 12 часова. Учествовао је 41 такмичар, а њих пет се пласирало на општинско такмичење, по оцени жирија који су чинили представници Стручних већа млађих разреда.На Општинско такмичење пласирали су се:

 • Вукашин Кнежевић, 12, песма ,,Кад сам био велики”, Мирослав Антић
 • Софија Арсенијевић 23, песма ,, Мајка”, Мира Алечковић
 • Јелисавета Јовановић 31 ,песма ,,Дете у зоо врту”, Љубомир Симовић
 • Ања Недић 32, песма ,,Крила”, Мирослав Антић
 • Сара Бабић 43, песма ,,Први танго”, Мирослав Антић


 

Такмичење у рецитовању

У четвртак, 21. марта 2019. године са почетком у 12 часова, одржано је такмичење у рецитовању за ученике старијих разреда. Учествовао је 21 ученик, а комисија у саставу Гордана Шкавовић и Јасна Баралић је одлучила да нас на општинском нивоу такмичења представљају следећи ученици:

 • Марта Крвавац V/1 са песмом „Ниси ти више мали“, Матије Бећковића
 • Јелисавета Мандић VI/4 са песмом „Обичним речима речено“ , Биљане Станојевић
 • Нина Петровић VII/5 са песмом „Симонида“, Милана Ракића
 • Александра Ковачевић VIII/5 са песмом „Јефимија“, Милана Ракића
 • Данило Лукић VIII/5 са песмом „Досадна песма“, Мирослава Антића

Стручно веће за српски језик


 

Успеси ученика на такмичењима

У суботу, 16. марта 2019. године, у ОШ „Милица Павловић“ одржано је окружно такмичење ученика из физике на коме су постигнути запажени резултати. Ученици одељења VI4 Александар Госпавић и Алекса Јоцовић заузели су I место, Павле Макљеновић, Ива Дуканац и Мартин Живковић II место, а Чедомир Јанковић III место. Никола Ракићевић и Ђорђе Сретеновић из одељења VI2 су понели похвале.
У конкуренцији ученика седмог разреда Павле Ђурић је освојио III место.

У суботу је одржано и такмичење из технике и технологије за ученике од петог до осмог разреда, а постигнуте резултате можете видети на линку.

У недељу, 17. марта 2019. године, школа је била домаћин општинског такмичења ученика основних школа из српског језика и језичке културе, на коме су наши ученици школе остварили сјајне резултате, које можете видети на линку.

У претходном периоду су реализована општинска такмичења из свих наставних предмета и 115 ученика наше школе је понело једну од прве три награде или су похваљени. Њихове резултате можете видети на следећем линку. 

Општинско такмичење из српског језика

У недељу, 17. марта у нашој школи је одржано општинско такмичење из српског језика и језичке културе.
Коначне резултате можете погледати овде.

 

Треће место на општинском такмичењу у одбојци

Женска одбојкашка екипа школе, освојила је 3.место на општинском првенству одржаном у ОШ "Божо Томић" у Пријевору. Екипу је припремила и водила Мица Савковић, наставник физичког васпитања.


 

Трибина о заштити деце на Интернету

Центар за стручно усавршавање у Чачку организовао је 5. марта 2019. године у сарадњи са нашом школом, трибину под називом „Заштита деце и младих на Интернету", на којој су учешће узели ученици седмог и осмог разреда.

Предавач је била Катарина Јонев,оснивач и директор пројекта "Cyber Atis" специјализованог за едукацију и предавања на тему заштите деце на Интернету.


 

Дан отворених врата у Економској школи

У оквиру пројекта Професионална оријентација на преласку у средњу школу, ученици осмог разреда су били у прилици да посете Економску школу у Чачку и да се упознају са образовним профилима из области право, економија и администрација које ова школа нуди.


 

Дружење са предшколцима из вртића „Гимназион“

У среду, 27. фебруара 2019. године, професор физике Олга Дукић и њени ученици, угостили су групу деце из вртића „ Гимназион“. Повод за дружење је била размена знања и искустава и вршњачко учење, а тема која се, како вапитачи кажу, сама наметнула – оптички инструменти и њихова употреба.


 

Почетак другог полугодишта

Друго полугодиште школске 2018/19. године почиње у понедељак, 25. фебруара по измењеном распореду смена:
- црвена (парна) смена долази на наставу пре подне
- плава (непарна) смена долази на наставу после подне.


 

Продужен зимски распуст

Поштујући одлуку Владе Србије о продужетку зимског распуста због епидемије грипа, обавештавамо ученике и родитеље да је зимски распуст продужен до 22. фебрара 2019. године.


 

Прославили смо ШКОЛСКУ СЛАВУ - Светог Саву

Школска слава – Свети Сава, обележена је и ове године низом активности, као и свечаном приредбом у холу школе у недељу, 27.јануара 2019.године. Програм који су присутни могли да виде под називом „Светлост Богопознања пали буктињу знања“, извели су ученици четвртог разреда и хор ученика млађих и старијих разреда.

Уз свечани програм обављено је и резање славског колача уз присуство свештеника парохије. Програму је присуствовао градоначелник, начелник школске управе, као и велики број родитеља и радника школе који су у пензији.

 

Инструкција за пријављивање за обуке за остваривање нових програма наставе и учења у општем образовању

У 2019.години је планиран наставак обука за оставривање нових програма наставе и учења у општем образовању. Завод за унапређење образовања и васпитања ће, уз подршку школских управа, наставити са реализацијом обука пошто се предвиђене циљне групе учесника пријаве за одговарајућу обуку.

Пријављивање за одговарајући програм обуке се обавља попуњавањем упитника који је доступан на следећој адреси: https://goo.gl/forms/HnYpK4jBygdFbIrF3

Позивају се следеће циљне групе учесника да попуне електронски упитник и на тај начин пријаве своје учешће на одговарајућој обуци:

 • Учитељи који раде у 1. разреду основне школе у школској 2018/2019. години, а нису били обухваћени обуком која је реализована у периоду мај – август 2018. године.
 • Учитељи који раде у 1. разреду основне школе у школској 2018/2019. години, у одељењима у којима се настава остварује на језику националне мањине, а нису били обухваћени обуком која је реализована у периоду мај – август 2018. године.
 • Учитељи који раде у групама продуженог боравка у 1. и/или 2. разреду, а нису били обухваћени обуком која је реализована у периоду мај – август 2018. године.
 • Наставници страног језика који раде у у 1. разреду основне школе у школској 2018/2019. години, а нису били обухваћени обуком која је реализована у периоду мај – август 2018. године.
 • Наставници српског језика, математике и биологије који раде у 5.разреду основне школе у школској 2018/2019. години, а нису били обухваћени обуком која је реализована у периоду мај – август 2018. године.
 • Стручни сарадници који нису били обухваћени обуком која је реализована у периоду мај – август 2018. године.
 • Директори који нису били обухваћени обуком која је реализована у периоду мај – август 2018. године.
 • Учитељи који ће у школској 2019/2020. години водити одељења 1. разреда (а нису били на обуци).
 • Учитељи који ће у школској 2019/2020. години водити групе продуженог боравка 1. и/или 2. разреда (а нису били на обуци).
 • Наставници који ће у школској 2019/2020. години остваривати наставу у 5. разреду (а нису били на обуци за одговарајући предмет).
 • Наставници физике који ће у школској 2019/2020. години остваривати наставу физике у 6.разреду.

Пријављивање за обуку се обавља путем линка најкасније до 31.01.2019. године. Додатана питања у вези са пријављивањем за обуку заинтересовани могу да поставити на следеће адресе ivan.savic@zuov.gov.rs, olivera.todorovic@zuov.gov.rs.


Завод за унапређивање образовања и васпитања и
Министарство просвете, науке и технолошког развоја

 

Позивница за прославу ШКОЛСКЕ СЛАВЕ - Светог Саве

У недељу 27. 01. 2019. године прослављамо ШКОЛСКУ СЛАВУ - Светог Саву. Позивамо Вас да будете драг гост.


Ученици и запослени школе

 

Календар такмичења

На основу Стручног упутства о организовању такмичења ученика основних и средњих школа избор ученика за општинско такмичење се врши искључиво на основу постигнутих резултата ученика на школском такмичењу.

Ученик може учествовати на такмичењу и смотри из највише два наставна предмета и једног ваннаставног облика васпитно – образовног рада.


Директор школе Милко Иконић

 

Хуманитарна журка за осмаке

Акцији даривања и помагања пред новогодишње празнике, придружили су се и ученици осмог разреда, организујући тематску – хипи журку. Целокупан приход ће бити усмерен помагању ученицима слабијег материјалног стања.

 

Новогодишња хуманитарна продаја честитки

Ученици млађих разреда су и ове године заједно са својим учитељима организовали хуманитарну продајну изложбу новогодишњих честитки и осталих рукотворина, направљених специјално за ту прилику. Приход од прикупљених средстава ће бити искоришћен за помоћ ученицима слабијег материјалног стања.


Актив учитеља

 

Рок маскенбал ученика млађих разреда

Посебан хуманитарни догађај поводом предстојећих новогодишњих празника био је новогодишњи тематски маскенбал који се већ традиционално одржава у нашој школи.

Организован је 24. 12. 2018. године у холу школе од 18 до 19 часова за ученике првог и другог разреда, а од 19 до 20 часова за ученике трећег и четвртог разреда.

Деца су на кратко могла да се претварају у своје омиљене рок звезде. Весела претпразнична атмосфера и дечија креативност учинила је да овај догађај буде веома успешан.

Прикупљена су и значајна материјална средства куповином улазнице у износу од 100 динара и купљени пакетићи ученицима слабијег материјалног стања. Велику захвалност дугујемо и деци и родитељима који су својим ангажовањем и учешћем показали солидарност и хуманост на делу.


Актив учитеља

 

Физичко и здравствено васпитање на Фестивалу науке

На Фестивалу науке одржаном 21. децембра 2018. године у школи, учешће су узели и ученици који су својим презентацијама приказали везу наставе физичког и здравственог васпитања са наставним планом и наставним садржајима предмета биологија, физика и хемија.

Приказали су презентацију на тему здраве исхране и дискутовали са посетиоцима о штетности и болестима које настају као последица неправилне исхране.

У зависности од узраста, посетиоцима је приказана улога полуге и њена примена у кретањима и физичким активностима, као и мерење пулса и промена вредности у миру и при напору. Радионицу су реализовали ученици одељења 81 – Наталија Маринковић, Владимир Радичевић и Звездана Зељковић, кроз презентацију , дискусију и разговор.


Мица Савковић, проф.физичког васпитања

 

Фестивал науке „Бацимо светлост на науку 4“

У холу школе је у петак, 21. децембра 2018. године, одржан сада већ традиционално, фестивал науке под називом „Бацимо светлост на науку 4“. Фестивал су реализовали ученици и Стручно веће за природне науке, уз помоћ и подршку свих запослених у школи, као и родитеља. Огромно залагање свих учесника и сарадника учинило је овај догађај највећом манифестацијом ове врсте у граду и околини.

Током Фестивала, кроз огледе, радионице и у оквиру квиза знања, ученици и сви остали посетиоци имали су прилику да практично виде све оно што се теоријски обрађује током редовне наставе на часовима биологије, физике и хемије. Овакав начин учења значајно поспешује усвајање наставних садржаја, повезује садржаје из више предмета и развија љубав према науци.

Еко-кућа, торнадо, Теслин трансформатор, вештачка крв, ефекат стаклене баште, фрактали, оптичке илузије, ватра, вулкани и експлозије, само су неки од експеримената и поставки са којима су старији ученици упознали своје другаре.

У оквиру Фестивала реализован је и квиз знања из природних наука. Такмичиле су се четири екипе ученика од петог до осмог разреда. Квиз је реализован уз помоћ информационо-комуникационих технологија у апликацији Каху (kahoo.it). Победничка екипа је показала сјајно знање. У саставу екипе, биле су Милица Баковић, Николија Нина Тимотијевић, Александра Корићанац и Марта Крвавац.


Стручно веће за природне науке
Живадинка Јовановић Милићевић, проф. биологије
Весна Марковић, проф. биологије
Ненад Пауновић, проф. физике
Олга Дукић, проф. физике
Јасна Рацковић, проф. хемије

 

Прва и друга награда на ликовном конкурсу

На конкурсу за ликовну колонију „Осмаци Надежди и Рисиму“ учествовало је 38 школа Моравичког округа. Колонија је одржана 3. и 4. 11. 2018. године у просторијама Уметничког одељења Машинско саобраћајне школе у Чачку.

Радови 26 учесника на колонији били су изложени у просторијама школе 21. 12 . 2018. у склопу Дана отворених врата. Тог дана посетиоци су гласали за најбољи рад на колонији. Од 345 гласова публике пребројавањем је констатовано да су највише гласова освојили радови следећих ученика:

 • Катарина Бабић - ОШ "Вук Караџић" – 86 гласова - најбољи рад
 • Ана Чутовић - ОШ „Вук Караџић“ – 57 гласова
 • Мина Нешић - ОШ „Милица Павловић“ – 50 гласова
 • Павле Миловановић – ОШ „Милан Благојевић“ – 49 гласова

Победнички рад је награђен израдом мурала који ће осликати професори и ученици Уметничке школе у сарадњи са победничком школом.

Честитамо Катарини и Ањи и њиховој наставници Наташи Јечменић на постигнутом успеху.

 

Хуманитарна акција „Нека се свако дете радује Божићу“

Почетком децембра у школу је стигла молба Кола српских сестара „Надежда Петровић“ из Чачка да се укључимо у акцију прикупљања производа за прављење новогодишњих пакетића за децу са посебним потребама, децу без родитељског старања и децу из хранитељских породица. Ученици и запослени су се одазвали позиву и у року од два дана прикупили извесну количину производа који су предати Колу. Захваљујемо се свима који су препознали и поделили радост даривања са онима којима је то потребно.

 

Ученички парламент у акцији

У склопу редовних активности Ученичког парламента, ученици су осмислили и направили новогодишњу јелку којом су украсили простор испред библиотеке.

 

Дводневни семинар у РЦ Чачак

У суботу и недељу, 8. и 9. децембра 2018. године у Регионалном центру у Чачку, одржан је дводневни семинар за учитеље, наставнике и стручне сараднике, под називом „Наставник као кључни фактор успешне наставе“. Тридесет пријављених колега је имало прилику да прође кроз неколико радионица које су за циљ имале јачање компетенција наставника које су им неопходне за рад у настави.

Семинар су реализовале Весна Јањевић Поповић и Марина Малушић.

 

Предавање за ученике седмог разреда

У четвртак, 6. децембра 2018. године у малој сали је за ученике седмог разреда одржано предавање „Превенција наркоманије“. Ученици су у току предавања имали прилику да чују о штетним последицама коришћења наркотика, као и како се понашати у ризичним ситуацијама, од стране психолога, лекара и припадника Полицијске управе.

 

Прва награда на конкурсу „Нацртај своју лектиру“

Издавачка кућа Бигз школство је почетком новембра расписала конкурс за ученике од првог до четвртог разреда са задатком да илуструју једну од 11 предложених бајки Десанке Максимовић. Прву награду према оцени стручног жирија освојила је Ружица Тодоровић ученица 4/4.
Искрене честитке победнику конкурса!

 

Освојене три награде на општинском такмичењу у лепом говору

На општинском такмичењу у лепом говору одржаном у суботу, 8. децембра 2018. године, ученици наше школе су постигли велики успех. На даљи ниво такмичења су се пласирале Сара Бабић из одељења 4/3 која је освојила прво место и Марта Јездимировић 4/4 која је освојила треће место у категорији ученика млађих разреда. Ученица 8/5 Александра Ковачевић је у својој узрасној групи освојила прво место.
Честитамо ученицима и њиховим менторима на постигнутом успеху.

 

Такмичење у лепом говору

У петак, 30. новембра 2018. године са почетком у 12 часова, одржано је такмичење у лепом говору за ученике млађих разреда. Препорука Стручног већа за српски језик на нивоу града је била да се казују текстову који нису дужи од 3 минута, као и да одабир дела репрезентује срспску културну баштину. Учествовало је 28 ученика, а на општински ниво такмичења су се пласирали следећи ученици:

 • Стефан Стевановић II/2 са текстом ,, Месец ”, Момо Капор
 • Лена Мирић II/2 са текстом ,, Осмех лепе Ане”, Станоје Макраџић
 • Давид Николић II/3 са текстом ,, Јенка мађионичар” , Борис Крепоткин
 • Јелисавета Јовановић III/1 са текстом ,, Цица” Лидија Николић
 • Магдалена Милошевић III/3 са текстом ,, Прича о незахвалном мишу”, Душко Радовић
 • Сара Бабић IV/3 са текстом ,, Пут у средиште бајки”, Мирјана Ђапо
 • Марта Јездимировић IV/4 са текстом ,, Девојка и кнез Јово”, народна приповетка
 • Сара Шулубурић IV/5 са текстом ,, Прича за лаку ноћ” , Дејан Алексић

Комисију су сачињавали : Катарина Секуловић, Јелица Трифуновић, Душица Николић и Марина Спасојевић, руководиоци Стручних већа за млађе разреде.

Такмичење за ученике старијих разреда је одржано у понедељак, 3. децембра 2018. Комисија у саставу Марија Петронијевић, Гордана Шкавовић и Јелена Бојовић за најбоље пласиране ученике је прогласила:

 • Сару Иванковић V/3 са текстом ,, Велика шарена лопта ”, Добрице Ерића
 • Милицу Пећинаревић V/3 са текстом ,, Небеска река”, Гроздане Олујић
 • Милицу Баковић VIII/3 са текстом ,, У сенци живота” , Биљане Десанчић
 • Александру Ковачевић VIII/5 са текстом ,, Краљ Лир ” Вилијема Шекспира

Oпштинско такмичење ће се одржати у ОШ „ Милица Павловић“ у суботу, 8. 12. 2018. године. Честитамо свим ученицима и њиховим наставницима на постигнутом успеху.

 

Прва награда на фестивалу науке

На дванаестом Фестивалу науке који се ове године одржао од 29.11. до 2. 12. 2018.године, тема за наградни конкурс је била „ Да смеће не буде веће“.

По много чему посебан и нимало лак задатак – поигравање са пластичним кесама ради подизања свести о њиховој улози у загађивању наше планете.

Наша школа је и ове године учествовала са 14 радова у 3 категорије, а ученицима седмог и осмог разреда помагали и ученици петог и шестог разреда – једна група је израђивала гардеробу и мања наставна средства, а друга група торзо са унутрашњим органима – све од пластичних кеса. Експонат вредан пажње је на конкурс послала и ученица 44 Ружица Тодоровић, уз помоћ свог ментора учитељице Милене Ђулић. Наставно средство – торзо са унутрашњим органима је освојио прво место и био део знаничне поставке Фествала.

Подршку ученицима у раду су пружиле наставнице Весна Марковић , Наташа Јечменић и Олга Дукић. Најбоље радове очекују вредне награде које ће доделити организатори Фестивала у сарадњи са дугогодишњим пријатељима Фестивала – Издавачком кућом Клетт и магазином „ Национална географија“.

Честитамо ученицима и наставницима на труду и успеху.

 

Дан школе

У четвртак 8.11.2018. године свечано је прослављен Дан школе у присуству многобројних званица. Програм су припремиле: професорке Јелена Бојовић (рецитал), Слађана Новичић (хор) и Наташа Јечменић (сцена).

У холу школе су изложене две поставке ликовних радова - изложба радова бивше ученице школе Виолете Ковачевић и изложба фотоколажа који су плод петогодишње сарадње школе и наставника са Уметничком галеријом „Надежда Петровић“.

Поводом Дана школе, расписани су литерарни и ликовни конкурс и конкурс за најбољу презентацију на тему Живот и дело Вука Караџића. Ученике који су освојили прва места на овим конкурсима директор је наградио. Детаљније информације о прослави Дана школе мошете наћи на следећем линку: Дан школе.

 

Извештај о планинaрској трци

Дана 15. 9. 2018. године одржана је Велика планинарска трка у организацији Планинарског друштва „ Каблар“. Истовремено, ова акција је део заједничке републичке акције „ Дан пешачења у Србији“ која се тог дана обележавала у Србији.

Петнаест ученика предметне наставе предводио је професор географије Иван Рвовић. Ученици млађих разреда кренули су у пратњи родитеља и својих учитеља. То су била одељења 4/2, 4/4, 4/5 и 3/1.

У 6:50 кренули смо возом са железничке станице ка Овчар Бањи, где смо се по доласку упутили ка Планинарском дому. Након обраћања чланова планинарског друштва и пригодног послужења, учесници трке су кренули даље. Стазом број три (Каблар) након три сата и неколико кратких пауза, стигли смо до врха планине где смо били почашћени водом, воћем и слаткишима. На Видиковцу се нисмо предуго задржали због масовности групе. Кренули смо назад стазом број четири (Грабова коса) пуни лепих утисака. Половину ове стазе смо препешачили уз дечију песму и смех, а потом нам је доживљај покварила киша. Убрзано смо се спустили до Планинарског дома где је био припремљен ручак на који већина није отишла због отежаних временских прилика.

Са ове трке носимо успомене на лепо дружење, леп крајолик и многе особености Овчарско - кабларске клисуре.


Нада Шкавовић, учитељ

 

Позивница за Дан школе

У четвртак 8. 11. 2018. године прослављамо Дан школе. Позивамо Вас да будете драг гост.


Ученици и запослени школе

 

Квиз одржан поводом прославе Дана школе

У оквиру манифестација којим се обележава Дан школе, за ученике четвртог разреда у понедељак 5. 11. 2018. године организован је квиз у холу школе уз присуство родитеља, ученика, директора и осталих колега.

Тематика квиза везана је за живот и рад Вука Караџића. Организатори су учитељи четвртог разреда са педагошким асистентом Снежаном Недић и Небојшом Милетићем као техничким сарадником. Жири су чинили учитељи Наташа Ралић, Јасминка Марић Глишовић, Мира Куртић , док је почасни гост жирија била учитељица Катарина Секуловић.

У квизу је учествовало пет тимова који су представљали своја одељења. Екипу су чинила четири ученика и маскота маскирана у Вука Караџића. Ученици су одговарали на разноврсна питања и решавали различите задатке о животу и раду Вука Караџића, загонетке и одгонетке, састављали најдуже речи од задатих слова, састављали пословице од задатих речи.

Награђени су сви ученици, учесници квиза, а посебно три првопласирана тима. Прво место је освојило одељење 4/3, друго место одељење 4/5, а треће место одељење 4/2.


Актив учитеља четвртог разреда

 

„Заједно против алкохола“

Полицијска управа у Чачку у периоду од 24.10. до 25.12.2018. године, реализује пројекат превенције под називом „Заједно против алкохола“ за ученике осмог разреда на територији Чачка.

Циљ пројекта је подићи свест ученика о штетности алкохола и проблему угрожавања безбедности под његовим утицајем. Планиране активности подразумевају радионице у трајању од 45 минута и поделу флајера.

За ученике наше школе, предавање је одржано у четвртак и петак, 1. и 2. новембра, а предавач је био Александар Рисимовић, самостални полицијски инспектор.

 

Настава у природи за ученике млађих разреда – Копаоник 2018. године

У периоду од 30. септембра до 10. октобра 2018. године, за ученике млађих разреда је реализована настава у природи на Копаонику у хотелу „Сребрна лисица“ за ученике другог, трећег и четвртог разреда.

На планини смо учили једни од других, од својих учитеља, рекреатора и од саме природе. Боравак у хотелу, чији запослени заслужују сваку похвалу, укусна и богата трпеза, хигијена, љубазно особље, део су утисака којима смо обогатили своја искуства. Срдачни загрљаји и осмеси, говорили су више од фотографија, којима смо забележили све лепе догађаје за време боравка. Планирани садржаји наставе у природи су у потпуности реализовани.


Актив учитеља

 

Светски дан поште

Поводом Светског дана поште 9.10.2018.године, у школи смо организовали једну занимљиву активност. Ученици су једни другима писали писма која су доносили у библиотеку. Затим су обавештавали свог друга да га писмо чека у библиотеци, а онај ко би долазио да узме писмо, узимао би и једну књигу. Циљ ове активности био је да се подстакне лепота писаног изражавања, да се осети драж примања писма, али и да се подстакне читање.


Библиотечка секција

 

Вуковци за понос

У уторак, 12. јуна 2018. године, у холу школе је одржана приредба поводом свечане доделе Вукових диплома и проглашења ђака генерације. Ове године 30 ученика је понело Вукове диплoме, а за ђака генерације је проглашен Михаило Павловић, ученик одељења 8/2 , носилац седам посебних диплома.

 

Још једна трећа награда на Републичком такмичењу

На Републичком такмичењу из хемије, које је 19. и 20. маја 2018. године одржано у Београду, ученик наше школе Бошко Танасковић VIII2 оствариo је сјајан резултат освојивши трећу награду.

Честитамо ученику и његовој наставници на постигнутом резултату са жељом да и у будућности постижу запажене резултате.

 

Прво место за школски лист "Вуковац"

Dobrodoslica ucitelja

На шестом Сајму школског издаваштва који је одржан у петак, 27. 04. 2018. године у ОШ "Кирило Савић" у Ивањици лист наше школе "Вуковац" проглашен је најбољим школским листом у категорији основних школа Моравичког управног округа.

 

Велики успех ученика ОШ „Вук Караџић“
на кросу РТС-а

На теренима СЦ „Младост“ 11.05.2018. године одржан је крос РТС-а у 10 часова.
Сви ученици чачанских основних и средњих школа као и предшколских установа узели су учешће на кросу.


Екипно смо заузели највише првих места у рангу основних школа на територији Општине Чачак.

Добили смо два пехара: један за најмасовнији одзив ученика, а други за екипни успех ученика.


ОШ „Вук Караџић“ наставља да ниже спортске успехе, баш као и успехе на такмичењима у знању.

 

 • Дружење са предшколцима из вртића "Полетарац" у кабинету за хемију.
 • Дружење са предшколцима из вртића "Невен" у кабинету за биологију.
 • Посета предшколаца из вртића "Радост" у библиотеци.
 • Дочек предшколаца из вртића "Младост".
 • Предшколци из вртића "Младост" добијају нова знања.
 • Предшколце из вртића "Младост" смо одвели у библиотеку.
 • Предшколци су видели експерименте које су припремили наши ученици.
 • Предшколци су упијали нова знања из биологије.
 • Предшколци из вртића "Бисери" уче од наших ученика.
 • Предшколци из вртића "Бисер" праве прве кораке у нашим учионицама.
 • Послужили смо предшколце у кухињи.
 • У фискултурној сали предшколцима смо показали вежбе.
 • Родитељски састанци у вртићима за родитеље будућих првака.
 • Ученици су своју креативност и умешност показали у изради честитки.
 • Вредне руке наших ученика креирале су новогодишње честитке.
 • Ученици на штанду са својим честиткама.
 • Ученици су своју креативност и умешност показали у изради честитки.
 • На Рок маскенбалу ученици су својом креативношћу одушевили публику.
 • Победничка екипа са Фестивала науке: Милица Баковић, Николија Нина Тимотијевић, Александра Корићанац и Марта Крвавац.
 • Дидактичка средства за наставу биологије, израђена од пластичних кеса - Цвет, Гала Правдић 7/3
 • Дидактичка средства за наставу биологије, израђена од пластичних кеса - Ћелија, Тијана Шутић 6/3
 • Дидактичка средства за наставу биологије, израђена од пластичних кеса - Транспирација, Сања Максимовић 7/5
 • Наставно средство – торзо са унутрашњим органима је освојио прво место и био део знаничне поставке Фествала. - Сања Максимовић и Нина Петровић 7/5
 • Украсили смо кабинет биологија са радовима од пластичних маса - Нина Петровић, 7/5 .
 • Украсили смо кабинет биологија са радовима од пластичних маса - Лариса Николић, 7/5
 • Украсили смо кабинет биологија са радовима од пластичних маса - Лариса Николић, 7/5
 • Украсили смо кабинет биологија са радовима од пластичних маса - Јана Вучељић, 7/5
 • Креирали смо гаредеробу од пластичних маса - Лариса Николић, 7/5
 • Креирали смо гаредеробу од пластичних маса - Нина Петровић 7/5
 • Креирали смо гаредеробу од пластичних маса - Ружица Тодоровић, 4/4
 • Креирали смо гаредеробу од пластичних маса - Лука Миладиновић, 5/1
 • Креирали смо гаредеробу од пластичних маса - Нађа Мунић, 5/1
 • Наши ученици су показали најбоље резултате на завршном испиту у јуну школске 2017/18. године.
 • С поносом смо додели 30 награда нашим најбољим ученицима - Вуковцима, дана 12. јуна, 2018. године.
 • На сајму издаваштва наш лист Вуковац проглашен је за најбољи школски лист.
 • Учитељица Наташа Ралић помаже будућим ученицима у цртању првих цртежа на ликовној радионици у оквиру „Школе по мери првака", одржаној 17. марта, 2018. год.
 • У „Школи по мери првака" у радионици Весела математика, будући ученици су осетили лакоћу при учењу математике.
 • Ученици осмог разреда су будућим првацима приближили физику и неке Теслине изуме, стварајући много занимљиву атмосферу.
 • У уторак, 27. марта 2018. године, одржано је књижевно вече посвећено песникињи Љиљани Браловић, која живи и ствара у живописном селу Прањани.
 • Други април се обележава као светски дан особа са аутизмом. У Европи пет милиона особа има аутизам, док у Србији нема прецизних података, али према евиденцији Републичког удружења за помоћ особама са аутизмом, у нашој земљи живи око 2500 таквих особа.
 • У оквиру пројекта "Покренимо нашу децу" на часовима увек имамо неку физичку активност.
 • Ученици су уживали у шетњи и учењу на Тари. Ово им је била једна од најлепших Школа у природи.
 • Учитељица Јелена Мандић на бини са ученицима изводи сцену са прелепим маскама и костимима.
 • Пожелели смо добродошлицу првацима уз прелеп програм наших старијих ученика. Било је рецитала, музике, песме и игре.